“Hayatta Neler Yapmalıyım?” Sorusunun Cevabını Bulmanın 3 Yolu

Kariyerinizle ilgili diğer pek çok sorunuzun aksine, bu cevabını o kadar da kolay bulabileceğiniz bir şey değil. İyi haber şu ki yalnız değilsiniz. Ayrıca, size şunu garanti etmem çok da zor değil: Aslında herkes kariyerinin nasıl olacağına dair kafa patlatıyor, tutkularını ya da bir noktada ne yapmak istediklerini bulmaya çalışıyor.  Eğer bir sonraki adımda ne yapacağınız konusunda iyi bir konumda değilseniz, birazdan paylaşacağım şeyler size yardımcı olabilir. O zaman gelin 3 maddeye birlikte bakalım.


1. Başkalarından İlham Alın

Ne yaparsanız yapın, muhtemelen başarılı olmak istersiniz. Öyleyse, başkalarının hedeflerine nasıl ulaştığını öğrenerek başlamak harika bir yol olacak. Bu insanları dinlerken veya onlarla ilgili şeyleri okurken, bu insanların da ne yapmak istediklerini bilerek doğmadıklarını, bizim gibi sıkıntılı yollardan geçtiğini unutmayın.  Kitapçınıza uğrayın ve doğrudan otobiyografi bölümüne gidin. Farklı endüstriler, toplumlar ve kültürlerden üç kitap satın alın. Büyük ve başarılı insanların, onların böyle olmadığı zamanları anlattığı; önceki yaşamını belgeleyen biyografilere odaklanın. Yatmadan önce onları okuyun. Sabah uyandığınızda o günü farklı yapabileceğiniz 10 şeyi yazın. Bunlardan bazılarını yapmaya çalışın. Bu aktiviteyi ertesi gün de tekrarlayın ve sonraki zamanlarda alışkanlık haline getirin.  (David Ball)


 2. Konfor Alanınızı Bırakın

Belki ne yapmak istediğini bilmiyorsun, çünkü daha önce yapmak istediğin şeyi hiç denemedin. Ve doğru olup olmadığını, dışarıya çıkıp bu şeyleri elemeye başlamadığın sürece bilemeyeceksin. Bir rutine girmek ve de o rutini yapmak dışında başka hiçbir seçeneğinin olmadığını düşünmek çok kolaydır. Çünkü bizler biraz da rahatımızı önemseriz ve rahatlığımızın bozulmasını istemeyiz. Fakat, bir şeyleri düzeltmek istiyorsak bazı şeyleri değiştirmek şart.

Ancak konfor bölgenizin dışına bir adım attığınızda, asla hayal edemeyeceğiniz bir şeyden ne kadar hoşlandığınıza şaşıracaksın. Yeter ki kendinize bir şans verin.Yeni şeyler deneyin ve ufkunuzu genişletin. Her zaman istediğin ama hiçbir zaman vakit ayırmadığın, seni yapmaktan ürküten ve normalde yaptığından çok farklı şeyler dene. (Can Sar)


3. Bilmemenin Keyfini Çıkarın

Matematik sorularına ilk baktığımızda onların kimi zaman imkansız olduğunu düşünürüz, ancak nefes aldıktan sonra, biraz sakinleştikçe cevap daha açık gözükmez mi? Hayatta ne yapmak istediğini anlamak da bunun gibi bir mesele. Daha az baskın olan diğer konulara odaklanırken,  cevap en ummadığınız anda gelebilir. Ve bu cevap sizin hayal ettiğinizden daha açık olacaktır.

Hayatta ne yapmak istediğini tamamen bilmeyerek çok mu kötü hissediyorsun? Sadece şunu hatırlayın: Tüm bunları anlamanıza ve çözmenize gerek olmadığını unutmayın. Bu yüzden tüm cevaplara sahip olmamaktan çekinmeyin ve sadece iyi bir başlangıç hakkında düşünün.

Dolambaçlı yolların, iç değerlendirmede bulunmanın, boşa harcanan zamanların tadını çıkartın. Tüm bunlar kompleks ve çok eşsiz bir “siz”i yaratacaktır. Şu an ne kadar çok takdir ederseniz, gelecek daha da fantastik bir gerçeklik olacak. Gelecekte olmak için kendinize bu kadar da baskı yapmayın ve kendinizi bazı şeyler için suçlamayın. (James Altucher)

Emre Gabakçı

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.