İşyerinde Y Kuşağı Neler Bekliyor?

İşyerinde Y Kuşağı

İçlerinde bizlerin yani üniversite öğrencilerinin bulunduğu, Türkiye’nin şu an yüzde 35’ini oluşturan  Y Kuşağını gelin hep beraber daha yakından tanıyalım.

Kuşak, çeşitli yıllar ve dönemler baz alınarak yapılan sınıflandırmadır. X kuşağı, Y kuşağı bunların en bilinenleri.

Y kuşağı nedir peki? Tanımlanması herkese göre değişse de genel olarak, 1990’dan sonra doğmuş şu sıralar üniversite sıralarında, stajında, ilk işinde ya da henüz üniversiteye girememiş kitleye Y Kuşağı deniyor.

Şimdi de Y kuşağının şu andan ve şirketlerden beklediklerine bakalım.

1- İş- Özel Hayat Dengesi

Şu an bir çoğunuz bile bu yazımı telefonuyla okuyor. Geldiğimiz noktada telefon ve teknoloji hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Y Kuşağı da telefonu elinden düşürmeyen kitlenin üyelerinden biri. Y Kuşağı iş ve özel hayat dengesine çok önem veriyor.  En çok şikayet edilen konulardan biri de, özellikle işe alınma süresince yapılan sosyal medya kontrolü.

2- 9- 6 Out, Görev In

Start-up kültürünün günbegün etkisini arttırmasından kaynaklanıyor olacak ki artık işverenler de çalışanına belirli bir süre dahilinde evde çalışmasına olanak sağlıyor. Böylece sıkıcı ve verimsiz saatler iş yerinde ölmek yerine, kişinin kendi planı dahilinde yapması gereken işe verim katıyor.

3- Rahat Bir Ofis Ortamı

İlkokuldan sonra başlanılan lisede, liseden sonra gidilen üniversite de bir türlü rahata erişemeyen Y kuşağı, artık işte rahat etmek istiyor. İş saatinde telefon kullanımına karışılmasın, kıyafetlerde illa belli bir çizgi olmasın (en azından serbest bir gün) 5 dakika geç kaldığında fırça yemesin istiyor.

4- Uluslararası Kariyer İmkanı

Uzun uğraşlar sonunda öğrendiği İngilizcenin aslında artık bir yabancı dilden sayılmadığını, üzerine 2 3  dil daha eklemesi gerektiğini anlayan Y Kuşağı, o dilleri öğrenirim ama uluslararası kariyer de yaparım diyor. Küçük ölçekli şirketlerden ziyade, çok sayıda ülkede 10 binlerce çalışanı olan şirketlerin tercih edilme sebeplerinden biri de bu aslında.

5- Söz Hakkı

Şirket çalışanları yaş ortalamasının her firmada günden güne azaldığı bir gerçek. Ama yine de yaş faktörünün çok önemli olduğu işletmeler mevcut . İşte tam da burda, Y kuşağı kendisinin çocuk görülmesinden ziyade ona danışılıp, karar verme sürecinde etkisi olsun istiyor.

6- Teknoloji, İnovasyon, Yenilik

Günümüzün 3 anahtar kelimesi olan teknoloji,inovasyon ve yenilik Y kuşağının da vazgeçilmezi. Çağa ayak uydurmayan, eski kalıplarla yola devam eden bir yerde kim çalışmak ister ki?

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın