Endüstri 4.0 Nedir?

Meraklısına: Endüstri 4.0 nedir?

Sanayi Devrimiyle birlikte başlayan teknolojik gelişmeler günümüzde Endüstri 4.0 adı verilen seviyeye kadar geldi. Bir dokuma tezgahından siber-fiziksel sistemlere dayalı üretime geçildi. Tüm bu geçişler her yerde duyduğumuz ve üzerinde bir hayli çok konuşulan endüstri 4.0’ın ortaya çıkmasına neden oldu. İşte Endüstri 4.0 ile ilgili bilmeniz gereken temel bilgiler:

Endüstri 1.0’dan Endüstri 4.0’a

  • Mekanik Üretim Tesislerinin Uygulanması (18. Yüzyıl): 1712 Buhar Makinesinin İcadı
  • Elektrik ve İş Bölümüne Dayalı Seri Üretime Geçilmesi: (19. Yüzyıl) 1840 Telgraf ve 1880 Telefon İcatları, 1920 Taylorizm (Bilimsel yönetim)
  • Üretim Süreçlerinin Otomasyonu (20. Yüzyıl): 1971 İlk mikro bilgisayar (Altair 8800), 1976 Apple I (S. Jobs ve S. Wozniak)
  • Otonom Makineler ve Sanal Ortamlar (21. Yüzyıl): 1988 AutoIDLab. (MIT), 2000 Nesnelerin İnterneti, 2010 Hücresel Taşıma Sistemi, 2020 Otonom Etkileşim ve Sanallaştırma

Nedir?
Endüstri 4.0 günümüzün bilişim teknolojisi ile endüstriyi bütünleştirme stratejisidir. Endüstri 4.0 her işlemi bilgisayar ile yönetilebilir hale getiren teknolojik gelişmenin adıdır.Tabi ki bu konuda da scada yazılımları ve otomasyon yazılımlarına çok büyük pay düşmekte.

Peki Endüstri 4.0’ın amacı nedir?
Az maliyetli, az yer kaplayan, minimum enerji kullanımı sağlayan, az ısı üretimi, işletim sistemi ve yazılım olarak tutum, kaynak ve az bellek kullanma bunların yanında ise yüksek hızda ve güvenilirlikte çalışma eski işlere nazaran en az 2 kat verim ve daha kaliteli ürün.

Olumlu yönleri:
Sistemin izlenmesini ve arıza teşhisini akıllı sistemler (yapay zeka) sayesinde kolaylaştırır. Sistemler kaynak tasarrufunu maksimize ederken çevreye verilen zararı en aza indirmeyi hedeflemektedir. Üretim esnekliğini, verimliliğini artırır; maliyetleri azaltır. bu yeni sistem yeni hizmetler ve iş modellerinin geliştirilmesine yarar sağlar.

Olumsuz yönleri:
Endüstri 4.0  olumsuz yönleri de maalesef var. Beden emeği ile çalışan insanların işsiz kalmasına neden olabilir. Tabi ki üretim maliyetlerinin düşmesi Üretim Fabrikalarının farklı yönlerde istihdam sağlama ihtimali de oluşturur. Fakat yinede Endüstri 4.0 devriminin işsizlik rakamlarını olumsuz yönde etkileyeceği bir gerçektir.

Akıllara takılan bir soruyu cevaplayalım?
Tüm makineleri bilgisayarlar yönetecekse insanlar ne yapacak? Endüstri 4.0’a şuan için geçilememesinin önemli nedenidir bu sorudur. Bu konu için ütopik varsayımlar ortaya atılmaktadır. Ancak net bir bilgi henüz bulunmuyor. Ancak bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz her şeye hazır olun. Teknoloji çok hızlı ilerliyor.

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.