Hayat Kimya Yetenek Kazandırma ve İç İletişim Müdürü: İrep Kebelioğlu

Hayat’ı Keşfet Stajyer Programı ile genç yetenekleri keşfetmeye hazırlanan Hayat Kimya‘nın Yetenek Kazandırma ve İç İletişim Müdürü İrep Kebelioğlu ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Hayat Kimya ve hızlı tüketim sektörü ile ilgili merak ettikleriniz için keyifli okumalar dileriz. 🙂

Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? (Akademik altyapınız, sektör geçmişiniz, iş dışı aktiviteleriniz ve ilgi alanlarınız nelerdir?)

Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık lisans mezunuyum. İngiltere’de Cavendish College’de Pazarlama ve Reklamcılık sertifika programını tamamladım. Kariyerimin 13 yılında Henkel, Turkcell, Akbank ve Hayat Kimya gibi farklı sektörlerin önde gelen firmalarında başta Yetenek Kazandırma, İşveren Markası ve İç iletişim çalışmaları olmak üzere İnsan Kaynaklarının birçok alanında sorumluluklar aldım. Özellikle yetenekleri firmalara kazandırma ve çalışanların firma bağlılığı konusunda birçok projeyi hayata geçirdim.

Duru isminde 8 yaşında kızım var. İş dışında spor, dalış yapmak, seyahat etmek ve kitap okumaktan keyif alıyorum.

Çalıştığınız sektör hakkında bahseder misiniz? (Sektörünüzün diğer sektörlerden ayıran özellikler nelerdir? Sektörünüzün geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?)

Hayat Kimya Tüketici Grubu, Hızlı Tüketim Sektörünün büyük oyuncularından biri.  Sektör; oldukça dinamik, değişken, ürettiğiniz ürünleri sahada birebir görüp, deneyimlediğiniz sürekli yenilikleri takip etmenizi gerektiren bir yapıya sahip.  Diğer sektörlerle kıyasladığımda en çok hissedilen farklılık rekabetin yoğun olması ve ürettiğiniz ürünlerin tüketicilerin sahiplenmesine hatta duygusal bağ oluşturmasını sağlayacak tüm pazarlama iletişimlerini gerçekleştirmeye yönelik bütünsel çalışmalar yapmasıdır. Tüm sektörlerde olduğu gibi Hızlı Tüketim sektöründe önümüzdeki dönemlerde teknolojik gelişmeler ön plana çıkacak. Jenerasyon farklılıklarına bağlı olarak sektörün dinamizmini etkileyecek satış, pazarlama stratejilerinde değişiklikler olacağını düşünüyorum.

Sizce, hangi özelliklere sahip insanlar sizin sektörünüzde başarıyı yakalar?

Sektör yapısının temelinde rekabet, dinamizm ve yaratıcılık bulunuyor. Buna bağlı olarak temel yetkinliklerinde kendini iyi ifade edebilen, analitik olan, dinamik, stres altında çalışabilen, problem çözebilen ve yenilikleri takip edebilen çalışanların sektörde başarıyı yakalayabileceğini düşünüyorum. Bugün günümüzde yaptığı iş ne olursa olsun farkını fark edip, etki yaratan çalışan olmakta önemli kriterlerden biri.

Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Staj programlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Hayat Kimya Tüketici Grubu olarak genç yeteneklere özel yaklaşık üç senedir Hayat’ı Keşfet Stajyer Programını uyguluyoruz. Başvurularını aldığımız üniversitelerin üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri ön eleme sonrasında genel yetenek sınavı, İngilizce sınavı ve vaka çalışmaları gibi işe alım süreçlerinden geçiyorlar. Yaklaşık 2 ay süren staj programında staj yaptıkları bölümünde kendilerine kapsamlı bir proje veriliyor. Staj sonrasında proje sunumunu gerçekleştiriyorlar. Yine stajları boyunca yönetici ve danışmanları tarafından hem yetkinlik hem de projelerine bağlı olarak bir değerlendirme sürecinden geçiyorlar.

Geçen sene staj programına ilave olarak genç yetenekleri aramıza katmaya yönelik H Generation Genç Yetenek Programını hayata geçirdik. Hayat’ı Keşfet Stajyer Programı’nda mezun olacak dördüncü sınıf öğrencileri arasında performansı yüksek olan stajyerler bir değerlendirme kampına dahil oldular. Bu kamp sırasında kendilerine verilen grup proje çalışması ile en yüksek puana sahip olan beş stajyer kadrolu çalışan olarak farklı departmanlarda çalışmaya ve tüm departmandaki çeşitli bölümleri görmeye yönelik rotasyon programına dahil edildiler.

Çoğu röportajlarda öğrencilere öneri verilmesi istendiğinde çok klasik cevaplar (Erasmus yapın, not ortalamasını yüksek tutun vb…) görüyoruz. Siz ne gibi farklı önerilerde bulunabilirsiniz?

Nüfusun ve rekabetin yoğun olması firmaların açmış oldukları staj programlarında başvuruların sayısını inanılmaz derecede arttırıyor. Firmalara kattığımız stajyer sayıları ise belli limitlerde bulunuyor. Başvuran her aday ile görüşme gerçekleştirmek teknik ve zaman açısından mümkün olamayacağı okuduğu sınıf, İngilizce bilgisi, erasmus, not ortalaması vs gibi kriterler ön eleme kriterlerini oluşturuyor. Üniversite öğrencilerin okul dönemi sırasınca kariyer hayatlarına adım atmadan önce farklı sektörlerde ve farklı alanlarda staj yapmaları kafalarında hangi alanda çalışmak isteyecekleri konusunda rehber olacaktır. Bu nedenle staj yapmanın oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Diğer bir konu ise öğrencilerin kendi yetkinliklerinde tespit edecekleri gelişim alanlarını fark edip, o alanları güçlendirmeye yönelik aksiyon almaları, yatırım yapmaları iş hayatında başarıyı sağlayacak önemli faktörlerden biri olacaktır.

Bir İK profesyoneli olarak, gelecekte ne gibi yetkinliklerin önem kazanacağını düşünüyorsunuz?

Ben yapı olarak Y ile X jenerasyonunun özelliklere sahibim. Benim kızım ise Z jenerasyonu. Kendi çocukluğum ile kızımın çocukluğunu kıyasladığımda özellikle algı, beklentiler ve tüketim boyutunda inanılmaz bir farklılık söz konusu. Jenerasyonların farklılıklarına göre yetkinliklerde de ilerleyen dönemlerde değişiklikler olacaktır. Özellikle teknolojik gelişmeler yetkinlikler üzerinde etkin olacaktır. Gelecekte fark yaratmanın, etki bırakmanın, hızlı öğrenmenin, kendini geliştirmenin her zamankinden daha önem kazanacağını düşünüyorum.

 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.