Her Günü Başarılı Bitirmeniz İçin Edinmeniz Gereken 3 Alışkanlık

İş hayatınızda kendinizi şaşırtıcı derecede iyi ve üretken hissettiğiniz zamanları hatırlıyor musunuz? Eminim ki bu durumun tam tersi olduğu günler de geçiriyorsunuzdur. Öyle ki, bir şeylerin olup olmadığını merak ederek kendinizi hayal kırıklığına uğramış hissettiğiniz de olmuştur. Peki size başarılı olduğunuzu bilerek her günü bitirebileceğinizi söyleseydim bana inanır mıydınız?

İşte, günlük hayatınızda uyguladığınız takdirde iş yerindeki başarınızı kesinlikle arttıracak üç alışkanlık:


1. Her gün hayatınızda minnettar olduğunuz bir şeyi yazın.

Bu trend aslında son yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılmaya başladı. Doğrusunu söylemek gerekirse başlamadan önce ben de neden bunu yapıyor olduğumu sorguluyordum. 2018 yılına her gün minnet duyduğum bir şeyi ajandama yazarak başladım ve şu an 44. gündeyim. Her sabah minnet duyduğunuz en ufak şeyleri bile hatırlamak sizi güne hazırlayacak ve daha mutlu bir şekilde işinizi yapacaksınız.

Los Angeles Üniversitesi Kaliforniya’da (UCLA) bu alışkanlığa sahip olan insanların, sahip olmayanlara göre güne daha enerjik ve mutlu devam ettiklerini destekliyor.  Minnet göstermek güne daha zinde başlamanızı sağlayacaktır.


2. Haftalık planlar yaratın.

Pekâlâ, ne düşündüğünüzü biliyorum. Plan yapmak bazen oldukça zor olabilir. Yaptığınız plana uymak ise çok daha zordur. Klişe olabilir ama haftalık bir planınız olması tüm işlerinizi daha rahat takip edebilmeniz açısından aklınızı rahatlatacaktır. Bir işinizi son dakika hatırlayıp yetiştirmektense haftalık planınıza not alın, sonra ne zamana yapmanız gerektiğini çok net görebilirsiniz. Bu da hem stresinizi azaltır hem de o hafta içerisinde yaptıklarınızı/yapacaklarınızı; başardıklarınızı ve geliştirmeniz gereken noktaları detaylı bir şekilde görebildiğiniz bir plan hazırlamış olursunuz.

Ben elimde fiziki bir ajanda olmasını seviyorum. Tüm notlarım, işlerim, hatırlamam gerekenleri aynı deftere not alıyorum. Ancak siz ajanda taşımayı sevmiyorsanız cep telefonunuza indirebileceğiniz ve işinizi görebilecek çok iyi uygulamalar da bulunuyor. Örneğin, Wunderlist, Google Takvim gibi uygulamalar ile bütün elektronik cihazlarınızdan takip edebileceğiniz yapılacaklar listeleri hazırlayabilirsiniz.


3. Birkaç dakika da olsa egzersiz yapın.

Egzersiz yapmanın ne kadar yararlı olduğunu biliyorsunuz. Sağlığınıza yararlarından bahsetmeye gerek bile yok. Bir çoğumuzun programı o kadar dolu ki egzersiz yapmaya vakit bile bulamıyoruz. Aslında egzersiz yapmak için çok uzun saatler ayırmanıza gerek yok. Ufak tefek masa başı egzersizleri bile sizleri işte, okulda daha zinde tutmaya yetebilir. Esneme hareketleri ile masanızı terk etmeden bile egzersiz yapabilirsiniz.

Öğle aralarında ise 10-15 dakikalık yürüyüşler yapmanızı öneririm. Şehrin hızına ayak uydurmaya çalışırken çok yorulabiliyoruz. Açık havada kısa da olsa yürümek hem gün içinde yaşadığınız stresi azaltacaktır hem de size tazelenmiş bir konsantrasyon sağlayacaktır.

Youthall'un minik editörü :) Koç Üniversitesi İşletme & Ekonomi | Business Club