İş Hayatı ile Özel Hayatı Dengelemek Adına Yapılacak 6 Şey

Yıllık izinlere sıkışan bir hayattan kurtulmak yada çalışma temposundan kurtulmak mümkün mü acaba? Apple’ın kurucusu Steve Jobs ders alınacak bir sözünde ‘İşiniz, hayatınızın büyük bir bölümünü dolduracak… ‘ dediğini biliyor muydunuz? Peki ya, dünyada durum nasıl? Almanya’nın dünyanın en az çalışılan  ülkesi olduğunu biliyor muydunuz? (Haftalık ortlama 35 saat) Durum böyle olunca, Türkiye ile karşılaştırdığımızda nerede hata yaptığımızı biraz irdelemek gerekiyor sanırım.


1) Hayattan istedikleriniz olduğunda bilinçli tercihler yapın.

Hayatı akışına bırakmak mı? Hayatı planlayarak yaşamak mı?  Belki de çoğumuz farkında olmadan hayatı akışına bırakıp zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz, fakat planlayarak yaşamak oysaki çoğu güzel sonuçların sebebidir. Zamanınızı nasıl geçireceğinizi de bu doğrultuda belirlemeye çalışın. Hayatınızda yer alan önemli gördüğünüz kişiler ile fikir alışverişinde bulunun. Sizin için neyin gerçekten önemli ve değerli olduğuna karar verin. Daha sonra da kendinize bir yol haritası belirleyin ve ona sadık kalın.


2) Yakın çevrenizdeki insanlar ile sorunları bilinçli olarak tartışın.

Yol haritanızı uygulamaya geçirdiğinizde birçok etmenin bu haritayı zorlayacağını unutmayın.  Oysaki hayatımızda yer alan ve kişisel gelişim açısından en önemli nokta doğru iletişimdir. Bu yüzden önemli ve değer verdiğiniz kişilerle sürekli iletişim halinde olun. Yol haritanızda işleyen ve işlemeyen, tıkanan noktaları tartışın. Düzeltme ya da güncelleme yapmaktan çekinmeyin. Yeter ki asıl hedeften uzaklaşmayın. İstemediğiniz bir ortamda uzun süre bulunmaktansa gerekirse yer ve konum değiştirmeyi göze alın.


3) Sizi siz yapan hobilerinize zaman ayırın.

İşten arta kalan zamanınızı planlayarak hareket edin. Sevdiklerinizle vakit geçirmek için yaptığınız zaman planına uyun ve işle ilgili acil bir durum gelişse bile bu konuda taviz vermemeye çalışın. Hobilerinize zaman ayırın ve bunları ön plana çıkarın. İş ve özel hayatınızı dengelemek adına ve kendinizi daha iyi hissetmek anlamında yapacağınız hobileriniz sizi daha çok mutlu edecektir.  Unutmayın ki, sahip olduğunuz tüm yetenekler sizi ön plana çıkaracak ve bunları yerine getirmek tek şey zamanı doğru kullanmaktır.


4) Dikkatinizi dağıtan şeylerden uzak durun.

Günlük işlerimizde en çok karşılaştığımız sorunlardan biri dikkat dağınıklığı olabilir. Bu sorunu aşmak yinede sizin elinizde. Herhangi bir anda yapmak zorunda olduğunuz iş üzerine odaklanıyorsanız veya sevdiğiniz herhangi bir işi yapıyorsanız ona odaklanın ve sadece yapacağınız şeyleri düşünmeye özen gösterin. Dikkatinizi dağıtan birçok şeyden uzak durun. Aksi halde dikkatinizi dağıtan şeyler sizi yanlış yönlendirebilir, fakat aynı anda birçok şeyi yapmanın (multitasking) çok da verimli olmadığını bilin.


5) Tutkularınızın peşinden gidin.

21. Yüzyılın dahisi Elon Musk ‘İnsanlar neye tutku duyuyorlarsa onun peşinden koşmalılar. Bu onları yeryüzündeki her şeyden mutlu kılar.’ diyor. Birçok kişi hayat koşturmacası içerisinde, kendisini hayatın kontrolünü kaybettiği bir noktada bulabilir. Size düşen ise o ana değil, nereye varacağınıza odaklanmaktır. Nihayetinde istediğiniz şeye ulaşacağınızı düşünüyorsanız o an için bazı fedakârlıklarda bulunmaktan çekinmeyin. Bu süreçteki çabalarınız veya uğraşlarınız sonucu ulaştığınızda sizi mutlu edecektir. Örneğin; girişimciler işlerini yeni kurdukları ilk dönemlerde genelde gecelerini gündüzlerine katarak çalışırlar ancak belirli bir süre sonrasında işlerini yoluna koydukları için işe ayıracakları zamanı da yavaş yavaş düşürebilirler.


6) Güçlü bir destek ağınız olsun.

İş ve özel hayatınızda tanıştığınız kişiler doğru iletişimler kurun ve tanıdıklarınızın sayısını arttırın. Böylece iyi gün değil, kara gün dostu olmaya özen gösterin. Bununla birlikte ilgi alanlarınızı  çeşitlendirin ve iletişim ağınızı da güçlendirin. Yeni şeyler öğrenmeye açık ve hevesli olun. Özetle, çevrenizi genişletmeye çalışın.

Tüm bunlar bir yana, belki de en önemli ipucu seveceğiniz bir işe sahip olmanız. Hobisi işi olanlar ya da hobisinden para kazananlar kadar şanslı değilsek de yapacağımız belli tercihler ve belli fedakârlıklar sayesinde en azından vakit geçirmekten mutluluk duyacağımız bir iş ortamı ve kariyer gelişimine sahip olmak elimizde. Unutmayalım ki, mutluluk bir şans değil, tercihtir. Yeter ki bunu ertelemeyin, çünkü hayat ertelemeye gelmez.

Muhammed Suna

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.