Etkili Bir İlk İzlenim Bırakmak İçin 5 Harika Yöntem

Okul hayatı, iş hayatı, sosyal hayat… Her gün yeni insanlarla tanışıyoruz ve elbette ki tanıştığımız insanların bizi hatırlamasını istiyoruz. Fakat bu kadar çok insanla iletişim içerisinde olduğumuz bir zamanda, bugün tanıştığımız birini yarın unutma ihtimalimiz çok yüksek. Ne yaparız da ilk tanışmada karşı tarafa iyi bir izlenim bırakarak bizi hatırlamasını sağlarız?

Bu konudaki bazı tavsiyelerimizi sizin için derledik.


1) Konuşkan olun

Bir ortamda hiçbir şey konuşmadan sessiz sakin insanları hatırlama ihtimalimiz daha düşüktür. Konuşmalara katılmaya çalışın, konu ile alakalı küçük hikayeler veya anılar anlatabilirsiniz. Aktif bir şekilde konuşmaya katıldığınız sürece insanların bir sonraki karşılaşmada sizi hatırlama ihtimali de artacaktır.


2) Tartışmaya açık ve dürüst olun

Genellikle yeni tanıştığımız insanlara karşı çıkmak birçoğumuzun kaçındığı bir durumdur. Fakat size yanlış gelen düşüncelere, saygılı ve kendinizden emin bir şekilde karşı argümanlar geliştirebilirsiniz. Fikirlerinizi uygun bir dille ve saygılı bir biçimde sunduğunuz sürece, dikkat çekme ihtimaliniz daha fazladır.


3) Özgün olmaya çalışın

Alışılmışın dışında olan şeyler her zaman daha fazla hatırlanır. Elbette ki size sırf hatırlanmak için farklı davranın demiyoruz fakat kendinize özgü farklılıklar yaratabilirsiniz. Birisi size “Nasılsın?” diye sorduğu zaman kendinize özel bir cevabınız olsun mesela. Herkesin verdiği cevapları vererek “İyiyim.” demeyin. Farklı biri olduğunuzu hissettirin karşı tarafa. Denemekten zarar gelmez.


4) Beden diline dikkat edin

Beden dilinin ilk izlenimde ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Kendinizden emin bir duruş biçimi, dinlerken veya konuşurken göz teması kurmak… Bulunduğunuz ortamda hareketlerinizle “Ben buradayım!” demelisiniz. Korkar ve çekimser bir duruş hiçbir ortamda işinize yaramayacaktır.


5) Duygulara temas edin

“İnsanlar ne söylediğinizi unuturlar, ne yaptığınızı unuturlar ama onlara nasıl hissettirdiğiniz unutmazlar.” demiş ünlü yazar Maya Angelou.
İyi bir izlenim bırakmak için, karşımızdaki insanlara iyi şeyler hissettirmemiz gerekiyor. Böyle durumlarda da karşı tarafın duygularına dokunmak en iyi yoldur. Onları güldürün, yaptığınız hatalar için özür dileyin, yardımsever olun, heyecanlandırın karşı tarafı. Emin olun faydasını göreceksiniz.

Artık yeni ortamlara girmeye ve yeni tanıştığınız insanlar üzerinde iyi bir izlenim bırakmaya hazırsınız. Bu konuda elinizden gelenin en iyisini yapacağınıza inanıyoruz!

Bilkent Üniversitesi İngilizce İşletme