Kariyer Yolunuzu mu Çizmeye Çalışıyorsunuz? Staj Yapın!

Staj yapmak. Evet, bir kariyer yolu çizmek istediğinizde, staj yapmak en anlaşılır seçenektir, fakat kafanızda hemen şu soru belirebilir.

Staj yapmak neden anlaşılır bir seçenektir?

Bir kariyer yolu planlıyorsanız, staj yapmanın neden mantıklı bir seçenek olduğunu size listelediğimiz dört maddeyle aşağıda bulabilirsiniz:

1) Staj size deneme özgürlüğü sunar.

Staj size neyi sevdiğinizi ve ne yapmak istemediğinizi keşfetmenize yardımcı olur. Eğer, en son yaptığınız pazarlama stajınızı sevmediyseniz endişelenmeyin, ona sadık kalmanız gerekmez. Farklı seçenekleri keşfetmek için başka alanlarda staj yapabilirsiniz. 3-4 staj yapın ve nihayetinde kariyeriniz için size en uygun olanı keşfedeceksiniz.

2) Staj yapmak pahalı değildir.

İş dünyasını daha iyi öğrenmenizi amaçlayan okulların aksine, staj yapmak size yüksek bir ücret ödemenizi gerektirmez. Aksine, kişisel masraflarınızı karşılayacak kadar iyi bir maaş alırsınız.

3) Staj bulmak kolaydır.

Bir staj yapmak için gerçekten yoğun ve özel bir hazırlık yapmanız gerekmiyor. Türkiye’de start-up kültürü hızla büyürken, genç ve dinamik bir girişimde 3 ila 6 aylık bir staj bulmak kolaydır. Birçok girişim, sadece iş deneyimi olan adaylara değil daha önce hiç iş deneyimi olmamış fakat iş konusunda hevesli olan adaylara da sıcak bakar.

4) Son olarak, staj size yeni beceriler öğretir.

Yaptığınız her stajda, yeni beceriler öğrenirsiniz. Dijital pazarlama stajı yapmış ve IT geçmişiniz varsa Google Analytics ve Microsoft Excel gibi araçları öğrenirsiniz. Ayrıca net mesajlar yazma, veri analizi yapma ve pazarlama kampanyalarının ROI’sini hesaplama becerilerinizi geliştirirsiniz. Photoshop’un temel özelliklerini öğrenebilirsiniz. Hatta bir tasarım stajı yapıyorsanız Illustrator, CorelDraw, vb. gibi gelişmiş tasarım araçları öğrenir ve tasarım anlayışınızı güçlendirme fırsatına sahip olursunuz. Finans alanında kariyer yapmak ya da net bir sebebiniz olması nedeniyle MBA yapmayı planlıyorsanız bu harika bir kariyer planıdır. Fakat, MBA yapmak isteme sebebiniz iş dünyasını daha iyi kavramak ve öğrenmekse size güzel bir haberimiz var. Staj yapmak da, iş dünyasını daha iyi kavrayabilmek ve iş yapmayı öğrenmek için harika bir yoludur.

Bütün bu faktörler göz önüne alındığında yüzlerce öğrencinin tatil yapmak yerine neden staj yapmayı seçtikleri anlaşılmaktadır. Ancak her şeyin azının karar, çoğunun zarar olduğu da akıldan çıkarılmamalıdır. Sadece öz geçmişlerini güzelleştirmek için bulduğu her fırsatta, farklı türden stajlar yapan adayların işverende olumsuz bir izlenim bıraktığı bilinmektedir. Çünkü bu tip bir davranış, adayın kararsız olduğunu ve ne istediğini tam olarak bilmediğini gösterir. Bu nedenle tercih edilen stajlarda ölçülü olunmalıdır.

 

 

 

 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın