İlk İş Haftasında Stresini Azaltacak 9 Yardımcı Yol

Yeni bir işe başlamak göz korkutucu olabilir. Takım arkadaşlarım beni sever mi? Acaba pot kırar mıyım? Bu sorular ve daha fazlası eminim ki seni kaygılandırıyordur. Endişe duymakta haklısın.

İşte bu endişelerini giderecek, ilk haftanda sana yardımcı olacak ve stresini azaltacak 9 madde:

  1. Bir saatini ayır ve sosyal medya hesaplarını güncelle. Diğer kişilerin yeni pozisyonundan haberdar olmalarını sağla. Profil fotoğrafını şu anki haline benzer bir fotoğrafın yap ki profilini ziyaret edecek olan yeni iş arkadaşların seni tanımakta zorlanmasınlar.
  2. Kısa zamanda başarmak ve ulaşmak istediğin hedefleri belirle, nasıl ve ne zaman ulaşacağınla ilgili ise planlar yap. Organize bir şekilde ilerlemek ve düzenli olmak hedefine ulaşmada fayda sağlayacaktır.
  3. İş arkadaşlarınla tanıştığında nasıl etkileyici bir izlenim bırakacağınla ilgili senaryolar düşün. Hatta aynanın karşında alıştırmalar yapabilirsin. Jest ve mimiklerini, ses tonunu ayarlamanı sağlayacaktır. Hatta sana sorulacak muhtemel soruları düşünmek ve uygun cevaplar bulmak da hazırlıksız yakalanmanı engelleyecektir.
  4. Firmanın fotoğraflarına bakarak ve etrafta firmayla bilgi sahibi olan kişilere sorarak kıyafet zorunluluğu hakkında maksimum bilgi edinmeye çalış. Böylece ilk iş gününde firmaya pek de uygun olmayan bir kıyafetle gelerek dikkat çekmezsin.
  5. Doğal olarak başlangıçta herkesin yüzü, isimleri karışık gelecektir. Özellikle de bu konuda iyi değilsen daha da zor olabilir. Karşındakine kibar ve uygun bir dille ismini sorabilirsin. Elbette ki senin ismini de unutanlar olacaktır. Unutanlara sakın olumsuz bir tepki gösterme. Ayrıca kendini tanıtırken ismini ve soyismini net ve anlaşılır bir şekilde söylemen karşındaki kişinin işini kolaylaştıracaktır.
  6. Toplantılarını, görevlerini ve birçok şeyi daha not alacağın bir defterin olursa işin kolaylaşacaktır. Not defteri tercih edenlerden değilim bilgisayarımda ya da telefonumda daha rahat ediyorum diyorsan takvimden, anımsatıcıdan ve notlar bölümünden yararlanabilirsin.
  7. Rotanı ve evden kaçta çıkacağını önceden belirle. Büyük bir şehirde yaşıyorsan trafiği de hesaba katarak evden çıkış saatini, nasıl bir rota izleyeceğini önceden belirle. Toplu taşımayla gideceksen saatlerine bak, yürüme mesafesini de hesaba kat. Böylece daha ilk haftandan işe geç kalıp kötü bir imaj oluşturmazsın.
  8. Firmanı LinkedIn’de ara. Çalışanlarla bağlantı kurmaktan çekinme. Bu sayede isimleri, yüzleri ilk haftanda sana tanıdık gelecektir ve az daha olsa rahatlamanı sağlayacaktır.
  9. Çantanı önceden hazırla. Lazım olacak bütün dokümanları ve belgeleri yanında getirdiğinden emin olmalısın.

Unutma ne kadar rahat ve kendin olursan karşındakilerle o kadar sağlıklı ve güzel ilişkiler kurabilirsin. İlk haftadan kendini iyi bir şekilde tanıtman önemli. Sonuçta bir işe nasıl başlarsan öyle devam eder.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.