Mülakatlarda Kesinlikle Söylememeniz Gereken 5 Yalan

İş arayan adayların insan kaynaklarına sıklıkla söylediği 5 yalanı sizin için yazdık. Mülakatlarda kesinlikle söylememeniz gereken bu 5 yalan, ne kadar soğuk kanlılıkla söylense bile, tecrübeli insan kaynakları çalışanlarının filtrelerinden geçmiyor. İşte mülakatlarda kesinlikle söylememeniz gereken 5 yalan!


Bir Önceki İşimden Kendi İsteğimle Ayrıldım:

Yapmayın, etmeyin. Bu işin referans kontrolü var, araştırması var. Hem dünya küçük, onun arkadaşının arkadaşı sizin şirkette size çıkış belgelerinizi imzalattıran kişi olabilir. Ne gerek var böyle bir risk almaya? İşten atılan tek kişi siz değilsiniz ve bunun utanılacak hiçbir tarafı yok. Hayat devam ediyor. Buradaki en güzel cümle, “işten atıldım ve yapmamam gereken şeyler nedir onu öğrendim, ders aldım ve şu an daha güçlü bir şekilde kariyerime devam etmek istiyorum” olacaktır. İşten çıkarıldığınız bir durumda kendi isteğinizle ayrıldığınızı söylemek önünde sonunda sizi sıkıntıya sokacaktır. Mülakatta çıkmasa, ileride bir zaman çıkar ve o ana kadar yarattığınız tüm saygınlığınızı alır götürür.


Bir Önceki İşimde Maaşım XXXXTL idi:

Maaş konusunda yalan söylemek en riskli şeylerden biri. Evet maaş konusu bazı beyaz yalanları kaldırabilir bir konu ancak mülakatlarda, sadece daha iyi bir maaş teklifi alabilmek için, eski pozisyonunuzla ve eski şirketinizle hiç alakası olmayan uçuk maaşlar söylemek çok sırıtıyor. Yapmayın. Bu insanlar sürekli bu işin içinde, az çok hangi pozisyon hangi maaşı alır, bu pozisyonun tüm şirketlerde alt ve üst sınırı nedir, hangi şirket ne kadar verir bilen insanlar. Tabi ki pazarlık yaparak daha yüksek bir maaşla başlamış olabilirsiniz ancak yine de en doğrusu aldığınız maaşı doğru söylemek. Beklediğiniz maaşı ise istediğiniz gibi söyleyebilirsiniz. Ama emin olun, 3.000 ila 4.500TL arasında dolaşan bir pozisyon için “7.250TL maaş alıyorum ve beklentim bu yönde” demeniz sizi olumsuz etiketler. Hem bir de bu işin hizmet dökümü durumu var, bakar veya bakmaz orası ayrı konu ama istediğinde maaşını öğrenebileceği bir dökümanı zaten işe giriş evrakları içerisinde veriyorsunuz, ne gerek var riske?


Bir Önceki İşimde Müdür Pozisyonundaydım, Yani Müdürlük Beklentim Var:

Algıyı yukarıda tutmak ve daha iyi bir maaş teklifi alabilmek için uzman yardımcısıyken uzman, uzmanken müdür, müdürken direktör şeklinde tanıtabilirsiniz kendinizi. Hatta mülakatın sonuna kadar da iyi gidebilir her şey, ama o pozisyona başladığınızda alacağınız sorumluluğu tecrübenizin kaldırabileceğine emin misiniz? Daha kötüsü, yapılan araştırmalara göre, insan kaynakları yetkilileri mülakattan sonra %75 oranında kişinin pozisyonuyla ilgili yalan söylediğini anlayabiliyor. Yani özetle, müdürseniz müdür gibi, uzmansanız uzman gibi davranıyorsunuz, duruşunuzdan konuşmanıza, özgüveninizden tecrübenize her şey sizin pozisyonunuzu karşı tarafa söylüyor zaten. Bir üst pozisyonda olduğunuzu söylemeniz vücudunuz, mimikleriniz ve tecrübeniz tarafından yalanlanabiliyor.


Zayıf Özelliğim Olduğunu Sanmıyorum:

Vav, bu özgüven gerçekten gözlerimizi yaşarttı. Ancak o kadar da değil. Zayıf özelliğinizin olmadığını belirtmek sizin mükemmel bir insan olduğunuzu değil, sadece kendinizi eleştirmekte ve gözlemlemekte zayıf olduğunuzu gösterir. Şu ana kadar binlerce insan tanıdım ve ‘bu adamda her şey tam’ dediğim birine rastlamadım. Kişi hayatı boyunca öğrenmeyi bırakmaz, sürekli gelişir ve kendini geliştirir. Dolayısıyla her zaman bir fırsat alanı vardır. İyi olduğunuz ve çok iyi olduğunuz noktalar vardır. Çok iyilerin arasında sadece iyi olduğunuz alan sizin zayıf özelliğinizdir ve gelişime açıktır. Bunu itiraf edin ve rahatlayın, sıkıntı yaratacak hiçbir şey yok.


Evet O Şirkette 3 Yıl Çalıştım:

Ama ben detaylı hizmet dökümüne baktığımda şirketin sizin sigortanızı sadece 2 yıl ödediğini görüyorum? Nerede yanlış yapıyoruz? Adayların özgeçmişlerindeki boşlukları önceki veya sonraki işlerini uzatarak kapatmaları sık kullanılan bir yalan. Kimilerinin gözünden kaçsa da tecrübeli bir insan kaynakları çalışanı bu yalanı hiçbir zaman kaçırmaz. İki iş arasındaki boşlukta gerçekten ne yaptığınızı söyleyin yeter, evde boş mu oturdunuz yoksa küçük işlerle mi zaman harcadınız. Emin olun yaptığınız tüm şeylerden bir ders çıkartabilir ve bunu karşı tarafa olumlu şekilde anlatabilirsiniz.


Excel’im Harika, Adobe’un Tüm Programlarında Uzmanım, Access Bilgim Eşsizdir:

Adayların sertifikasyon ve teknik bilgilerinde yaptıkları abartmalar da kolay tespit edilen yalanlardan bazıları. Excel’i harika olan ama VLOOKUP yapamayan onlarca aday var piyasada. Adobe’un tüm programlarında uzman olduğunu iddia eden ama Paint’ten öteye gidemeyen adaylar olduğu gibi. Sizin bu programları çok iyi veya orta düzeyde bilmeniz işe alınmanız için çok önemli bir kaldıraç değil. O zaman neden gereksiz yalanlar söyleyelim, değil mi? Her şeyi bildiğiniz kadar söyleyin, yeterli. Eğer az bildiğinizi düşünüp utanıp çekiniyorsanız, işte size gelişim alanı!

Senin de İlgini Çekebilir: İş Görüşmenizde Söylememeniz Gereken 5 Şey!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın