Kendinizi Beş Yıl İçinde Nerede Görüyorsunuz? Sorusunun Cevabı

İşe alım müdürü size böyle bir soru yönelttiğinde aklınızda birbirini kovalayan fikirler arasından “Bu şirketi sallayacağım!”, “Şirketin başına ben geçeceğim!”, “Kendim için çalışacağım.” gibi cümleler sesli düşünmemeniz gerekenler listesinin başında yer alırlar.


Peki bu soru nasıl cevaplanır?

Bu soru biraz can alıcı gibi gözükebilir çünkü bazen cevap “bu işte değil” veya “işinizde” veya “başka yerlerde daha iyi bir fırsatta” gibi bir şeydir.  Ancak bunlardan hiçbiri aslında bir işe alım müdürüne söylemek istediğiniz şeyler değildir.

İyi haber, hala onlara gerçekten bilmek istediklerini söylerken dürüst olabilmenizdir. Kariyeriniz için gerçekçi beklentileriniz var mı? Azimli misinizdir? Ve bu belirli pozisyon, gelecek adımlarınız ve hedeflerinizle genel olarak uyumlu mu?

Bu soruyu ele almanın bir başka yolu da şudur: Bu durumun gerçekçi bir hal aldığını düşünün. Böylelikle daha geniş ve kapsamlı bir şekilde mesleki hedeflerinizle iş teklifinizin nasıl uyuştuğunu görmüş olursunuz.

Mesela bir iş görüşmesinde, “Bu pozisyonda çalışacak olacağım için gerçekten heyecanlıyım çünkü beş yıl içinde, … sektöründe derin uzmanlığa sahip biri olarak görülmek isterim. Ve bu uzmanlığa sahip olabilmek için kariyerimi burada sizlerle birlikte çizmemin daha doğru bir adım olduğunun farkındayım. Ayrıca, önümüzdeki birkaç yıl içinde daha fazla yönetim sorumluluğunu üstlenmek için ve potansiyel olarak bazı projelere öncülük etmek için gerçekten sabırsızlanıyorum. Burada yeniliğe önem veren yöneticilerle birlikte çalışacak olmak ayrı benim için bir ayrıcalıktır. Bu sayede burada kendimi yenilikçi bir yönetici olarak görebiliyor olmak benim için oldukça değerlidir.” gibi bir cevap vermeniz sizi ve doğal olarak işe alım müdürünü tatmin eder.

Peki, bu pozisyon profesyonel hedeflerinize tek yönlü bir bilet değilse ne olacak? Geleceğin gerçekte ne olduğunu bilmediğinizi söylemek daha doğru bir yöntem olacaktır ancak bu tecrübenin karar alma anınızda size gerçekten nasıl yardımcı olabileceğini öngörebilirsiniz.

İrem Kılınç

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.