Gizli Yeteneklerinizi Keşfetmek İçin 7 Etkili Yöntem

Neredeyse çoğumuzun günlük hayatı okula, işe gitmek, sınavlarla uğraşmak, biraz da vaktimiz kalırsa arkadaşlarımızla zaman geçirmekten oluşuyor. Bu kadar işle uğraşırken ister istemez kendimize tahmin ettiğimiz kadar vakit ayıramayabiliyoruz. Özellikle işimiz veya okuduğumuz bölüm gereği spesifik bir alana odaklıysak, o alan haricindeki sahip olduğumuz gizli yeteneklerimizden ya haberimiz olmuyor ya da zamanla körelmesine olanak sağlıyoruz.

Fakat, gizli yeteneklerinizin hayatınız boyunca saklı kalmasına gerek yok. Biraz vakit ayırıp kendinize keşfetmek için ufak bir yolculuğa çıkarsanız, gizli yeteneklerinizi ortaya çıkartmanız mümkün. Hatta, haberinizin bile olmadığı bu gizli yetenekleriniz kariyerinizi ve geleceğinizi olumlu yönde etkilemesine önayak bile olabilirsiniz

Sizin için gizli yeteneklerinizi açığa çıkartacak 7 etkili yolu listeledik:


1) Dönüp kendinize bakın.

Bazen kendimizi keşfetmenin en kolay yolu, kendimizi hayatın hızından kısa bir süre uzak tutmaktır. Hayatın hızına ayak uydurmaya çalışırken kendimizi ihmal etmemiz, gizli yeteneklerimizi keşfetmemize engel olabilir. İçinde sadece sizin olduğunuz sakin ve huzurlu bir ortam yaratıp, kendinize, kim olduğunuza, neler yapmayı sevdiğinize ve yapabileceğinize yönelik sorular sorup cevaplarını düşünmeniz gizli yeteneklerinizi açığa çıkartmakta önemli bir adım olabilir.


2) Konfor alanınızın dışına çıkın.

Bazen gizli yeteneklerimizi açığa çıkaramamızın sebebi, değişimi veya bize zorluk çıkartan eylemleri göz ardı etmemiz olabilir. Her ne kadar sizi yoracak veya zorlayacak olursa olsun kendinizi zorlayacak görevler üstlenmek veya sizi konfor alanınızdan çıkartacak yeni şeyler denemek gizli yeteneklerinizin ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.


3) Dünyayı keşfedin.

Etrafımızdaki birçok kişi tek başına yolculuğa çıkmanın kendimizi tanımakta önemli bir adım olduğunu söyler. Dünyayı keşfe çıkmak, yeni yerler görmek, yeni kültürler tanımak ve yeni insanlarla tanışmak bize tahmin ettiğimizden çok fazlasını katar. Seyahat etmek bizi konfor alanımızın dışına çıkartır ve yeni şeyler öğrenmemizi kendimize ilham katacak yeni şeyler keşfetmemize olanak sağlar.


4) Güçlü & zayıf yönlerinizi keşfedin.

Kendimizi keşfetmenin en temel yollarından biri güçlü ve zayıf yönlerimizi belirlemekten geçer. Bunun aslında çok kolay bir yol olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat, gerçek anlamda hangi alanlarda iyi, hangi alanlarda kötü olduğumuzu bir masanın başına oturup elimize kâğıdı kalemi alıp bir liste yapmadan bilemeyiz. Listenizi oluştururken kendinizi hiçbir şekilde sınırlamayın. Çabuk bir sürede dil öğrenmek, dinlediğiniz şarkının girişinden şarkıcıyı tahmin etmeniz olabilecek güçlü yanlarınıza sadece birkaç örnek.


5) Kişilik testlerini deneyin.

Bazen kim olduğumuzu keşfetmekte zorlanabiliriz. Bunu çözmemin en rahat ve en bilinir yolu ise güvenilir olan bir kişilik testi çözmek.  İnternetten ufak bir araştırmayla doğruluk oranı yüksek birçok kişilik testi bulabilir ve kişilik testinden çıkaracağınız sonuçlara göre gizli yeteneğinizi keşfetmek için bir adım atabilirsiniz.


6) Günlük tutun.

Kendinizi ve hayatınızı okumayı hiç düşündünüz mü? Bu belki kulağa biraz narsist bir fikir gibi gelmiş olabilir. Fakat geçmişe gidip yaşadıklarınızı okumak, hayatınızı ve deneyimlerinizi farklı bir perspektifle incelemenize yardımcı olur ve o an fark etmediğiniz şeyleri (mesela gizli yeteneklerinizi ;)) sonradan fark etmenizi sağlar.


 7) Lise notlarınıza göz atın.

Hayatımızda bizi biz yapan, kendimizi keşfettiğimiz ve geleceğimizi çizdiğimiz en kritik yıllar lise yıllarımızdır.  Lise karnenizdeki notlar ise çoğunlukla hangi derslerde daha iyi olduğunuzu veya hangi derslere ilginizin daha az ilginiz olduğunu gösteren bir araçtır.

Bazılarımızın ilgileri lise yanından bu yana değişmiş olabilir. Lise yıllarından tarih konularına ilgi duyarken şu anki ilgili alanlarımız matematiğe veya kimyaya dönmüş olabilir. Fakat lise yıllarımıza dönüp bakmak kendimizi veya gizli yeteneklerimizi keşfetmek için yine de kullanışlı bir araç olacaktır.

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM