Hayatı Düzene Sokmak İsteyenler İçin: 1-3-5 Kuralı

Hayatı Düzene Sokmak İsteyenler İçin: 1-3-5 Kuralı

Hepimizin hayatı çok yoğun. Aynı anda okul, sınavlar ve projelerle boğuşurken bir de kendimizi geliştirmek için yeni bir şeyler yapmak istiyoruz. Hayatı düzene sokmak kimi zaman zor olabiliyor. Bunları yaparken pek çoğumuz aslında sosyal hayatımızdan çokta ödün vermek istemiyoruz. Bu kadar fazla sorumluluğumuz varken yapılacaklar listemiz ise tam anlamıyla sonsuzluğa varacak şekilde uzuyor.

Kafamızda yapmamız gereken işlerinin çoğunlukla önemli ve kritik olduğunu düşündüğümüz için, görevlerimizi bir türlü öncelik sırasına sokamıyoruz. Bundan dolayı, bu kadar karmaşanın içerisinde hiç iş yapamadığımız anlar bile oluyor.

Bizim gibi bu durumu başkaları da düşünmüş olacak ki, 1-3-5 kuralı diye bir sistem bulmuşlar. Biz de sizin için 1-3-5 kuralı hakkında detaylı bilgileri derledik.


Nedir Bu 1-3-5 Kuralı?

1-3-5 Kuralı, üretkenliği arttırmak için düşünülmüş, yapılması gereken işlerini büyüklüğü ve önceliği baz alınarak oluşturulan bir yapılacaklar listesi. 1-3-5 Kuralı size bir gün içerisinde 1 çok büyük, 3 orta büyüklükte ve 5 tane de küçük görev olmak üzere 9 tane görevi listelemenizi sağlıyor.

Gün içerisinde ise sadece bu 9 görevi tamamlamak için çalışıyorsunuz.


Neden 1-3-5 Kuralı?

    1) Öncelikle 1-3-5 Kuralı size gün içerisinde yapmanız gereken görevleri seçme şansı sunuyor. Yani, siz bir işi size verildiği için değil, bir bakıma siz yapmayı tercih ettiğiniz için yapmış oluyorsunuz. Bu davranış ise yaptığınız işe verdiğiniz değeri arttırıyor ve işinizi daha özenli bir şekilde yapmak için uğraşıyorsunuz.

    2) Aynı zamanda, gün içerisinde yapacağınız işleri seçtiğiniz için aslında görevleriniz arasında bir tür önceliklendirme uygulamış oluyorsunuz. Bundan dolayı, görevlerinizin teslim tarihlerine uymak konusunda yaşayabileceğiniz sıkıntıları minimuma indirmiş oluyorsunuz.

    3) 1-3-5 Kuralı’nın bir başka faydası ise, bir işi yapmaya başlamadan önce yapacağınız işi tartıp değerlendirmeye almanızı sağlaması. Yapmanız gereken her işin büyüklüğünü ve yoğunluğu üzerine düşünmeniz, yapmanız gereken her iş için daha dengeli bir süre koymanıza, dolayısıyla gününüzü daha verimli kullanmanıza olanak sağlıyor.


İpuçları

    1) Eğer çalıştığınız iş çok fazla beklenmedik ve daha önce belirlenmemiş ufak görevler oluşmasına sebep oluyorsa, listenizi oluştururken birkaç tane orta büyüklükte veya küçük görevi boş bırakıp, onları bu tarz görevler için ayırabilirsiniz.

    2) Görevlerinizin bir gün içerisinde tamamlanabilir olmasına özen gösterin. Mesela 3 ay içerisinde tamamlanması gereken bir işi en büyük göreviniz olarak yazmanız sizi gün içerisinde demotive edebilir. Bunun yerine bu büyük görevinizin parçalarını oluşturan küçük görevlerinizi bu günlük yapılacaklar listesine ekleyebilirsiniz.

lginizi Çekebilir: Evde Geçirilecek Vakti Değerlendirmek İçin Farklı Dizi Önerileri

Youthall’da profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.