Kanada’dan Diploma Almaya İlişkin Bilinmesi Gereken Üç Konu

Kanada sadece geyikleri, atlı polisleri ve akçaağaç şurubuyla meşhur bir ülke değil. Kanada’dan diploma alabilmek ise şu dönemde oldukça popüler!

Kanada’yı dünya standartlarında bir yükseköğretim sistemi olarak gören uluslararası öğrencilerin sayısı giderek artıyor.

Kanada Uluslararası Eğitim Bürosu’na göre, Kanada’ya eğitim için gelen öğrencilerin sayısı 2008 yılında 184.150 iken, 2014 yılında 336.400’e yükselmiştir. (*Bu rakam 2016 yılında 414.285 ile rekor seviyeye ulaşmış olup artış trendinin devam etmesi beklenmektedir.)Ülke, yaklaşık %60’ı Çin, Hindistan, Kore, Suudi Arabistan ve Fransa’dan kökenli olmak üzere, uluslararası öğrenciler için dünyadaki en popüler yedinci destinasyon konumundadır.
Kanada’daki üniversiteler ile ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya’daki üniversiteler arasında bazı benzerlikler görülse de uzmanlar, ülkedeki eğitim sisteminin yapısının benzersiz olduğunu da belirtiyorlar. İşte uluslararası öğrencilerin ülkedeki yükseköğretim kurumları hakkında bilmesi gereken üç husus:

1- Çok sayıda uluslararası öğrenci isteniyor

Uluslararası öğrenciler ABD ve İngiltere gibi ülkelerde eğitim aldıkları sırada engellerle karşılaşabilirlerken, devletin uluslararası öğrencilerin kabulüne öncelik verdiği Kanada’da durum böyle değil. Kanada, kapılarını açtığı uluslararası öğrenci sayısını 2022 yılına kadar ikiye katlamaya yönelik planını Ocak 2014’te açıklamıştı.

Uluslararası öğrenciler Kanada’ya geldikleri zaman hayatlarını idame ettirme imkanına da sahip olabiliyorlar. Eğitim izinleri sayesinde okul yılı boyunca kampüs içinde veya dışında yarı zamanlı, ara tatil boyunca ise tam zamanlı olarak çalışabiliyorlar. Lisans öğrencileri mezun olduklarında ise ülkede ikamet edip üç yıla kadar çalışmalarına imkan veren bir çalışma belgesi alma başvurusunda bulunabiliyorlar.

Alberta Üniversitesi’nde uluslararası programlarını yöneten Britta Baron “Kanada hükümeti, Kanada’nın göç almasını amaçlayan uluslararası öğrenci kabulüne yönelerek çok bilinçli bir karar verdi.” diyor ve ekliyor: “Öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkede kalmaya devam edebilmeleri aslında muazzam bir fırsat; ama bu imkan dünyada pek de bilinmiyor.”

2- Kanada, ABD’nin etkisine rağmen kültürel olarak farklı

ABD’nin tadına bakayım, ama tadında bırakayım mı diyorsunuz? British Columbia Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kabul Direktörü Aaron Andersen, Kanada’da “uluslararası öğrencilerin aradığı Amerikan etkisini yeteri kadar hissettiren ancak güvenli ve misafirperver, çok kültürlü bir deneyim sunan, modern ve ağırlıklı İngilizce konuşulan şehirlerin” bulunduğunu söylüyor.

Montreal Üniversitesi’nden iletişim alanında diploma alan, Fransa ve Birleşik Krallık vatandaşı Olivia Baker, “neredeyse Amerikan” diye nitelediği bu deneyimin eğlenceli olduğunu düşünüyor.

Kendisi e-posta üzerinden yolladığı cevabında “Belki çok yüzeysel ve saçma görünebilir; ama ‘filmlerdeki gibi’ durumu, aslında biraz havalı da… Bir de partilerdeki kırmızı kadehler, amigo kızlar, üniversite futbol takımı, mezuniyet töreninde kep atmak,… gibi şeyler için böbreklerinizi satmanız gerekmiyor.” diye yazıyor.
Kanada’yı ziyaret edecek olan kişiler buradaki kültürün gereği olarak çeşitliliğe değer veren, sıcakkanlı ve kibar insanlarla karşılaşacaklardır. Ayrıca, uzmanlar “Öğrenciler, mütevazı Kanadalılar olarak, öğrenimleri süresince gerçekten de bilgi ve sınıf deneyiminin bir parçası olurlar diye ifade etmektedirler.

3- Öğrenciler ödedikleri ücretin karşılığını alabiliyor

Uzmanlar Kanada’nın devlet üniversitelerindeki eğitim ücretlerinin eyaletlere bağlı olarak değişmekle birlikte ABD, İngiltere veya Avustralya’dakilerden genelde daha düşük olduğunu belirtmekteler.

CBIE Üyelik, Kamu Politikası ve İletişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Jennifer Humphries, ortalama yıllık lisans eğitimi ücretinin uluslararası öğrenciler için 20.000-24.000 Kanada doları (yani yaklaşık 15.000-18.300 ABD doları) olduğunu söylerken maliyetleri daha da düşürme gayretinde olanlar için az sayıda da olsa bazı burs imkanlarının bulunduğunu da ifade ediyor.

British Columbia Üniversitesi’nden (UBC) Mayıs’ta mezun olan Iraklı Al Shaibani, Kanada’daki üniversitelerin büyük bir değer sunduğunu düşünen ailesinin kendisini bu ülkeye özellikle yönlendirdiğini söylüyor.

UBC ile ilgili olarak “Dünya standartlarında bir üniversite ve araştırma kurumunda öğrenim görmemi istediler” diyor ve şunu vurguluyor: “Okulum kaliteli bir eğitimin yanı sıra uygun ücretler talep etmekte . Buradaki durumun ABD, Avustralya ya da Birleşik Krallık’taki çılgın ücretlerle hiçbir ilgisi yok.”

Kanada’da yükseköğrenim görmek bütçe bakımından diğer ülkelerdeki okullardan daha düşük olsa da, öğrencilerin başvuru yapmadan önce birkaç önemli faktörü dikkate almaları gerekiyor.

Kanada’da Ontario eyaleti dışında ortak bir başvuru yöntemi bulunmuyor; bundan dolayı uluslararası öğrencilerin okullara tek tek başvurması gerekiyor.

Uzmanlar, kolej dersleri Eylül’den Nisan’a kadar süren Kanada’nın ABD’den biraz daha kısa bir akademik takvime sahip olduğunu da belirtiyorlar. Yoğunlaştırılmış bu program, uluslararası öğrencilerin daha kısa süren bir kış tatiline karşılık yaz boyunca çalışması için daha fazla zaman anlamına geliyor.

Son olarak, öğrenciler öğrenim görecekleri yerin iklimini de hesaba katmalı. Kanada’da sert kışlar görülebilse bile aslında iklim konuma bağlı olarak büyük değişiklik gösteriyor.

UBC’de görevli Andersen, “Doğu’daki bölgeler soğuk olabilir; ancak batıda yer alan bölgelerde iklim çok hafif; her yerde Eskimo kulübeleri ve buzdağları yok” diyor.

[quotes quotes_style=”bquotes” quotes_pos=”center”]Daha fazla detay almak için Dinamo Education Consulting sayfasını ziyaret edebilirsiniz.[/quotes]

Yazar: Devon Haynie, Haber Editörü

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.