Motivasyon Mektubu Yazarken Size Yardımcı Olacak 10 İpucu

Artık modası yavaş yavaş geçiyor olsa da bazı şirketler (özellikle danışmanlık şirketleri) sizden staj başvurularında motivasyon mektubu (cover letter) yazmanızı isteyebilir. Bu işi yapmanın ne kadar zor ve sıkıcı olduğunu bildiğimizden sizin için 10 ipucu hazırladık:

1- Güçlü Başlayın

İlk birkaç cümlede hangi pozisyona başvurduğunuzdan ve sizi bu pozisyon için güçlü bir aday yapan özelliklerinizden bahsedin. Eğer bu pozisyon hakkında öncesinde bir tecrübeniz yoksa kısaca pozisyonla alakalı aldığınız derslerden ve ders dışı aktivitelerinizden bahsedebilirsiniz.

Ayrıca eğer başvurduğunuz şirketteki işe alım müdürünün adını biliyorsanız mektubun hitap kısmında direk ona hitap edin. Eğer herhangi bir isim bilmiyorsanız direk olarak başvurduğunuz departmana hitap edebilirsiniz.

2- Kısa Tutun

Bu mektubu o şirkete nasıl faydalı olacağınızı anlatmak için yazdığınızı unutmayın. Sizin için gerekli olan yeri kullanın ama sayfalarca yazmayın. İyi bir motivasyon mektubu 3-4 paragraftan oluşur. Motivasyon mektubu sizin ikna edici ve etkili iletişim kurabildiğinizi göstermenin ilk fırsatıdır.

3- Kelimelerinizi Seçin

Birçok insan kaynakları departmanı başvuruları incelerken bazı kilit kelimeler arayan algoritmalar kullanır. Motivasyon mektubunuzu yazarken iş tanımında aranan özellikler kısmında bulunan kilit kelimeleri kullanmaya dikkat edin.

4- Dilinize Dikkat Edin

Yazdığınız mektubunu kankanıza yazmadığınızı unutmayın. 🙂 Kullandığınız dilin divan edebiyatı dili olmasına gerek yok ama ciddiyetsiz olmamaya çalışın. Dengeyi sağlamanız önemli.

5- Özelleştirin

Kafanızdaki “Her şirket için ayrı ayrı motivasyon mektubu yazmalı mıyım?” sorusuna cevap verelim; cevap evet. Her ne kadar motivasyon mektubu yazarken genel bir yapı – giriş, iki gelişme ve sonuç paragrafları- olsa da, her şirketin farklı değerleri ve kültürü vardır. Bir start-up’a gönderdiğiniz mektubun aynısını bir devlet dairesine gönderemezsiniz.

Her başvuru için ayrı motivasyon mektubu oluşturmak kulağa zor gelse de aslında birkaç taslak oluşturup değiştirmeniz gereken yerleri belirledikten sonra o kadar da zor olmayacaktır.

6-  Yeni Şeyler Söyleyin

Motivasyon mektubunuzun özgeçmişinizin aynısı olmasının bir anlamı yok. Motivasyon mektubunu özgeçmişinizde anlatamadığınız şeyleri anlatmak için bir fırsat olarak görün.

7- Klişelerden Kaçının

Eğer motivasyon mektubunuzda hobilerinize “kitap okumak” yazarsanız bu mektubu okuyacak insan kaynakları uzmanı büyük ihtimalle buna inanmayacaktır. Kendinizi tanıtırken “yapmayın, gösterin!”. Mesela eğer yelken sporuyla uğraşıyorsanız “hobilerim arasında yelken var.” yazmak yerine, yelken sporunun size kazandırdıklarından bahsetmeniz sizi daha iyi tanıtacaktır.

8- Onlar Hakkında Konuşun

Bu mektup sizin şirkete nasıl katkı sağlayabileceğinizi anlattığınız bir mektup. Bunu aklınızdan çıkarmamaya çalışın. Potansiyel işverenler genellikle şirketlerinin size nasıl katkı sağlayacağından daha çok, sizin onlara ne yönlerden katkı sağlayabileceğinizi duymak ister.

9- Talimatlara Dikkat Edin

Başvurunuzu tamamlamadan önce staj ilanını tekrar okuyup sizden ne gibi materyaller isteniyor anlamanızda fayda var. Tavsiye mektupları, portfolyo gibi ekstra materyaller istenebilir. Bunları eksik göndermeniz sizin başvuruyu yeterince ciddiye almadığınız izlenimi yaratabilir.

10- Tekrar Okuyun

İş başvurusu yaparken hataya yer yok. Dolayısıyla mektubunuzun taslağını bitirdikten sonra potansiyel yazım hataları ve anlatım bozuklukları için mektubu mutlaka tekrar okuyun. Mektubu sesli okumanız cümlelerin kulağa nasıl geldiğini anlamak için size yardımcı olacaktır.

Motivasyon mektubu kendinizi potansiyel işvereninize tanıtmak için bir fırsattır. Yukarıdaki ipuçlarını kullanarak daha iyi bir ilk izlenim bırakabilirsiniz.

İş hayatında tecrübelendikçe motivasyon mektubuna yazacak daha fazla şey bulacaksınız merak etmeyin. 🙂

İlgini Çekebilir: Kariyerinize Büyük Etkide Bulunabilecek Ufak Günlük Rutinler

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın