İş Görüşmelerinde Başarının Anahtarı İçin 3 Altın İpucu

Bir görüşme için hazırlık yapmak,  genel mülakat sorularının bir listesini yönetmekten çok daha fazlasını gerektirir. İlk bakışta mükemmel bir izlenim yaratmak zorundayız. Hedeflediğimiz şirketin ürünleri, içeriği hakkında çok iyi bir bilgimiz olmalı. Hazırlıklı olmanıza yardımcı olmak için, en iyi ön görüşme ipuçları listemizi bir araya getirdik.

En zorlu soruları, en mükemmel şekilde cevaplayabilmek üzere 3 altın ipucunu sizler için derledik:


1) Kitlenizi tanıyın

Şirketle ilgili yapabileceğiniz her şeyi öğrenmeye birkaç saat ayırın. Arkadaşlarınız ile konuşun, güncel haber bültenlerini okuyun ve evet, Google’da biraz zaman geçirin. Şirketin blog’unu, Facebook ve Twitter sayfasını okuyarak işe başlayın. Bu sitelerde şirketin içeriğinin tonu, ciltleri konuşacaktır. Ya da, bireysel çalışanların bloglarını okumayı deneyin.


2) Klasik mülakat soruları için kendinizi hazırlayın

Öncelikle görüşme yapan taraf olsak bile, sorular ile ilgili dikkatli düşünmek efektif olmak gerekir. “Bana kendinden bahset” cevabını bulmaya hazır olun. Yöneticiler her zaman bu soru ile başlıyor ve ilk bölümü kırmak istediğinizden emin olmak istiyorlar.

“En büyük zayıflığın nedir?” En basiti okul etkinliklerinde geliştirmek için çalıştığınız bir şeyi düşünün. Örneğin, belki de bir etkinlikte konuşmada hiç güçlü olmamış olabilirsiniz ancak son birkaç yıldır liderlik rollerini üstlenip, kalabalığa hitap ederken rahat olmanıza yardımcı olmak için eğitimler aldınız.

Muhtemelen bu özel rol ve şirket ile neden ilgilendiğinizi soracaklardır. Belki de en can alıcı soru bu olabilir. Bu yüzden, yapabileceğinizden emin olmak için, neden işle ilgilendiğinizi düşünün ve bunu mükemmel hale getiren birkaç temel faktörü tanımlayın.

Sadece belirli sorulara nasıl cevap vereceğinizi düşünmeyin; aynaya bakıp yüksek sesle cevaplamak için pratik yapın. Bu hazırlık çalışması, düşüncelerinizi açıklığa kavuşturmanıza ve görüşme sırasında sizi daha rahat etmenize yardımcı olacaktır.


3) Kıyafet seçiminde dikkatli ve özenli olun

Mükemmel görüşme için kıyafeti planlayın. İlk görüşme için bakışınızı temel ve sade tutun. Ne giyeceğinden emin değil misiniz? Görüşme yaptığınız şirkette çalışan bir kişi veya arkadaşınız varsa, insanların giydiği şeyler konusunda size bir fikir verebilir mi diye bakın.  Eğer bu kadar lüksünüz yoksa bir iki gün önce caddenin karşısındaki bir kafede takılın ve insanların ne giydiğini anlamaya çalışın. Kıyafetinizi temizlediğiniz ve uyarlandığınızdan emin olun. (Modern bir uyum en iyisidir.)

 

Başak Bal

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.