Mezuniyet Sonrası Kariyerinize İyi Bir Başlangıç İçin 5 Tavsiye

Öncelikle bilmeniz gereken pek çoğunuz maalesef mezun olur olmaz kendinizi hayallerinizdeki gibi dolgun maaşlı, geleceği parlak bir işte bulamayacaksınız! Bunun hayal olduğunu mezuniyet sonrasında anlayınca da pek çoğunuz hayal kırıklığına uğrayacaksınız.. Aynı zamanda bu hayal, üniversitenin son senesinde başlayıp emekliliğinize kadar devam edecek olan çetrefilli bir yolun başlangıcı olacaktır. Daha mezun olmadıysanız mezuniyet sonrası dünyanın gerçekleriyle yüzleşmekten kaçabilirsiniz ama bu kaçış yaklaşan zamanı ertelemekten başka bir işe yaramayacaktır.

Modernleşen ve teknoloji ile iç içe olmaya başlayan bu yeni dünyanın getirdiği nimetlerinden yararlanmanızı ve rakiplerinizden ön plana sıyrılmaya çalışmanızı öneririm. Mezuniyet sonrası kariyerinizde iyi bir başlangıç yapmak istiyorsanız bu 5 tavsiyeyi hafife almadan hayatınıza uyarlamanız ve kariyerinize iyi bir başlangıç yapmanız dileğiyle!


1) LinkedIn’inizi ve Youthall hesabınızı güncelleyin. Eğer bir hesabınız yoksa, hemen bir hesap açın. LinkedIn ağınızdaki diğer profesyonelleri bulmak için harika bir araçtır. İyi bir LinkedIn profiline sahip olmak, kişisel bilgilerinizin göz doyurucu bir biçimde tamamlanmış olması atılacak önemli adımlardan biridir. Youthall profili ise size şirket yetkilileri arasında görünürlük ve aynı zamanda hayalinizdeki işi bulmadan önce deneyim kazandıracak ilanlar ve etkinliklerle ufuk açıcı olacaktır. İyi bir Youthall profiline sahip olarak hayalinizdeki kariyerin kapılarını kolayca aralayabilirsin.


2) Eğer okulunuzda kariyer merkezi varsa mutlaka gidip bir ziyaret edin. Mezun olmadan önce özellikle mezuniyet sonrası iş ararken bilmeniz gereken konularda (CV hazırlama, mülakat teknikleri, iş başvurusu sürecinde dikkat etmeniz gerekenler vb.) temel bilgi alabilmek adına kariyer merkezinden faydalanın. Zaman zaman bu konularda kariyer merkezinin sektörden gelen katılımcılarla ve eğitmenlerle düzenlediği eğitimleri de takip etmeyi unutmayın. Aynı zamanda mezunlarla bağlantı kurmanız ve onlardan gelecek iş başvurularında hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini gibi konularda da network ve bilgi desteği almaya çalışın.


3) Etkinlikleri devamlı takip halinde olun. Okuldan yeni mezun olduğunuzda iletişim kurabileceğiniz ve size iş bulma konusunda faydası dokunabilecek bir çevre edinmeye önem verin. Özellikle öğrenci kulüpleri tarafından yapılan etkinliklerin farklı alanlarda ve farklı meslek gruplarında sektörde deneyimli kişileri ağırlaması nedeniyle bu çevreyi edinebileceğiniz önemli kanallardan biridir. Böyle etkinlikler kendinize ilham aldığınız insanlarla yüz yüze iletişime geçebilmek ve onlara kendinizi açıkça ifade edebilmek adına size büyük kolaylık sağlayacaktır. Etkinlikleri takip etmek için youthall.com/events sayfasından da faydalanmayı unutmayın.


4) Mezuniyet öncesi bol bol staj/iş görüşmesine veya mülakat simülasyonlarına katılmaya çalışın. İlk girdiğiniz mülakatlarda veya mülakat simülasyonlarında emin olun söylememeniz gereken şeyler söyleyecek ve söylediklerinizden olayı görüşmeden çıktıktan sonra pişman olacaksınız. (Benim de ilk mülakatım hiç de iç açıcı değildi.) Gerçek bir iş görüşmesi deneyiminden önce mülakat deneyimi kazanmanız  hem kendinize güveninizi kazandıracak, hem heyecanınızı biraz olsun azaltacak hem de tecrübeniz sayesinde mülakat sürecinde neleri konuşup neleri konuşmamanız gerektiğini fark edebilecek ve mülakatı yönetebilecek duruma geleceksiniz.


5) Hayalinizde kurduğunuz işin gerçek hayattaki somut temsilcileriyle tanışın, onları tanımaya, beklentilerini anlamaya ve bulundukları konuma nasıl ulaştıklarını gözlemlemeye çalışın. İş ahlakları, çalışma değerleri, bireysel beklentileri hakkında kişisel gözlemler edinin. Torpil bulmaya çalışmak yerine, insanlarla bağlantı kurmaya çalışın. Bunu bir staj deneyimi ile, part time iş deneyimi ile veya katıldığınız etkinliklerde kurduğunuz kişisel networkler ile sağlayabilirsiniz.

Eskiler ekmek aslanın ağzında diye çok bilinen bir deyim kullanırlar. Eskiden ekmek aslanın ağzındaydı şimdi midesinde.. Hayalinizdeki kariyere ve yaşam koşullarına sahip olmak istiyorsanız yapmanız gereken basit ve sizi rakiplerinizden farklılaştıracak bu tavsiyeleri göz ardı etmeyin.

Co-founder of Youthall. 5 years of entrepreneurship I have been invited to talk about entrepreneurship in 90+ different universities and I am very happy to support and motivate youths!

Bir yanıt yazın