Okul ve İş Hayatınızı Dengelemek İçin Uygulayabileceğiniz 4 Yöntem

Etrafımıza dönüp baktığımızda, birçok öğrencinin okurken aynı zamanda ya çalışıyor ya da staj yapıyor olduğunu görürüz. Birçoğumuz için bu normal bir durum olarak görünürken aslında ortada başa çıkılması gereken çok yoğun bir program vardır ve yeri geldiğinde bu yük büyük bir sorun gibi gözükür. Fakat, bunu dengeleyip rutin haline getirmek bir süreçtir ve basit ama bazı etkili püf noktaları gerektirir.

Sizin için bu püf noktalarından 4’ünü derledik:


1) Bir program yapın ve buna uymaya çalışın.

Bu programı istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. İsterseniz bir ajanda tutun, isterseniz yapışkanlı kağıtlarla kendinize hatırlatıcılar hazırlayın. İş ve okul hayatını bir arada götürürken kritik olan noktalardan biri bu programı hayatınızın her açısından düşünerek hazırlıyor olmanızdır. Bu sayede gün içerisinde herhangi bir karışıklık yaşadığınızda programınız sizin için her zaman bir yol gösterici olur.


2) Otobüs yolculuklarınızı değerlendirin.

Bir gün içerisinde okula veya işe gelip giderken en az 1 saatiniz yolda geçer. Bu 1 saatte gerçek anlamda harikalar yaratabilmeniz ise tamamen parmaklarınızın ucunda. Bu bir saat içerisinde ödevlerinizi yapabilir, gelecek derslerinize hazırlık yapabilir veya sonraki günlerinizin programını planlayabilirsiniz. Günün sonunda ise ulaşım araçlarını kullandığınız saatler bir vakit kaybı değil aksine gününüzün en değerli zamanlarından biri olacak.


3) Önemli işlerinizi önceden belirleyin.

Genelde sınavlarınızın, projelerinizin ve işte teslim etmeniz gereken kritik görevlerinizin son teslim tarihi size nispeten erken bir zamanda söylenir. Bu önemli tarihleri ajandanıza önceden eklemeniz size her zaman bir avantaj sağlayacaktır. Örneğin sınav tarihlerinizi önceden patronunuza söyleyip buna göre beraber bir iş programı planlamayı rica etmeniz hem iş hayatınızın daha dengeli gitmesini sağlar hem de sınav dönemlerinizi daha başarılı geçirmenize ön ayak oluşturur.


4) Kendinize bir “Yapılacaklar Listesi” hazırlayın.

Birinci maddemizde bir program oluşturmanızı önermiştik. Bu ise biraz daha farklı. Hazırlayacağınız bu liste sizin önceliklerinizi belirlemenizde yardımcı olur. Yapmanız gereken en önemli işleri ilk sıraya koyarak hazırlayabileceğiniz bu liste görevlerinizin teslim tarihlerini kontrol etmenizi kolaylaştırır. Yapılacaklar listesini hazırlarken dikkat edilmesi gereken en kritik nokta ise bir gün içerisinde ne kadar iş yapabileceğinizi net bir biçimde belirlemeniz. Gün içerisinde yapmayı planladığınız bütün işleri bitirmeniz sizi daha çok motive eder ve bir sonraki gün için sizi daha çok heyecanlandırır.


BONUS:

5) Hayatınızı yaşayın.

Aynı anda hem okuyup hem işe gitmek bir insanın hayatında kazanabileceği en ufuk açıcı deneyimlerden biridir. Fakat, herkesin bu işleri yaparken bazen ufak da olsa bir ara vermeye ihtiyacı olur. Gerekirse kendinize ayıracağınız zamanı ajandanıza bile kaydedebilirsiniz. İhtiyacınız olduğu zaman kendinizi ödüllendirebileceğiniz bu ufak aralar deşarj olmanızı sağlayıp sizi yapmanız gereken işler için daha çok motive eder.

 

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM

Bir yanıt yazın