Mülakatlara Daha İyi Hazırlanmanızı Sağlayacak 10 İpucu

İş görüşmesinde başarıyı yakalamak için mülakatlara nasıl hazırlanmalısınız? İşte başarılı bir mülakat geçirmek için püf noktalar!

1) Konuşma alıştırmaları yapın

Öz geçmişinizdeki her önemli nokta üzerine gidin ve tecrübelerinizi dikkatle hazırlayın. Sesli konuşun ve kendiniz olmaya çalışın. Konuşurken kendinizi seyredin. Homurdanıyor musunuz? Göz teması kuruyor musunuz? Şaşkın ya da prezantabl mısınız? Sorulabilecek zor ya da şaşırtıcı soruları kafanızda canlandırın; bu sorulara cevap verirken çırpınmayın. Böyle yapmak, mülakatçının yolunuzun önüne koyabileceği her tür soruya hazırlıklı olmanızda yardımcı olacaktır.

2) Kurumun misyon ve vizyonunu inceleyin

Kurumun neden kurulduğu ve hedeflerine ilişkin bilgi toplayın. Mülakat günü vereceğiniz yanıtlarda, bu alanlardaki küçük noktaları kullanmanın faydasını görebilirsiniz.

3) Kurum ve mümkünse mülakatçı hakkında kendi yayınları dışında bilgi toplayın

“Kaç çalışanı vardır? Eski çalışanları şirket hakkında neler söylüyor?  Sık sık eleman çıkarılır/değiştirilir mi? Mülakatınızı yapacak kişinin vasıfları nelerdir? Daha önce hangi görevlerde bulunmuştur?” gibi sorulara bulacağınız yanıtlar, mülakatta hangi noktalarda temkinli olmanız ya da hangi soruları sormanız gerektiği noktasında size yardımcı olacaktır.

4) Mülakat için uygun kıyafetler seçin

Herkesin bildiğini sandığımız ama hala en çok hata yapılan noktalardan biri maalesef. Evet, takım elbise başlığında genelleştiriyoruz ancak lütfen kol-paça boyuna, ütülü ve temiz olmasına, takı, makyaj ve parfümde sadeliğe dikkat edin. Aksi gerçekten çok rahatsız edici oluyor.

5) Mülakat sırasında

  • Beden dili çok önemli
  • Gülümseyin, pozitif olun
  • Göz teması önemli, konuşurken ya da dinlerken başka yere bakmayın
  • Kalemle oynamak gibi şeylerle uğraşmayın
  • Güvende hissettiğiniz şekilde oturun, kasılmayın.

6) Zamanlama

Zaman her şey demektir. Kendinizi büyük görüşme öncesi gereksiz yere ek strese sokmamak için görüşme randevunuzdan 10 dakika önce orada olmaya özen gösterin. Böylece mülakat stresinize bir de geç kalma telaşını eklememiş olursunuz. İş görüşmesine erken gitmek, her zaman için geç kalmaktan daha iyidir. Stersinizi yatıştırıp sakinleşmek için de biraz vaktiniz kalmış olur.

7) Görüşme anınızı resmedin

Görüşme öncesinde, hayal gücünüzü kullanarak sakin ve olumlu bir mülakatta olduğunuzu düşünün. Gözünüzde görüşmeyi canlandırmak çok faydalı bir rahatlama tekniğidir. Bu yöntemi mülakattan önceki günler boyunca, hatta mülakata dakikalar kala bile kullanabilirsiniz. Gözlerinizi kapatıp derin bir nefes alın, ardından görüşme yapan kişinin sorularını kendinize güvenerek, kolaylıkla yanıtladığınızı düşünün. Bunu yaptığınızda mutlaka rahatlayacaksınız.

8) Özgeçmişinize çalışın

Bir iş ya da yaz stajı için bir mülakata gitmeden önce öz geçmişinizi çıkarın ve her bir kelimesini okuyun. Yazdığınız her şey üzerinde düşünün. Öz geçmişinizde bahsedilen her tecrübeniz sonunda başardıklarınız hakkında da düşünün. Eğer bu alıştırma üzerinde mülakattan önce biraz zaman harcarsanız, mülakatçı size dört yıl önce çalıştığınız işiniz konusunda bir soru sorduğunda şaşkın ve korkmuş bakışlarla bakmak zorunda kalmazsınız.

9) Duruşunuzu kontrol edin

Mülakatlarınızda çok fazla burnu havada olmayın. Mülakatta en iyi davranışlarınızı sergilemeye çalışın. Bu, sıkıcı olmak zorundasınız ya da yapmacık olmalısınız anlamına gelmez. Sadece bir profesyonel gibi davranmanız gerektiği anlamına gelir. Bunu basit bir örnekle anlatmak gerekirse, erkek ya da kız arkadaşınızın ailesiyle olduğunuz zaman nasıl hareket edeceğinizi düşünün-saygılı ve saygıdeğer, fakat kişiliğinizi yansıtması için çok fazla heyecanlı değil.

10) Mülakat olumsuz sonuçlanırsa

Mutlaka pozitif düşünün. Neyi düşünürsek, ona doğru hareket ederiz. İstemediğimiz bir şeyi bile düşünüyor olsak o şeye doğru ilerleriz. Bunun nedeni, zihnimizin o düşüncelerden uzaklaşmaması, onlara doğru hareket etmesidir. Bu nedenle mülakatınız olumsuz sonuçlansa dahi pozitif düşünmeye devam edin. Her mülakatın size bir deneyim kazandırdığını düşünün. Eğer mülakatta yaptığınız hataları belirleyebilirseniz bir sonraki mülakatta aynı hataları yapmayacağınızdan mülakatın olumlu sonuçlanmasına bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM

Bir yanıt yazın