En Yaygın 5 Mülakat Sorusu ve Cevapları

Yaz stajı yapmak için en iyi fırsatları yakalama yarışı çoktan başladı. Staj başvurusunda bulunan kişiler çoğunlukla öğrenci veya yeni mezun olduklarından dolayı rekabet oldukça had safhada. Staj mülakatı olmasından dolayı çoğunlukla bu görüşmeler ilgi, beceri ve işe tutumunuz hakkında sorular etrafında döner. Ancak dikkatli ol! İşverenler bu sorulara verdiğin cevaplardan birçok çıkarımda bulunabilirler.

Öyleyse, bir dizi yaygın soruya ve bunlara nasıl cevap vereceğimize bir göz atalım:


1) Bize kendinden bahset.

İşverenler özgeçmişinizden ekstra olarak, sizinle ilgili birşeyler bilmek istiyor. Bu soru açık olarak karşınıza çıkıyor ve bu soruya verdiğiniz cevaplar size sonrasında sorulacak sorulara ön ayak olacak.

  •  Bu soruya cevap vermek  için yoğun bir kariyer özetiyle başlayın.

”Hacettepe Üniversitesi  Ekonomi bölümünden 3.5 ortalama ile mezun oldum ve şimdi İşletme bölümünde yüksek lisans yapıyorum.’’

  • Eğitim geçmişiniz veya ilgi alanlarınız ile başvuruda bulunduğunuz staj arasında bağlantı kurarak devam edin .

‘’Üniversite festivali için bir web sitesi tasarladım ve sonrasında serbest çalışmaya başladım. Artık bir ekibin içerisinde profesyonellerle çalışmak istiyorum.’’

  • Hobilerle bitirin.

Hobilerim arasında dans etmek,roman yazmak,gitar çalmak vs. vardır.


2) Neden burada staj yapmak istiyorsun? Şirket / Endüstri hakkında ne biliyorsunuz?

İşverenler, şirket hakkında ne kadar çok araştırma yaptığınızı ve  çalışmak istediğiniz şirketin ne kadar farkında olduğunuzu bilmek istemektedir. Google’da staj için mülakattaysanız, Google’ın aldığı son kararlardan emin bir şekilde konuşmanız işe seçilme şansınızı artarır.

Staja başvurduğunuz şirketin sizi başvurmaya iten sebepleri hakkında konuşun. İnternette bulabileceğiniz bilgiler yerine, şirkette çalışarak öğreneceğiniz şeyleri ve şirketin size katacağı değerlerden bahsedin. Aynı zamanda, şirkete nasıl katkıda bulunabileceğiniz üzerine biraz bilgi verin.


3) Bu staj için sizi iyi bir aday yapan nedir?

İşverenin bilmek istediği iki şey var :Becerileriniz (eğitim ve teknik nitelik) ve Kişisel Özellikleriniz.

İş tanımını okuyun ve uygun olduğunuzdan emin olun. Eğitim geçmişinizi staj sırasında üstlenmeniz gereken sorumluluklara bağlayın. Stajla çalışacağınız alanla alakalı ilginizi çeken deneyimlerden bahsedin ve bunları ayrıntılandırın.

Kişisel özelliklerinizi vurgulayın ve bunları örneklerle güçlendirin. Bir çok öğrenci geniş ifadeleri bir cevap olarak kullanır; bu yapmamanız gereken bir şeydir. “Fikirlerimde çok yenilikçiyimdir.” demek ile “Büyük web siteleri aracılığıyla üniversitemin festivalini, hedef kitlesinin dışına pazarlamıştım.”demek aynı etkiye sahip değildir.


4) Gelecekteki hedefleriniz neler?

İşverenler, bu soruyu şu anki beklentilerinizi anlamak, bu stajın gelecekteki hedeflerinizle uyumlu olup olmadığını kontrol etmek ve böylece öğrenmeye motive olup olmadığınızı anlamak için sormaktadır. Birkaç başka işveren, bu soruyu, kalıcı bir pozisyon teklif etmeleri durumunda şirketle devam edip etmeyeceğinizi saptamak için de kullanır.


5) Bize herhangi bir sorunuz var mı?

Evet. Her zaman evet deyin. Soru sormamak, pozisyon/şirket hakkında araştırma yapmadığınız ya da staj konusunda çok istekli olmadığınız anlamına gelecektir. Ne de olsa, mülakat aynı zamanda şirketin ve çalışanlarının öğrenimini kolaylaştırmak içindir. Birkaç örnek soru :

  • Hangi tür projelerde çalışacağı? Örnek verebilir misiniz?
  • Bu bölümdeki stajyerlerin veya çalışanların tipik kariyer yolları nedir?
  • Benim günlük sorumluluklarım neler olacak?
  • Alacağım herhangi bir eğitim var mı?

En iyi şirketlerin yayınladıkları staj ilanlarına başvuru yapıp mülakatlarla şansını arttırmak için sen de hemen kayıt ol. 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın