Mülakatlarda Bir Soru: Takım Oyuncusu Musunuz?

“Gerçekten iyi bir takım oyuncusu musunuz?” Eminim bu soru ile mülakat ya da iş görüşmesinde daha önce karşılaştınız. Bu mülakat sorusu sanki otomatik olarak “evet öyleyim” diye cevap verilen bilindik sorulardan biri haline geldi.

Birini etkili bir takım oyuncusu olarak derecelendirmek bu kadar hafife alınmamalı. Çünkü eğer benim gibi bir mülakat ya da işe alım uzmanı veya yönetici ile buluşuyorsanız size neden inanılması gerektiğine dair bir kanıt ortaya koymakta zorlanacaksınız. Kanıt için konuyu irdeleyeceğim.

Bu kanıt nereden gelir? Garip bir şey ama bu kanıt, pek bir işlevi olmayan bir “takım senaryosu” içinde olmaktan gelir. Bu negatif iç politikaların, devamlı kişisel gösteriş yapmanın veya kişisel mücadelelerin olduğu bir çalışma çevresinde çalışmaktan gelir. Senaryo ne olursa olsun eğer kolektif amaca ulaşmak için kişisel farklılıklarınızı bir kenara itebilme yeteneğinizi gösterebiliyor veya dile getirebiliyorsanız, benim dikkatimi çektiniz.

Bu yüzden inanıyorum ki zorlayıcı takım çevrelerinde çalışmak direnilmekten ziyade kucaklanmalıdır. Ortalama bir kariyer aralığı daima sizin istemeyeceğiniz kişilikler, inançlar ve davranışlar içerecek olan haşin bir gerçektir. Bu zor suları başarılı bir şekilde kontrol etmeyi öğrenmek sizi liderlik yeteneklerinizi geliştirmede ileriye taşıyacaktır.

Nasıl Takım Oyuncusu Olunur?

1 – Kişisel olarak algılamaktan kaçının
Baskın ve rekabetçi bir ortamda istenmeyen bir insanın özgüveninizi tartaklamasına izin vermek zor olabilir. Eğer olursa bunun geçmek bilmeyen bir yetersizliğe dönüşmesine izin vermeyin. Bazı durumlar basit olarak kontrolünüzün ötesindedir, bu yüzden negatiflikler üzerinde durmaktansa işi nasıl tersine döndüreceğiniz üzerine odaklanın. Bunu bir alışkanlık haline getirin ve böylece bu durumlar için daha güçlü olursunuz. Ayrıca yalnız olmadığınızı bilin: herkes – dünyanın en heybetli liderleri dahil – bu gibi durumlarla karşılaşmıştır.

2 – Dinlemeye devam edin.
Genellikle insanlarla daha iyi çalışabilmeyi elde etmek, onları dinleme meselesidir. Onların perspektiflerini dinlemeye göstereceğiniz istek, onaylasanız da onaylamasanız da, bir saygı göstergesidir. İnsanlar duyulmak ister. Eğer dikkatinizi onlara vermediğiniz hissine kapılırlarsa bu hazırda olan garip bir dinamiği ateşlendirecektir. Dinlemek size kişileri daha iyi anlamanızı ve onlarla en iyi şekilde nasıl ilişki kurabileceğinizi sağlayacaktır.

3– Meraklı kalın.
Bazılarının neden öyle davranacağına dair pozitif meraklılık edinin. Konunun arkasında sadece önemli sorular ve açık bir diyalog ile tanımlayabileceğiniz ve belirleyeceğiniz saklı bir neden yatıyor olabilir. İletişim eksikliği aynı zamanda yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Bazı kişiler sizinle iletişim kurmaya istekli olmayacaktır fakat en azından siz problemi açığa vurmaya ve çözmeye çalışarak üstünlük gösterdiniz.

4 – Moral verin.
Olumsuz bir kültüre sahip olan takımlar, katılım sağlayan bir birey için zor bir şeydir. Fakat pozitif kalarak, çözümlere odaklanarak ve takımın neyi iyi yaptığının altını çizerek ve diğer üyelerin başarılarını kutlayarak onları yönlendirebilirsiniz. Bir süre sonra takım üyeleri benzer bir tavır takınmaya daha yatkın olacaktır.

5 – Kaynaşın.
Çoğumuzun bildiği gibi işyeri; ilişkileri güçlendirmek için gerekli olan enerjiyi sürekli elimizden alır. İş yerinde kaynaşmak için zamanımız pek olmaz. Zamanı arttırmayı zorlaştıran teslimat günleri baskısı ile doludur. Bu yüzden takım veya bireyin işyerinin dışında iletişim kurmak için fırsatlar yaratmasında büyük bir değer görüyorum. Stressiz bir çevrede bir yemek veya kahve eşliğinde sohbet etmek iletişimi insani seviyede güçlendirdiği için göze çarpan bir fark yaratabilir.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın