Kendinize Daha Fazla Güvenmenizi Sağlayacak 8 Yol

Özgüven önemli bir kişisel özelliktir. Yaşamla baş etmemizi, zorluklara karşı dayanmamızı kolaylaştırır. Kendinize güvenmek ile ego arasında da bir fark olduğunu unutmamalıyız. Ego aslında ben hepinizden üstünüm, ben basit biri değilim, beni küçümsemeyin psikolojisinin getirdiği bir durumdur. Yani  ‘’benlik‘’ duygusudur. Öz güven ise egodan çok farklıdır. Kendi becerilerinizin ve başarılarınızın farkında olması ile ortaya çıkar. Öz güven sahibi olan kişiler benlik duygusundan uzaktadırlar. Sadece yapabileceklerinin, başarılarının ve niteliklerinin farkındadırlar.

İşte kendinize daha fazla güvenmenin 8 yolu:


1. Bütün olumsuz tecrübelerinizi unutun.

İlk olarak önceden yaşadığınız tüm başarısızlıklarınızı unutun. Yaşadığınız başarısızlıklardan çıkarttığınız derslerle yolunuza devam edin. Ve olumlu düşünmeye çalışın. Olumlu düşünürken yaşadığınız olumsuzlukları aklınızdan silmeye çalışın.


2. Ne istediğinizden emin olun.

Tam olarak neyi, ne kadar ve nasıl elde etmek istiyorsunuz. Öncelikle bunu bir düşünün ve odaklanın. Bu sorulara cevap ararken hayal edin ve heyecanlanın. Bu düşünce olayı sizi pozitif düşünceler ile motive edecektir.


3. Enerjinizi çoğaltın.

Enerji sadece fiziksel olarak değil ruhsal olarak da çok önemlidir. Aslında enerjimiz ne kadar yüksekse bakışlarımız, konuşmalarımız hatta tüm görünüşümüz bile değişir. Bu da bizim olumlu düşünmemize hatta dışarıya olumlu mesajlar göndermemize yardımcı olur. Bu yüzden enerjimizin yüksek olması çok önemlidir.


4. Renkler

Renkler her ne kadar önemsiz gibi görünse de aslında çok önemlidir. Çünkü seçtiğimiz ya da giydiğimiz renk tonları bizi ifade eder. Canlı renkler mutluluğu, neşeyi ve heyecanı anlatırken; koyu renkler ise ciddiyeti, olumsuzluğu temsil eder. Bu da direkt olarak kendi motivasyonunuzu ve kendinize olan güveni etkiler.


5. Evet ve hayırlara dikkat edin.

Unutmayın hiç kimse size istemediğiniz bir şeyi yaptıramaz. Bazı insanlara hayır demeyi öğrenin. Örneğin; istemediğiniz bir yere götürülmek isteniyorsanız rahatlıkla hayır kelimesini kullanın. Sizi rahatsız eden, olumsuz ruh halinizi çoğaltan insanlarla olan arkadaşlıklarınızı gözden geçirin. Sizi üzen insanlarla arkadaşlık etmek sizi mutsuzluğa sürükleyecektir.


6. Geleceğinizi belirsizlikler üzerine kurmayın.

Hayatınızı düşünün ve planlayın. Planlarınız gerçekleştiğinde neler hissedersiniz öncelikle bunu hayal edin. Hayalleriniz güçlendikçe tutumlarınız ve hayata bakış açınızda değişecektir. Hayallerinizi planlayın ve bu plana göre hareket edin. Bir gün hayallerinizin gerçekleşeceğini unutmayın.


7. Olumlu anlam içeren kelimelere dikkat edin.

Olumsuz olarak nitelendirdiğiniz cümleler size baskı yapar. Kötü bir kelimeyi kullandığınızda beyniniz ters tepki verir. Bu da sizi istemediğiniz şeylere karşı istemsizce iter ve zorlar. Siz farkında bile olmadan olumsuz olarak kullandığınız her cümle hayatınızı ele geçirir ve ileride o olumsuz eylemin içinde bir anda kendinizi bulursunuz. Bu yüzden olumsuz cümlelerden uzak durmaya çalışın. Olumlu cümleler sizi her anlamda pozitif şekilde etiler.


8. Hayatınızı yönlendirin.

Hayatınızda ne eksikse yaşamınız sırasında onu analiz edin. Örneğin; sevgi mi yok hayatınızda. Öncelikle hayatınızda neyin eksik olduğunu belirleyin. O boşluğu bir sevgili dolduracaksa, yani ona gereksinimiz varsa onu planlayın. Bir takım boşlukları başka şeylerle doldurmaya çalışmayın. Sizi mutlu etmez aksine daha çok mutsuz eder. Zaten olumluya ve başarıya kenetlenmiş bir ruh hali, başka arayışlarınıza çözüm bulmak üzere de sizi yönlendirecektir. Başarı ve sevgi ile donanmış benliğiniz size siz istemeden de başarı ve mutluluğu da beraberinde getirecektir.

İşte özgüveninizi arttırmak bu kadar basit. Unutmayın her şeyden önce kendinizi sevin. Siz kendinizi ne kadar çok severseniz ve inanırsanız kendinize olan özgüveniniz de o derece oluşup, artacaktır. Özgüveniniz sayesinde hayata bakış açılarınızda değişecektir. Ve belki de beklemediğiniz bir anda tüm hayatınız değişecek ve hayallerinize kavuşacaksınız.

Bilsen Serde Süerdem

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.