Etkili Bir CV Hakkında Merak Ettikleriniz – Yeni Mezun / Öğrenciler İçin

Tüm Youthall.com takipçilerine merhaba.
Ben Serbest Eğitmen & ICF Profesyonel Kariyer Koçu Kutlu Yıldızhan.

Kariyer hayatının büyük kısmını kişisel gelişime ve hedef oluşturmaya adayan bir eğitim profesyoneli olarak sizlerle hem çalışan, hem de yönetici olarak deneyimlerimi, bilgimi, gördüklerimi ve yaşadıklarımı bu satırlardan paylaşmayı planlıyorum.

Amacım kariyer denen o uzun, zorlayıcı ama keyifli yolda size yol arkadaşlığı yapmak. Cevapları bulmanızı sağlamak, ayna tutmak… Çünkü yolun uzunluğu ve zorluğu sizin ona bakışınızla değişecek. O yolda neye ihtiyacınız olacağına siz karar vereceksiniz…

Kariyerinin başında olan arkadaşlarımın sıklıkla sordukları bir sorudur : “Nasıl bir CV hazırlamalıyım?” sorusu. Arkasından da “bir sayfa mı olmalı?” , “deneyim bölümüne neler yazmalıyım?”, “ya referanslar…?” soruları gelir.

Üniversiteden mezun olduğumda herkes gibi bir sayfalık kısa bir öz geçmişim vardı. Staj ve part-time iş deneyimim de olduğu için bunları da ekleme şansım olmuştu. Ancak referans kısmına üniversite hocalarımdan, staj ve part-time çalıştığım yerlerde tanıştığım insanlara kadar neredeyse herkesi yazdığımı hatırlıyorum…:) Üstelik sivil toplum gönüllüsü olarak görev aldığım kuruluşları yazarken, unvanlarımı yada çok kısa neler yaptığımı da atlamıştım…

ABD’nin ve dünyanın en büyük iş arama portallerinden olan “The Ladders” ın yaptığı araştırmaya göre işe alım profesyonelleri bir CV’ye sadece 6 saniye ayırıyorlarmış! Bir yanlışlık yok, sadece 6 saniye…!!!


Peki 6 saniye içinde nelere bakılıyor biliyor musunuz?

Bunu anlayabilmek için 30 profesyonel işe alımcı üzerinde “göz izleme” (eye tracking) adlı bilimsel teknik kullanılmış ve 10 haftalık süre boyunca göz hareketleri incelenmiş. Sonuç olarak işe alım uzmanları bu kadar kısa sürede ad/soyad, mevcut unvan ve şirket, en son pozisyondaki başlangıç ve bitiş tarihleri, bir önceki unvan ve şirket, bir önceki pozisyonun başlangıç ve bitiş tarihleri ve eğitim bilgilerini inceledikleri ortaya çıkmış.

Aşağıdaki iki öz geçmiş işe alım uzmanlarının göz hareketlerinin bir ısı haritasını içeriyor. Açık ve özlü biçimi nedeniyle sağ taraftaki kişi sol taraftakinden daha kapsamlı bir şekilde incelenmiş:

Peki yeni mezun birinin öz geçmişi nasıl olmalı?

İyi haber şu ki, öz geçmişiniz işe alım uzmanının gözden geçirmek için harcadığı altı saniyede harika bir ilk izlenim bıraktığı sürece deneyiminiz ikinci planda gelecektir.
Her ne kadar öz geçmişiniz, içinde olduğunuz/çalışmak istediğiniz endüstriye bağlı olarak farklılıklar içerse de başlıktaki örnek yeni üniversite mezunları için yararlı bir kılavuz olabilir.

“The Ladders” yetenek avcılarından Amanda Augustine yukarıdaki örnek CV üzerinden yeni mezunlara şu önerilerde bulunuyor:


1. İletişim Bilgileriniz Profesyonel Profile Bağlantı İçermeli

Artık tartışılmıyor bile; tüm yeni mezunların iletişim bilgilerinin bir parçası olarak, kişisel markaları için oluşturulmuş en az bir profil bulunmalı. Bu bir kişisel web sayfası da olabilir(eğer yaptığınız işle/bölümünüzle ilgiliyse) ancak profesyonel dünyada Linkedin olmazsa olmaz !

Cv’nizde detaylandıramadığınız profesyonel çalışmaları mutlaka Linkedin profilinize eklemelisiniz. Eğer yeterince deneyiminiz yoksa kampüs içinde yada dışında görev aldığınız sosyal çalışmaları, nasıl fark yarattığınızı da belirterek, mutlaka buraya eklemelisiniz!
Son olarak “aman profil fotoğrafınıza dikkat” diyelim 🙂

2. Profesyonel Özet Sadece Kelimeler Değildir. Kısaca Detaylandırın!

Profesyonel özette “proaktif” ve “motive” gibi terimlerin etkileyici olabilmesi için desteklenmesi gerektiği söyleniyor. Bir örnek vermek gerekirse; iyi bir takım oyuncusu olduğunuzu söylemek yerine, ekibinizle bir süreci nasıl geliştirdiğinizi ve sonuca ulaştığınızı, mezunların bağışlarını nasıl artırdığınızı veya okuldaki örnek gönüllü çalışmaları için okuldan nasıl onay aldığınızı, sponsor firmalara nasıl ulaştığınızı ve ikna ettiğinizi açıklayın.

3. Mezuniyet Not Ortalamasını (GPA) 3.0’ın Üzerindeyse Belirtin!

GPA eğer 3,0’ın üzerindeyse, uzmanlar giriş seviyesi özgeçmişinize eklemenizi tavsiye ediyorlar. 3.0’ın altındaki notlar dahil edilmemeli ancak böyle bir durumda görüşme süreci boyunca neden dahil etmediğinizin sorulabileceğini unutmayın.

4. Lise Öğrenimini Detaylandırmayın!

İşverenler genellikle son 4 yıl içinde neleri başardığınızla ilgilenirler. Augustine, “Etkinlikleriniz, başarılarınız ve üniversite kariyeriniz sırasında gerçekleşen iş/staj tecrübelerinizi vurgulamaya odaklanın ve iş hedeflerinizi doğrudan destekleyen aktivitelere dikkat edin” diyor.

5. Bölümünüzle İlgili Aldığınız Dersleri Dahil Etmeyin!

“Diyelim ki satış ve pazarlama alanında iş arıyorsunuz, üstelik ders dışı faaliyetlerinizde bu konuda staj ve/veya part-time iş tecrübesi varsa ayrıca “İletişime Giriş” veya “Pazarlama İlkeleri” derslerini aldığınızı belirtmenize gerek yok.

6. Zamir Kullanmayın!

Genel kabul gören pratik, “Ben” veya “bana” gibi zamirlerle açıklama yapmaktan kaçının şeklindedir. Benzer şekilde, üçüncü kişilerde kendiniz hakkında konuşmak için zamirleri veya adınızı kullanmayın “….yeni mezundur” veya “O, fırsatlar arıyor” gibi…

7. Rolleri ve sorumlulukları tanımlamak için hareket fiillerini kullanın!

İş gücüne yeni eklendiğinizde, öz geçmişinizde büyük başarı ve katkılar olmayabilir. Bununla birlikte faaliyetlerinizi tanımlamak için “yaratılmış “,” yönetilen “,” geliştirilmiş ” ve benzeri eylem fiillerini kullanabilirsiniz.

8. Referansları listelemeyin!

İş/staj/sosyal çalışma deneyimleriniz tatmin edici gözüküyorsa referansları yazmanıza yada “istek üzerine temin edilecektir “tarzı ifadelere gerek yok. İşverenler genellikle bu bilgileri yüz yüze görüşme için çağırılıncaya kadar sormazlar ve talep edilirse bunu sağlayacağınızı zaten bilirler.

Her türlü sorunuzda bana ulaşabilirsiniz.
kutluyildizhan@kutluyildizhan.com
Linkedin: kutluyildizhan

Kaynaklar: https://www.theladders.com/
http://www.businessinsider.com/excellent-resume-for-recent-grad-2014-7 

SOA Eğitim Koçluk Danışmanlık Ltd. Kurucu Ortağı,Eğitmen ve Koç. Marmara Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Maliye bölümünden mezun oldu. Newport Üniversitesi’nde eğitimin kurumsal hayattaki önemi üzerine e-MBA yaptı. Üniversite yıllarında, sosyal kulüplerde idari görevlerde bulundu. Turkcell, BlackBerry RIM, Indesit ve Philips gibi alanında lider markalarla çalıştı. Bu şirketlerde eğitmenlik, eğitim ve gelişim danışmanlığı, eğitim birimi yöneticiliği gibi görevlerde bulundu. Eğitimciler ve satış temsilcileri yetiştirdi. Ayrıca müşteri odaklı ve satış artırıcı faaliyetlerin tasarımını yaptı. 3600’den fazla gerçek ve sanal ortam eğitim saati ve 600’ün üzerinde sınıf tecrübesiyle, her seviyede çalışanlar için fark yaratan, LİDERLİK, TAKIM OLUŞTURMA, İŞ YERİNDE MOTİVASYON, ÖZGÜVENLİ İLETİŞİM, SATIŞ, SATIŞ EKİPLERİNİN YÖNETİMİ, KİLİT MÜŞTERİ YÖNETİMİ ve EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ gibi birçok eğitim modülünün tasarımını yapmıştır. Youthall, Linkedin ve çeşitli ortamlarda yayımlanmış insan kaynakları, yönetim, nöro-satış ve kurumsal eğitim süreçleri hakkında yazıları vardır. Kutlu Yıldızhan, ICF onaylı ACSTH eğitimini tamamlayarak profesyonel koçluk yapmaktadır. Üniversite öğrencileri ve yeni mezunlar için kariyer koçluğu konusunda uzmanlaşmıştır