İlk İşinizde Yapmaktan Kaçınmanız Gereken 5 Kritik Hata

İlk iş günlerinize hiç geri dönüp baktığınız bir an oldu mu? Her ne kadar işimizi ve çalışmayı sevsek de yeni bir çalışma ortamı ve çalışma sisteminin bir parçası olmak başlangıçta zor gelebilir. Bundan dolayı da yeri geldiğinde hata yapmamız kaçınılmaz olur.

Bugün sizlere ilk işinizde yapmanızın muhtemel olduğu bazı hataları derledik:

1) Soru Sormamak

İşe yeni başlarken, iş arkadaşlarını sıkmamak için soru sormamak isteyebilirsin. Fakat, yeni işe girdiğin bir yerde, soru sormaya ihtiyacının olması kadar doğal bir şey yok. Ayrıca, soru sorman işi ciddiye aldığının önemli bir göstergesidir. Bunun yanında, bu davranışın işverenlerine özgüvenli ve meraklı biri olduğunun sinyallerini verir.

2) Çok Fazla Soru Sorduğunu Düşünmek

İşe girdiğinde çok soru sorduğunu düşünüp kendini kötü hissedebilirsin. Fakat çok soru sormanın ve öğrenmenin hiçbir şekilde kötü bir yanı yoktur. Hatta çekindiğin için soru sorarken konuşmana “Kusura bakma…” diye başlamana dahi hiç gerek yok. Bunun yerine soru sorduğun kişiye verdiği cevabı için teşekkürlerini iletmen yeterli. Soru sorduğun kişiye bu şekilde davranman ortamın pozitiflik seviyesini de yükseltecektir.

3) Herkese E-mail Atmak

Maalesef, üniversitedeyken iş hayatında önemli ve kritik olan bazı becerileri öğrenemiyoruz. Bunlardan biri de mail atmak. İşe başlarken de bu konuda olan acemiliğimizden dolayı bazı hatalar yapabiliyoruz. Bunun önüne geçmek için mail atarken bilinmesi gereken tavsiyeleri araştırıp öğrenmek oldukça işine yarayacaktır.

4) Yapabildiğinden Daha Fazla İş Yapmaya Çalışmak

İşvereninin sana verdiği her işi başarılı bir şekilde tamamlamak için doğal olarak elinden geldiğince uğraşırsın. Fakat yeri geldiğinde yapman gereken iş sayısı artabilir ve bundan dolayı sıkıntıya düşebilirsin. Bunu çözmek için, işvereninle konuşup yapman gereken işler konusunda belirlediğin öncelikleri paylaşabilirsin. Bu sayede, yaptığın işin kalitesini de koruyor olacaksın.

5) Operasyonel İşleri Önemsememek

Operasyonel işlerin çok vakit alıcı ve yorucu olduğunu düşünebilirsin ve bundan dolayı bu tarz görevleri önceliklerine koymak istemeyebilirsin. Ama, özellikle yeni bir işe girdiğinde yapacağın operasyonel işler seni çalıştığın yeri daha iyi anlamana ve aynı zamanda işe alışma sürecinin daha verimli geçmesini sağlayacaktır.

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM