Torpil Değil Alın Teri! Networking Nedir ve Neden Çok Önemlidir?

Networking kelimesi Türkçe tam karşılığı olmayan bir kelime. Bunun sebebi maalesef Türkiye’de networking kültürünün çok gelişmemiş olması, network ve torpilin birbirine karışması. Networking temel olarak karşılıklı yardımlaşmaya dayanan ve genellikle (hatta çoğunlukla) iş çevrelerince tercih edilen bir iletişim şeklidir.

Networking yatay bir iletişimdir yani aynı kademedeki insanların biriyle yardımlaşmasına dayalıdır. Torpil ise dikey bir iletişim türüdür; tepeden gelir ve çoğunlukla karşılıklı olması beklenmez. Bu yüzden oluşturduğunuz network iki tarafında faydasına, dolayısıyla bütün iş dünyasına faydalıyken, torpil sadece bir tarafa faydalı, bundan dolayı verimli olmayan bir iletişim şeklidir.

Peki networking yapmak size ne gibi faydalar sağlayabilir? Sizin için networking yapmanın birkaç faydasını derledik;


1) Vizyonunuzu genişletirsiniz.

Network kurarken tanışacağınız insanlar birbirinden çok farklı yerlerden gelmiş ve çok farklı işler yapıyor olabilir. Bu insanlar yapacağınız konuşmalar size hiç tanımadığınız coğrafyaları ve sektörleri tanıma fırsatı verecektir. Unutmayın herkesin birbirinden öğreneceği bir şey mutlaka vardır.


2) Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bir fikri ne kadar çok kişiyle konuşursanız o fikri o kadar fazla değerlendirme ve açık yönlerini bulma şansı elde edersiniz. Bu size ister kurumsal bir yerde çalışıyor olun ister bir girişimci olun çok büyük katkılar sağlayacaktır. Fikriniz çalınır diye korkmayın, fikirler paylaştıkça büyür.


3) İş bulabilirsiniz

Asla tanıştığınız birinden sizi iş istemeyin. Bu sizi iyi göstermez. Networkünüzün olması size iş bulmanızda yardımcı olacak olması farklı bir yolla olur. Şirketler iş ilanı yayınlamadan önce o iş ilanını şirketin içinde yayınlayıp çalışanlarından referans isterler. Eğer tanıştığınız biri sizi referans gösterirse işe alınmanız normal bir adaya göre 14 kat daha fazladır.


4) Başkalarına yardım edebilirsiniz

Yaşlı birine otobüste yer verdiğinizde içinizde oluşan o sıcaklığı hatırladınız mı? Başkalarına yardım ettiğinizde aldığınız haz çok güzel bir duygudur. Network kurarken tanışacağınız insan sayısı fazla olacağından yardım edebileceğiniz sayısı da fazla olacaktır. Bu da size zamanımızda bulunması kolay olmayan manevi bir tatmin sağlayacaktır.

Networking yapmak “dayınızdan iş istemek” değil, aslında bunun tam tersidir. Kolay olmayan fakat oldukça faydalı bir aktivitedir. Zamanınızın bir kısmını buna ayırmanız kariyeriniz açısından çok yararlı olacaktır.

 

Youthall Fanatiği/Marmara İngilizce İktisat '18/Endeavor Fellow /Economics Club

Bir yanıt yazın