Daha İyi Fikirler Üretmenizi Sağlayacak 6 İnanılmaz Yöntem

Yeni bir fikir veya konsept üretmemiz gerektiğinde kimimiz ilham perisini bekler kimimiz de zihnini açacak aktiviteler yapar. Fakat teknolojinin git gide hızlandırdığı dünyada artık eskisinden daha hızlı bir şekilde yeni fikirler üretmemiz gerekiyor.

Yeni bir fikir üretme süreci yeri geldiğinde oldukça sancılı olabilir. Youthall olarak fikir üretmenizi destekleyecek ve size ilham vermesine yardımcı olacak birkaç ipucunu sizin için bir araya getirdik.

İyi okumalar!


1) Nelere vakit harcadığınıza dikkat edin.

Gün içerisinde maruz kaldığımız şeylerin niteliği ve niceliği nasıl fikirler üreteceğimize oldukça direkt bir şekilde etki eder. Bu yüzden, daha fazla aktiviteye veya fikre maruz kalmak daha iyi fikirler üretmemizi sağlayabilir. Örneğin, okuduğumuz kitaplar, makaleler, izlediğimiz filmler, hatta konuştuğumuz insanların fikir üretim sürecimizde etkisi oldukça fazladır.


2) Öğrendiklerinizi paylaşın.

Fikirlere maruz kalmak kadar önemli olan başka bir şey ise öğrendiklerimizi başkalarıyla paylaşmaktır. Öğrendiklerinizi paylaşırken bunları başka formatlarda dile getireceğiniz için öğrendiklerinizi daha iyi sindirmiş olacaksınız. Bu da özgün fikirlerinizi üretme sürecinde daha iyi bir temele sahip olmanızı sağlayacak.


3) Fikirlerinizi aklınızda tutmayın.

Yeni fikirleriniz aklınıza hiç beklemediğiniz anlarda gelebilir. Burada önemli olan fikirlerinizi en kısa sürede bir yere yazılı bir şekilde not etmenizdir. Örneğin otobüste aklınıza gelen bir fikri telefonunuza veya rüyanızda aklınıza gelen bir fikri uyandığınız anda başucunuzdaki bir deftere yazabilirsiniz.


4) Fikirleriniz hakkında konuşun.

Yeni fikirler bulmak kadar bu fikirleri başkalarıyla paylaşmak da süreç içerisinde oldukça değerlidir. Örneğin arkadaşlarınızla oturduğunuzda aklınıza gelen fikirleri notlarınıza bakmadan anlatabilir, onlardan bu fikirler hakkındaki görüşlerini ve geri bildirimlerini alabilirsiniz. Fikir paylaşımlarının olduğu bu ortamlar aklınızdaki geliştirmek için oldukça önemli ortamlardır.


5) Sorunları çözen fikirler üzerinde düşünün.

Fikirler nadiren durduk yerde kafamızda belirirken, çoğunlukla bu fikir üretme süreci bir probleme çözüm arama şeklinde gelişir. Eğer orijinal ve yaratıcı fikirler bulmak istiyorsanız, etrafınızı biraz daha gözlemleyip, çevrenizde olan problemlere çözüm aramayı düşünebilirsiniz. Problemler, yaratıcı fikirler için önemli bir kaynaktır.


6) Daha çok soru sorun.

Soru sormak etrafınızda olanları ve dinlediklerinizi daha derine doğru aktif bir şekilde sorgulamanızı sağlar ve alacağınız cevaplar üzerine düşünülen konuyu daha çok geliştirecektir. Bu ise, sonrasında fikir üretme aşamanızda destek olabilir ve aradığınız ilhamın gelmesine yardımcı olabilir.

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM