Özgeçmişe Kesinlikle Eklenmemesi Gereken 5 Şey

İşe alım yetkililerinin her açık pozisyon için ellerinden yüzlerce, belki binlerce özgeçmiş geçiyor. Bu yüzden özgeçmişinizi gereksiz bilgilerden arındırmak, özgeçmişinizin okunabilirliğini artıracak ve sizi bir adım ileriye taşıyacaktır.

Sizin için özgeçmişlere sıklıkla eklenen gereksiz bilgileri derledik;

1. Kişisel Bilgiler

Medeni durumunuz, memleketiniz gibi bilgileri özgeçmişinize eklemeyin. Size işe alacak insanlar için bunlar bir kriter değildir. İşe alım yetkililerinin size böyle sormaya zaten hakkı yok. Bu soru sadece eğer uluslararası işlere başvuruyorsanız alakalı olabilir. Onun dışında bu bilgiyi özgeçmişinize eklemek ayrımcılığa zemin sağlamaktan başka bir işe yaramayacaktır.


2. Referanslar

Size referans olan insanların bilgilerini herkesle paylaşmak konusunda bir kere daha düşünmek isteyebilirsiniz. Siz olsanız referans olduğunuz insan için sürekli aranmak hatta bir noktadan sonra rahatsız edilmek ister misiniz? CV’nizin sonuna “Talep edildiği takdirde referanslar sağlanabilir” gibi bir ifade eklemek yeterli olacaktır. Başvuru sürecinde ilerlerseniz zaten sizden referans talep edilecektir.


3. Maaş

Bu da çok sık yapılan bir hata. Özgeçmişinizde talep ettiğiniz maaş aralığını belirtmeyin. Bunun iki sebebi var; birincisi size teklif edilecek maaş daha yüksek olabilir ve siz yazdığınız maaşla bu fırsatı kaçırabilirsiniz ikincisi özgeçmişinizde maaş belirtmek o işte çalışmak için tek motivasyonunuzun para olduğu ve size daha fazla para verilse başka bir yerde de çalışabileceğiniz gibi bir izlenim yaratabilir.


4. Tarih

Özgeçmişinize tarih eklemeyin. Çünkü bu özgeçmişle bir yere başvuracağınız zaman çok büyük ihtimalle bu tarihi değiştirmeyi unutacaksınız ve özgeçmişinizi okuyan insan özgeçmişinizin güncel olmadığını ve güncelleyecek kadar bu başvuruya önem vermediğinizi düşünecektir.


5. Klişeler

İlgi alanlarınıza “kitap okumak, müzik dinlemek, arkadaşlarımla zaman geçirmek” yazmayın. Bunları zaten hepimiz yapıyoruz. Gerçekten sizi diğer insanlardan ayıran ilgi alanlarınızdan bahsedin. Mesela yelkenli ile uğraşıyorsanız onu veya şehir fotoğrafları çekmekten hoşlanıyorsanız onu yazabilirsiniz.


Ayrıca özgeçmişinizde sizi kötü gösterebilecek (düşük not ortalaması, önceki işteki patronla anlaşmazlık gibi)  bilgilerin yer almamasına dikkat edin. Mülakat aşamasına geldiğinizde zaten bunlardan bahsedeceksiniz ama ilk izleniminizin iyi olması önemli.

İlginizi Çekebilir: 10 Adımda Etkili CV Hazırlamak İçin İpuçları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.