Özgüven Eksikliği ile Baş Etmek İçin Ufak İpuçları

Özgüven; kendimize bakış açımızın pozitif ve gerçekçi olmasıdır. Özgüven eksikliği ise kişinin kendinden şüphelenmesi, pasif olması, her şeye boyun eğmesi, yalnız olması, eleştirilere karşı hassas olması, güvensizlik, depresyon, aşağılık duygusu gibi kavramlarla açıklanabilir. Özgüveni eksik olan bir insanın yaşamında korkular, kararsızlık, eylemsizlik ve öfke vardır. Özgüveni eksik olan kişiler mezun olduktan sonra iş hayatında ve özel yaşamda pek çok problemle karşılaşırlar ve öz güven eksikliği yüzünden olumsuz duygulara kapılmaktan kendilerini alı koyamazlar.

Şimdi bütün bu olumsuz duygulara hayır diyeceğiz ve sizinle öz güveni kazanmak için neler yapabiliriz bir kaç ufak tüyo paylaşacağız.

1. Unutmayın siz özelsiniz o yüzden kendiniz hakkında olumlu düşünün olumsuz düşünceleri çöpe atmalısınız. Her insan özeldir,kendinizi küçümsemekten vazgeçerek, aynanın karşısına geçip kendinizi şımartmalısınız. Ben güzelim ben özelim demek bazen işe yarayabiliyor denemekte fayda var. 🙂

2. Gerçekçi hedefler belirleyip ve sonuna kadar peşinden gitmelisiniz, inanın pes etmek size göre değil! Hz. Ali bu konuyla ilgili “Kabiliyet, azmin yerini alamaz. Kabiliyetli olmalarına rağmen, başarılı olamamış insanlardan çok şey yoktur. Deha, azmin yerini alamaz; mükafatlandırılmamış deha, hemen hemen atasözü olmuş bir söz. Eğitim, azmin yerini alamaz; dünya, terk edilmiş, sırt çevrilmiş eğitimli insanlarla dolu. Başarı, sadece azim ve ısrara bağlı. Devam et sloganı beşer ırkının meselelerini çözdü ve her zaman çözecektir.” demiş.

3. Hepimizin zayıf yönleri vardır ama zayıf yönlerimizle vakit kaybetmek yerine güçlü olduğumuz yönlerimize ağırlık vermek de fayda var. Neleri daha iyi yapıyoruz hangi alanda bilgimiz daha çok ve en önemlisi neye ilgi duyuyoruz kendimizi güçlü hissettiğimiz işle ilgilenmek her zaman için bizi motive eder .

4. Başkalarını kırmadan onların haklarını gasp etmeden kendi fikirlerinizi, haklı olduğunuz konularda hakkınızı savunmalısınız ve sizin için uygun olmayan eylemlere hayır demeyi öğrenmelisiniz. Siz her zaman herkesin her istediğini yapmak zorunda değilsiniz yanlış olduğunu düşündüğünüz bütün davranışlara tepkinizi dile getirmekten kaçınmayın. Tepkisizlikleriniz bazen size zarar verebilir.

5. Değişmek güzeldir, değişimi hoş karşılamalısınız. Sürekli yeni şeyler öğrenin ve keşfedin eminim bir süre sonra bu sizi mutlu etmeye başlayacaktır. 🙂 M. Ferguson’un da dediği gibi: “Herhangi bir yerden veya her yerden başlayabiliriz yeter ki orada bir değişim olsun ve bu benimle başlasın.” Şimdi ilk değişimimize öz güvensizlik ile baş etmeye çalışarak başlamaya ne dersiniz ? Kariyeriniz için cesur olma zamanı!

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın