Hayatınızın Mesleğini Bulmak İçin Kullanabileceğiniz 7 Öneri

Herkesin yıllarca hayalini kuruduğu, olmak istediği bir meslek vardır. Bazıları için bir hayaldir; bazıları için gerçek. Hayatınızın işinin bir gün ansızın karşınıza çıkacağını beklemeyin, o iş için savaşın. İşini gerçek bir tutkuyla yapan insanlardan dersler almaya bakın. Çünkü hiçbir şeye emek harcamadan, savaşmadan ulaşamazsınız. Hayatınızın mesleğini bulmanız için aramanız gerekmektedir. Hayatlarının işlerini bulan insanlar, çoğu zaman büyük fedakarlıklar da bulunmak, belli şeylerden vazgeçmek zorunda kalırlar. Zorlu kararlar verirler, uzun zamandır vermekte oldukları emekleri yarıda bırakıp, yeni yollarda ve bambaşka hayatlarda yürümeye karar verirler.

İşte sizlere hayatınızın işini bulmak için kullanabileceğiniz 7 öneri:


1) Hayalinizde ki mesleğin Venn diyagramındaki üç noktanın kesişimi olmalıdır!

Becerili olduğunuz bir işle uğraşmak, başardığınızda taktir görmek ve yaptığınız işin başka insanların hayatlarına katkı sağladığına inanmanız. İşte size göre Venn diyagramı. Bu üç nokta kesişince harika şeyler olur. İlla bilim insanı olup hayatı değiştirmeniz gerekmez, bir garson bile işinden büyük keyif alıp müşterilerini mutlu ettiğinden dolayı bu üç kriteri bir araya getirebilir. Her ne kadar çok insan varsa bu dünya da bir sürü de birbirinden farklı meslek vardır. Önemli olan sizin bu üç kriteri bir araya getiren mesleğinizi bulmanızdır. Dışardaki insanların seslerini duymayın. İnsanlar ne düşünür, ailem, arkadaşlarım ne der, beni böyle de kabullenirler mi demeleri bir kenara atın. Kulaklarınızı tıkayın ve kendinizi dinleyin. Siz kendinizi herkesten daha iyi tanıyorsunuz ve neyi daha iyi yapabileceğinizi biliyorsunuz. Bunu unutmayın.


2) Mesleğiniz zorlu savaşlar ve deneyimler sonucunda belirlenir.

Her deneyim size mesleğinizi anlatır ve kazandırır. Zorlu şartlar veya acı veren durumlar sizi sarsabilir hatta yarı yolda bırakma isteği uyandırabilir. Ama her zorlu yol hayatınıza siz farkında olmadan yeni bir anlam kazandırır ve yepyeni bir yola girmenizi sağlar. Bunlar hem sizin mesleğinizi hem de yaşam biçiminizi değiştirip etkileyebilir. Bir sürü zorluklar ve acılar yaşamanız aslında dünyanın geçiciliğinin göstergesidir. Yıllarca bir sürü acı ve zorluklar çekersiniz ama zaman geçtikçe o acı ve zorluların geçtiğini hissedersiniz. İşte tam o anlarda bir silkinme, her şeyin farkında olma sizi kendinize getirir ve önceliklerinizin belirlenmesinde hız kazandırır. Bir an önce kendiniz için önem taşıyan şeyleri hayata geçirin. Unutmayın hayat kısa kuşlar uçuyor.


3) Hayatınızın mesleğini keşfetmek ve yeni bir yola başlamak cesaret ister.

Yeni bir yola başlarken tedirgin olursunuz ve aklınızda bir sürü soru işareti oluşur. Acaba yapabilecek miyim? Neden böyle oldu ki? Vb. bir sürü soru işaretleriyle bir an da baş başa kalırsınız. Ama aklına koyduğunuz şeyi gerçekleştirmek istiyorsanız her şeyden önce kendinize güvenin ve cesaretli olun. Cesaretli olursanız zorlukların da kolayca üstesinden gelebilirsiniz. Ve yaptığınız bazı değişiklikler aslında hayatta ne kadar cesaretli ve cesur olduğunuzun kanıtıdır. Umudunuzu canla, başla çalışarak hatta başardıkça arttırın. Amaçlarınız uğruna yılmadan, sıkılmadan ve her şeyden önemlisi inanarak yürümeye devam edin.


4) Çoğu zaman başkaları sizi mesleğinize doğru iteler.

Çoğu insanlar size avukat, doktor, mühendis olun gibisinden bir sürü meslek çeşitleri sayarlar. Sizin neye ilginiz olduğunu siz kendiniz belirleyin. Örneğin bir derstesiniz ve öğretmeninizin anlattığı konu siz farkında olmadan sizi alıp götürür ve bir bakmışsınız o konuya kendinizi kaptırmışsınız. Ve adeta bir mucize olur ve o konu hakkında artık uzman bir kişi olmuşsunuzdur. Dolasıyla da o öğretmen sizi farkında olmadan hayatınızın mesleği ile tanıştırmış olur. Çünkü bazı şeyler rastlantı ve bağlantı yolu ile karşımıza çıkar. İşte tam bu noktada o fırsatı görüp, en iyi şekilde değerlendirmek bize meslek edinmemizde yardımcı olur.


5) Önemli olan mesleğinizi belirledikten sonra ne yapacaklarınızdır.

Hayatınızın mesleğini buldunuz. Peki şimdi ne yapacaksınız? Yani buldunuz ve işleriniz tamamen bitti mi? Tabi ki hayır. Asıl iş şimdi başlıyor. Hayatınızın mesleğini bulmak büyük bir keşiftir ancak o mesleği öğrenmek ve kan, ter, gözyaşı dökme sürecinden hemen sonra o mesleği nasıl icra etmek istediğiniz ve ne kadar iyi olmak istediğiniz işin aslında en büyük kısmıdır. İyi bir eğitim almanız, kurslara katılmak ve sertifikalar kazanmanız, staj yapmanız gerekebilir. Yada hayalinizi kurduğunuz kendi iş yerinizi açıp kendi mesleğinizi daha iyi temsil etmeniz icap edebilir.


6) Yaş önemsizdir.

Evet iş ararken belirli bir yaş sınırlamaları ile karşılaşıyoruz. Ama öğrenmenin ve severek yapacağınız işin yaş sınırlaması yoktur. 40 yaşında bir fakülteyi kazanıp o mesleğinizi çok iyi derecede temsil edebilirsiniz. Kimi henüz çocukken onu neyi mutlu edeceğini bilir, kimileri de orta yaşlarında neye heyecan duyduğunu, hangi işin ona yaşama sevinci vereceğini keşfeder. Ne için dünyaya geldiğinin farkında olmak, tutkuyla yapacağınız işi bilmek insanı tatmin eder. Hangi yaşta olursanız olun asla vazgeçmeyin ve kendinize her zaman inanın.


7) Hayatınızın mesleği ille de yüklü bir maaşla gelmez.

Sevdiğiniz işi yapmak çoğu zaman herkese iyi bir gelir getiren, ancak kendini tam olarak tatmin etmeyen işini bırakması ve daha az para kazanacağınız, ancak günün nasıl geçtiğinin bile farkına bile varamadığınız bir deneyim yaşatır. Tabi ki de iyi bir maaş herkesi mutlu eder. Ama zaman içerisinde sevdiğiniz işi yapacağınızdan dolayı o yüksek maaş bile size boş gelecek, yaratacağınız değerlerin size maddi değil manevi anlamda ki dönüşü arayışın da olacaksınız. Ruhunuzun tatmin olması, sahip olacağınız ekstra varlıklarında önüne geçecektir.

Bilsen Serde SÜERDEM

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.