Mülakata Gitmeden Önce Şirketle İlgili Araştırma Yapmanız Gereken 4 Şey

Staj ve iş mülakatına çağrıldığınız şirketi ilk kez bile duymuş olmasın kritik birkaç bilgi ile karşınızdakini şirkete dair yeterli bilgiye sahip olduğunuza inandırabilirsiniz. Bunun için de şirketle ilgili araştırma yapmanız gereken önemli 4 başlık vardır.

1. Şirketin hangi konuda güçlü olduğunu bilmelisiniz.

Karşınızdaki kişiye şirketi iyi tanıdığınızı göstermenin en iyi yolu, şirketi rekabetçilerine kıyasla neyin özel yaptığıdır. Bu değerli bilgiyi iste şirketlerin internet sitelerinde bulmak oldukça kolaydır. Sitedeki “Vizyonumuz” , ”Misyonumuz” ya da “Hakkımızda” başlıklarından birinin altında yüksek ihtimal aradığınızı bulacaksınız.

2. Şirketin topluluk etkileşimlerini araştırmalısınız.

Bunun en güzel yolu da sosyal medya hesaplarını incelemektir. Çünkü şirketler sosyal medyada kendileriyle ilgili resmi bilgiler paylaşmaktan ziyade, toplumun ilgisini çekebilecek sosyal içerikleri paylaşırlar. LinkedIn bunun için en verimli sosyal ortamdır çünkü bir sosyal medya olmasının yanında içerdiği kurumsal veri yığını ile mülakata gittiğiniz şirketin diğer şirketlerle aralarındaki (varsa) ilişkiler hakkında da fikir sahibi olabilirsiniz.

3. Şirketin kültürü hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Şirketin sosyal medya hesaplarından ya da blog kısmından bu alana dair de bilgiler bulabilirsiniz ancak tam olarak aradığınız bilgiye ulaşmanın yolu dış kaynaklardan araştırma yapmaktır. Şirket çalışanlarının ya da yöneticilerin yaptığı röportajlar, sözlüklerde şirketlerin adına açılmış başlıklar ve en önemlisi aktif ya da eski bir çalışanla konuşmak bu yolda size istediğinizi verecektir. Mülakata bu kaynaklardan topladığınız bilgileri cebinize koyup giderseniz bu bilgileri kullanabileceğiniz bir soruda elbet size yardımı dokunacaktır.

4. Şirketin çalışma alanına ve rakiplerine hakim olmalısınız.

Muhtemel yeriniz ile ilgili araştırmaların yanı sıra şirketin endüstrideki yerini bilmeniz de mülakat sırasında sahip olmanız gereken önemli bilgilerdendir. Piyasanın genel resminde şirketin yeri ve rakipleri hakkında konuşmak mülakatınıza giren kişide iyi bir izlenim bırakmanıza yardımcı olacaktır. Ancak mülakatınızla ilgili bilgilerin önüne geçmeyecek şekilde bunları sunmanız da önemlidir. O yüzden sadece şirketin çalışma alanındaki büyük oyuncuları tanısanız sizin için yeterli olacaktır.

Tüm bu şirketle ilgili araştırma yapmanızın sonucunda kafanızda şöyle bir soru işareti olabilir, “Tüm bu bilgilerle ne yapacağım?”. Unutmayın ki mülakatın amacı karşınızdakini o şirkette çalışmak istediğinize ikna etmektir. Şirkete dair ne kadar çok biliyorsanız çalışma ortamına o kadar kolay alışırsınız ve performansınız kısa sürede artar. Bu da tam olarak onların istediği şeydir.

Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.