Kurumsal Şirketlerde Staj Yapmanın Avantajları ve Dezavantajları

Her mühendis adayı yaz stajının olduğu sene büyük bir heyecan ve telaş içerisindedir. “Acaba ben nerede staj yapacağım?” , “İstediğim yer beni kabul edecek mi?” , “Büyük bir şirkette mi staj yapsam bana daha faydalı olur yoksa teknokentteki küçük bir şirket mi staj yapmalıyım?” soruları bu süreçte mühendis öğrencilerin kafalarında gidip gelen en büyük sorulardır.

Biz de bir mühendis adayı için kurumsal şirketlerde staj yapmanın avantajları ve dezavantajlarını ele aldık.

Avantajlar

*İngilizcenin Önemini Kavramak

Bu tarz şirketlerde kullanılan tüm kaynakların, şirketler arası yapılan yazışmaların İngilizce olması öğrencileri profesyonel hayata daha iyi hazırlar. Burada toplantılarda yapılan sunumlardan çalışanların birbirlerine attıkları maillere kadar tek bir dil var, o da İngilizce. Kurumsal şirketlerde staj yapmak özellikle mühendisliğin olmazsa olmazı olan akademik İngilizcenin iş hayatında nasıl kullanıldığını gözlemlemek için çok verimli bir süreçtir.

*Programlı ve Düzenli Bir Staj Dönemi Geçirmek

Kurumsal şirketler her sene genelde 3 ayrı dönemde çok sayıda stajyer öğrenci alırlar. Staj süresince bütün sistem sorunsuz işler. Siz daha staja başlamadan önce oraya gidince hangi birimde staj yapacağınız, nasıl bir programa tabi tutulacağınız bellidir. Staj başlangıcında aldığınız oryantasyon eğitimiyle de 1 ayınızı geçireceğiniz şirketi yakından tanıma fırsatı bulursunuz. Böylece daha düzenli bir staj dönemi geçirme fırsatı yakalayabilirsiniz.

*Yemek + Ulaşım İmkanları

Büyük şirketlerde staj yapmanın en güzel avantajlarından biri de bedava yenen öğle yemekleri ve sabah/akşam kullanılan semt servisleridir. Bu esnalarda pek çok mühendis ve yönetici ile tanışabilir, kendinize yeni referanslar edinebilirsiniz.

*Özgeçmişte Şık Bir Referans 

Bölümünüz ile alakalı lider şirketlerden birinde yaptığınız staj, CV’nizde güzel bir marka olarak görünürken sizi rakiplerinizden bir adım öne geçirir.

*Tecrübe

Yaz stajının size kattığı en önemli şey orada kazandığınız tecrübedir. Bir mühendisin sahada nasıl çalıştığını, okulda gördüğünüz derslerin gerçek hayatta hangi alanlarda kullanıldığını, ileride nasıl bir iş ortamında çalışacağınızı gözlemlemiş olursunuz ve böylece mezun olduğunuzda daha doğru kararlar verebilirsiniz.

Ve son olarak bu dev şirketlerde kullanılan son teknolojiye, yanı başında üretilen önemli projelere, sistemlerdeki verimliliğe hayran kalırsınız. 🙂


Dezavantajlar

  • Kural: İş Beklenmez, İş Alınır

Bu tarz firmalarda genelde bütün stajyerlere aynı miktarda iş ve önem verilmez. Mühendislerin kaybedecek vakti yoktur. Bu yüzden sadece gerçekten ilgili ve öğrenme isteği yüksek öğrencilere önem verilir. Kimse gelip size herhangi bir şey anlatmaz. Eğer gerçekten bir şeyler yapmak ve öne çıkmak istiyorsanız siz onların peşinden koşmalı ve soru sormaktan çekinmemelisiniz.

  • Aman Dikkat!

Çoğu öğrencinin mezun olduğu zaman çalışmayı hayal ettiği, kendisine zirve olarak belirlediği firmalar vardır. Eğer ki stajınızı onlardan birinde yapıyorsanız ve işler istediğiniz gibi gitmediyse veya  size 1 ay boyunca fotokopi çektirmek ve çay götürmekten başka bir iş verilmediyse bu durum meslekten soğumanıza  yol açabilir!

  • Kendinizi Fark Ettirme Zorluğu

Büyük şirketlerde birden çok birim ve çok sayıda farklı bina vardır. Ancak siz stajınız boyunca sadece kendi biriminizde yer alırsınız. Hele bir de savunma şirketlerinden birinde staj yapıyorsanız diğer birimlere girmeniz kesinlikle yasaktır! Bu sebeple sadece belli bir alanda sınırlı kalırsınız ve orada ki mühendislerin bir umutla sizin içinizdeki cevheri keşfetmesini beklersiniz.

  • Şirketlerin Olmazsa Olmazı: Bilgi Güvenliği!

Günümüzde yapılan çoğu işin bilgiye, teknolojiye ve sistemlere bağlı olduğunu düşünürsek bilgi güvenliği şirketler için kaçınılmazdır. Bilgi güvenliği ile ilgili yaşanacak tüm riskleri ortadan kaldırmak ve gereken önlemleri alabilmek için stajyerlere verilen haklar oldukça sınırlıdır. Burada kullanacağınız çoğu kaynak ve internete erişiminiz için gereken yerlerden izinler almanız gerekebilir. Üstelik staj sonunda defterinize ya da raporunuza koyacağınız her bir bilgi ve resim de özenle incelenir ve uygun görülürse kullanabilirsiniz.


Sonuç olarak, büyük şirkette staj yapmayı daha avantajlı hale getirmek de sizin elinizde getirememekte…

Eğer ki ben kendimi orada ki mühendislere kanıtlarım, ne kadar bilgi birikimim olduğunu ve neler yapabileceğimi gösteririm, soru sormaktan çekinmem, okulda ki teorik bilgilerimi burada en iyi şekilde yansıtırım diyorsanız  büyük bir şirkette staj yapmak sizin  için bulunmaz bir nimet olacaktır. Tabii çalışacağınız firma için de siz öyle olursunuz. Kim böyle bir mühendis adayını elinden kaçırmak ister ki?

Herkesin hayallerine ulaşması dileğiyle…

Yazan: Cemre Brim 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın