Pazartesi Sendromuna İyi Gelecek 5 Etkili Yöntem

Kabul edelim ki çoğumuz o dolu dolu ve eğlenceli geçen cumartesi ve pazar gününden sonra pazartesi günü okula veya işi gelmeyi hiç sevmiyoruz. Dahası, hafta sonu dinlendiğimizi düşünsek bile hafta sonundan sonra pazartesi çoğunlukla üzerimize duygusal bir mutsuzluğun yanında fiziksel bir yorgunluğun da çöktüğünü hissediyoruz.

Fakat, pazartesileri ömrümüz boyunca haftanın en mutsuz günü olmak zorunda değil. İyi bir pazartesi geçirmek de artık mümkün!

Toplanın! Pazartesi sendromuna iyi gelebilecek birkaç ipucunu sizin için derledik.


1) Enerji depolayın

Haftanın başında yorgun hissetmenizin en büyük sebeplerinden biri hafta sonu yeterince dinlenmemenizden kaynaklanıyor olabilir. 5 gün boyunca işe gittikten sonra kendini hafta sonu ağır ev işleri yaparken, akrabalarınızı ziyaret ederken kendinizi ihmal etmiş olabilirsiniz.

Bu yüzden eğer yeni haftaya daha iyi ve enerjik başlamak istiyorsanız, bu iki gün boyunca sizi dinlendiren ve mutlu eden aktiviteleri yapmayı deneyebilirsiniz. Bu belki film izlemek, oyun oynamak, yürüyüş yapmak veya yüzmek olabilir. Hafta sonu enerjinizi ger depolamanız kısa vadede sizi önümüzdeki hafta için hazırlarken, uzun vadede sizi tükenmişlik hissinden kurtaracak.


2) Pazar gecesinden hazırlanın

Pazartesi sabahlarını daha az stresli bir hale getirmenin bir yolu ise, pazartesi sabahına daha az yapacak iş bırakmak. Örneğin, pazartesi sabahı giyeceklerinize karar vermek için gardırobunuzda kaybolmak yerine önceki geceden ne giyeceğinize karar vermek sizi büyük bir yükten kurtaracaktır. Aynı taktiği uygulayarak, evden götüreceğiniz öğlen yemeğinizi de önceki geceden hazırlamanız size pazartesi sabahı daha az işiniz olmasını sağlayacaktır.


3) Kahvenizi sonraya saklayın

Pazartesi kahvaltınızı yaparken ilk içtiğiniz şey kahveniz olabilir. Ama pazartesi gününü daha güzel geçirmek istiyorsanız, kahvenizi günün ilerleyen vakitlerinde almayı tercih edebilirsiniz.

Araştırmalara göre vücudumuzun en uyanık olduğu saatler 8-9 iken, kortizol seviyemizin doğal olarak da enerji seviyemizin düştüğü saatler 9:30 – 11:00 arası. Bundan dolayı, pazartesi kahvemizi sabahın ilk saatleri yerine, öğleden önce içmemiz vücudumuzun uyanıklığını arttırmak açısından daha anlamlı olacaktır.


4) İş arkadaşlarınızla konuşun

Pazartesi günleri bizim için ne kadar zor geçiyorsa iş arkadaşlarımız için zor geçiyor olması bir o kadar muhtemel. Ofisinize vardıktan sonra iş arkadaşlarınızla ayak üstü muhabbet etmeniz birbirinizden haber olmanızı sağlayarak ofis içi iletişiminizin artmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında ise haftaya daha sakin bir şekilde iş başı yapmak, zihninizin hafta sonundan hafta içine daha rahat bir geçiş yapmasını sağlayacaktır.


5) Gülün!

Bu hayatta gülmenin düzeltemeyeceği hiçbir şey yoktur. Eğer pazartesi gününe mutsuz başladıysanız, sizi eğlendirecek ve güldürecek şeyler okuyup izlemekten çekinmeyin. Bu yeri geldiğinde favori komedyeninizin skeçleri olabilir ya da kedi videoları koleksiyonunuzdan seçili videolar olabilir. Gününüze gülerek başlamak gününüzün geri kalanını daha pozitif ve daha verimli geçirmenize yardımcı olacaktır.


BONUS:

6) Seçeneklerinizi gözden geçirin

Yukarıdakileri çözümleri uygulamanıza rağmen pazartesi günleri sizin için hala bir problem teşkil ediyorsa, belki de pazartesi asıl problem değildir.

Örneğin, işyerinize haftanın ortasında gelseniz bile kendinizi iyi hissetmiyorsanız, doğru işte olup olmadığınızı düşünebilirsiniz. Pazartesi sendromundan farklı olarak değerlendirilmesi gereken bu durumda; bireysel olarak işinizin, çalıştığınız şirketin kültürünün size gerçekten uyup uymadığını değerlendirip buna göre bir karar verebilirsiniz.

Kendinize uygun bir stajı bulmak istiyorsanız ilanlarımıza göz atabilirsiniz!

 

 

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM