Kalabalık Önünde Konuşamayanların Dikkat Etmesi Gereken 5 Unsur

Öz güven hayatımızın her alanında bizi diğer insanlardan ayıran bizi öne çıkaran yegane özelliğimizdir ve konuşmanın da altında temelde öz güven yatar ama bununla başa çıkmak için yapmanız gereken birkaç önemli şey daha vardır.

İşte kalabalık önünde konuşamayanların dikkat etmesi gereken 5 unsur:


1-) Olumlu Düşünün

Eğer konuşmanızın kötü olacağını düşünüyorsanız iyi olacağı varsa da bu baskıyla iyi bir konuşma yapamazsınız. Kendinize dikte ettiğiniz başarısız olma düşüncesi yüzünden her şey dikkatinizi dağıtır ve odaklanıp sağlıklı hareket etmenizi engeller. Her şeyden önce iyi düşünmek sizin iyiliğinize olur.


2-) Kendinizi Sahnede Resmedin

Gözlerinizi kapatın ve sahnede kendinizi hayal edin. Güzel bir konuşma olduğunu, kendinizden emin bir şekilde başarılı bir konuşma yaptığınızı düşünün. Konuşmanızı başarılı bir şekilde tamamladığınızı kafanızda resmetmek bile sanal bir başarı yaratmış olmanıza rağmen size bir hayli öz güven aşılar.


3-) Ne Söyleyeceğinizi İyi Bilin

Kendinize öz güven aşılamanın bir diğer yolu da konuşmanızın konusuna hakim olmanızdır. Konuştuğunuz şey konusunda ne kadar bilgiliyseniz kendinize o kadar güvenirsiniz. Konuyu bir arada tutmalı ve vurgulamak istediğiniz şeylerin etrafında konuşmalısınız ki konunun başka yere gelmesi halinde planınızdan sapmayın ve hakim olduğunuz bilgi havuzundan çıkmayın.


4-) Zihninizi Boşaltın

Konuşma planınıza hakimseniz ve kendinizi sahnede resmettiyseniz artık sahneye çıkmadan önce kafanızı iyi boşaltmalısınız. Kafanızda gereksiz bilgiler dolandırmayın ki sahneye çıkınca onlar konuşma sırasında aklınıza gelip ortalığı karıştırmasın. Derin derin nefes alın ve sadece rahatlamaya odaklanın.


5-) Başarısız Olmaktan Korkmayın

Bu başlıkta kendimden örnek vermek istiyorum. Tabi ki kusursuz bir konuşmacı değilim ama insan önünde konuşmaktan asla çekinmem ve sıkıntı da çekmem. Bunun en büyük sebebi küçükken kekeme olmamdır aslında. Yıllarca insanların önünde kekeleyerek, konuşamayarak yeteri kadar başarısız oldum ve artık konuşmaktan korkmuyorum çünkü başarısız olmanın dünyanın sonu olmadığını görecek kadar çok başarısız oldum . Belki kolay bir tecrübe olmadı ama hangi çocuk düşmeden yürümeyi öğrendi ki?

İsmail Gülgün

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.