Paylaşım Ekonomisi Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

2008 yılındaki Küresel Finans Krizinden bu yana, “paylaşım ekonomisi” hayatımızda yoğun bir şekilde yer almaya başlıyor ve özellikle son yıllarda büyük bir hız kazanarak, yaşam tarzımızı değiştiriyor. Artık “varlık edinme” yaklaşımı yerini “varlık paylaşımı” modeline bırakıyor. Ulaşımdan konaklamaya, büyük oyuncuların baskın olduğu pek çok sektörde dinamikler değişiyor.

Bugünkü yazımızda ekonomik yönden ciddi etkilere sahip olan paylaşım ekonomisi modelinin Türkiye’deki geleceğinin görülebilmesi için bu sistemin avantaj ve dezavantajları inceleyeceğiz. 🙂

İyi okumalar!


1) Sınırlı kaynakları daha verimli kullanırız.

Paylaşım ekonomisi modeli sayesinde insanlar birlikte yaşamanın yanı sıra birlikte tüketmeye başlarlar. Birlikte tüketim dünyanın sınırlı kaynaklarını sınırsız taleplere sahip insanlığa daha verimli dağıtılmasını sağlar. Dünyadaki kaynakların dağılımının verimli hale gelmesiyle insanların ve toplumların tasarruf oranları artar. Harcamalarına başkalarını ortak eden insanlar artan paraları ile yeni bir hobi edinebilir veya dünyanın güzelliklerini keşfedebilecekleri seyahatlere çıkabilirler.


2) İhtiyaca göre kullanım sunar.

Paylaşım sisteminin diğer bir avantajı hızla gelişmekte ve değişmekte olan toplumların ihtiyaçlarına cevap verebilen sürdürebilir bir sistem olmasıdır. Bunlara ek olarak paylaşım ekonomisi sistemi günümüz dünyasının en büyük problemlerinden biri olan çevre kirliliğine etkili ve kalıcı çözümler sunar. Paylaşım ekonomisi modeli kişilerin katılımı esasına dayanır. Her katılımcının paylaşım ekosisteminin bir yüzü haline dönüşmesi sistemi daha şeffaf bir hale getirir ve bu sayede sisteme olan güven artar.


3) Ama, %100 güven sağlamayabilir.

Paylaşım ekonomisi modelinin avantajlarını inceledik. Ama maalesef bazı dezavantajları da var. Dezavantajlardan birincisi mahremiyet ve güvenlik problemi. Bu sorunu en iyi AirBnB örneği ile açıklayabiliriz. Evinizi AirBnB aracılığı ile bir başkasına kiraladığınız zaman evinize bir yabancıyı davet etmiş olursunuz. Bu durum bazı kötü sonuçlara neden olabilir. Diğer bir dezavantaj ise kişiler arasında kolayca uygulanan paylaşım modelinde bazen dolandırıcılıklar olabilir. Çünkü bu modeldeki alışverişleri garanti altına almak zordur.

Gördüğünüz gibi avantajlar dezavantajlara ağır basmakta ve dezavantajlar sürekli adımlar ile yok edilebilecek durumda. Sıra paylaşım ekonomisi modelinin Türkiye’deki geleceğini incelemekte.


4) Türkiye’de geleceği olan bir sistem.

Türkiye’ye dönüp baktığımızda, toplumun orta yaş üstü kesiminin bu yeni yıkıcı ekonomik kültüre hızlıca adapte olamadığını gözlemliyoruz. Fakat internet çağına doğan yeni nesil adaptasyon süreci için bir ekstra çaba sarf etmezken değer yargılarında da yeni yaklaşımlar geliştirdi. Artık erişmek sahip olmak ile kıyaslandığında Sonuç olarak; internet çağında doğan yeni nesil gelir elde etmeye başladıkça internetin yarattığı bu yeni yaşam kültürü ile bütünleşmeye, fayda sağlamaya ve bu ürün türüne para aktarmaya başladı.


5) Araştırmalar da paylaşım ekonomisini destekler nitelikte.

Araştırmalara göre Türkiye’de insanların %52’si paylaşım ekonomisinden haberi var ancak bu dilimin %82’si henüz katılım yapmamış. Bu durum aslında Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini gösteriyor. Paylaşım sistemine katılmamış insanlara sorulan “Gelecek 1 yıl içerisinde sisteme katılmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen cevaplar bu argümanı doğrular nitelikte: Türkiye %47’lik bir “katılmayı düşünüyorum” oranı ile Avrupa kıtasında birinci konumdadır.

Sonuçta, paylaşım ekonomisi ekosistemi Dünya’da hızla yayılmakta ve AirBnB, Uber ve Zipcar gibi şirketlerin performansları bu durumu kanıtlar nitelikte. Türkiye’de ise Bla Bla Car ve Askıda Ne Var gibi uygulamalar bu alanda başarıya ulaşmıştır. Türkiye, paylaşım ekonomisi modeline güzel bir giriş yapmıştır ve potansiyelini değerlendirmesini engelleyecek herhangi bir durum ise yoktur.


 

Sen de Dünya’da ve Türkiye’de paylaşım ekonomisi ekosisteminin önemli oyuncularından biri olan; Dünya’nın en büyük saatlik ve günlük araç kiralama uygulaması Zipcar seni bekliyor. Youthall’a özel Youthall18 promosyon kodu ile 75tl’lik Premium üyelik paketine ücretsiz sahip olabilirsiniz. Youthall18 promosyon kodu ile ücretsiz üye olmak ve Zipcar dünyasının kolaylıklarından ve ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen tıkla!

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.