Etkili Biri Olmak İçin Geliştirmeniz Gereken 6 Beceri

Bazı insanlar üstün olarak doğmuş gözükürler. Bu üstünlükleri ile fiziksel, entelektüel ve ya sanatsal olarak en üst seviyede bulunarak ödüllendirilmiş gibiler. Etkili olmak nasıl başarılır?

Siz de durumun bundan ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kişilerin bazı alanlarda sahip oldukları yetenekleri olabilir ancak yine de yaşamlarındaki konumları edinmek için profesyonel yeteneklerini geliştirmek zorundadırlar. Bu konularda herkesin belli yeteneği vardır ve bu yeteneklerimizi ancak kendimizi daha iyi eğiterek ve geliştirerek açığa çıkarabiliriz.

İşte bu yetenekleri geliştirmenin 6 yolu:

Kritik karar verme yeteneği becerileri geliştirme
Kararlılık doğuştan gelen bir yetenek değildir, daha sonra kişilerin öğrenmesi gereken bir beceridir. Karar verme tercihiniz karar verilecek konu ile ilgili olan bilgileriniz ve kendinizi zamanında eğittiğiniz alanları kullanma yeteneğine göre sizi seçeneklere itecektir. Vereceğiniz karar bazen sadece sizi veya toplantı halinde olduğunuz kişileri etkilemez, bütün dünyayı etkiler. Bu yüzden doğru seçeneği bulduktan sonra bu seçiminizle etkilenen alanın büyüklüğüne göre risk oranı da artacaktır. Sonuçları kontrol edemezseniz harekete geçtiğinizde oluşacak sorunlar süreci etkileyebilir ve beklediğinizden daha farklı sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Sert tartışmalar yapmayı öğrenin
Toplu yaşamın karmaşık ilişkileriyle baş edebilme becerisi, insan beyninin evriminde belirleyici faktördür. Bu beceriyi geliştirmenin en kestirme yolu da tartışma yeteneğine sahip olmaktır. Bilim insanlarının tartışabilen hayvan olarak nitelendirdiği insan, tartışmalarda gerçekleri ortaya çıkartmak, doğruları savunmak gibi bir kaygı gütmez; tek hedefi karşısındakini ikna etmektir. Bunun için de aklından değil, içgüdülerinden ve sezgilerinden yararlanır.

İnsanı insan yapan özellik tartışma becerisidir. Herkes her an gelebilecek eleştirilere karşı veya yaptıklarını sebeplerini savunabilecek şekilde tartışma yeteneğini geliştirebilmelidir. Kendinizi gerektiği kadar savunamadığınız da haklı olmanız bir fayda sağlamayacaktır. Durumunu her açıdan ele alıp eylemlerinizi savunmayı öğrenmeniz gerekir.

Öykücü olun
İkna edebilmek için öykü anlatabilmeniz gerekir. İkna etmenin mantıkla alakası olmadığını unutmamanız gerekiyor. Bu yöntem size fazla basit gelebilir ancak gerçekten insanları etkilemenizin en güçlü yolu öykü anlatmaktan geçiyor.

Öykü dili en etkili iletişim dilidir çünkü öykü dinleyenlerin zihninin duvarlarına takılmadan, doğrudan bilinçaltlarına ulaşır ve onları ikna eder. Bilinç; mantıklı, sorgulayıcı, dirençli ve kritik eden bir işleyişe sahiptir. Bilinçdışı ise değerlerimizi, inançlarımızı depolar ama “akıl yürütmez”; hayal, gerçek ayırımı yapmadan her şeyi gerçek gibi algılayarak hareket eder.

Bu sebeple bilinçdışına bir kez yerleşen bilgiler hayat boyu bizi etkileyen, davranışlarımıza yön veren esaslar haline gelir. Karşımızdaki kişiyi ikna etmek için uygulanabilecek en etkili yöntem öykü anlatmaktır çünkü öyküler mantığın duvarlarını kolayca aşar.

Etkili iletişimi öğrenin
Aklınıza gelen her şeyi anında söylemeyin. Kendinize zaman verin ve ne diyeceğinizi, ne demek isteyeceğinizi düşünün. Kurduğunuz iletişimde neyi amaçladığınız üzerinde iyice düşünün.

Mesajınızın insanlar tarafından nasıl bir etki yaratacağını ve anlaşılırlığının nasıl artacağını düşünün. İletişiminizdeki açıklık yanlış anlamaları ve çatışmaları önlemede yardımcı olacaktır. Güvenilir konuşmalar sizi daha zeki ve olgun gösterecektir.

Mesajınızı sözel olmayan bir kanal üzerinden karşınızdakine iletirken göz temasını kaybetmekten ve savunucu vücut dilinden uzak durun. Vermek istediğiniz anlamı açıkça ifade edin. İletişime geçmeden önce kültürel farklılık, geçmiş deneyimler gibi etkenleri göz önünde bulundurun. Karmaşık bir dil kullanmaktan kaçının; mümkün olduğunca düşüncelerinizi sade bir şekilde açıklayın. Karşınızdakinin söylediğini anlamadıysanız da ondan açıklama isteyin.

Etkili bir konuşma için genel olarak dikkat etmeniz gereken ana başlıklar aşağıda ki gibidir:

  • Dinlemeyi öğrenin
  • Diğer insanların duygularının farkında olun
  • Empati kurun
  • İnsanları teşvikte bulunun
  • Mizah kullanın
  • İnsanlara eşit yaklaşın
  • Oluşabilecek çatışmaları çözme girişiminde bulunun
  • Stresi en aza indirin
  • Konuşma boyunca pozitif tutum sergileyin ve sık sık gülümseyin
  • Lider gibi davranın

Yapılan araştırmaya göre en başarılı yöneticiler, şirketin kârına değer verdikleri kadar insana da değer veren kişilerdir.

İşinizde ne kadar başarılı olursanız olun yine de bazen kişisel problemler yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda gerçek liderler kendileriyle yüzleşerek problemi kendi içlerinde çözmeye özellikle işyerinde bunu diğer insanlara yansıtmamaya çalışırlar. Önemli olan hepimizin zaman zaman problemler yaşayabileceğini kabul etmek ve bunu en iyi şekilde idare edebilmektir.

Çalışanlarınızla şirketin gizli bilgileri dışında yaptığınız iş ve şirketin durumu, hedefleriyle ilgili mümkün olduğunca fazla paylaşmaya çalışın. İşler kötüye gittiğinde bunun bir dedikodu dalgasıyla yayılması işlerinizi daha da zorlaştıracaktır. Onlara karşı dürüst olursanız zor zamanlarda bile yanınızda olup işlerin yoluna girmesi için çaba göstereceklerdir.

Ufak tartışmaların moralinizi bozmasına gününüzü mahvetmesine izin vermeyin. Unutmayın, iyi bir lider duygularını kontrol altında tutmasını bilir.

Zirveye giden yollar genelde zordur. Yeni mücadelelerle ve deneyimlerle dolu olan bu zorlu yollar size öğrenilecek yeni şeyler, gelişme ve deneyim alnınızı genişletme fırsatı tanır.

İletişim teknolojilerini kullanın
21. yüzyıldayız ve artık küçük yaştaki çocuklar bile sosyal medya alanlarını etkili bir şekilde kullanıyor. Sosyal medya kullanmak şirketler için vaz geçilmez bir alan haline geldi. Eğer müşterileriniz sosyal medya alanlarında sürekli online durumdaysa ve siz halen bu alanlarla ilgili herhangi bir girişimde bulunmadıysanız çok geride kalmışsınız demektir.

İnternet şirketler ve müşterileri arasında bir ayna gibidir. Bu alanı etkin bir şekilde kullanarak geri dönüşlerinizle beraber müşteri memnuniyetini sağlarsınız. Bu dönüşlerle elde edeceğiniz verilerle de eksikliklerinizi giderme ve müşterilerinizin beklentilerini tespit etme gibi size birçok fayda sunacaktır.

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın