Dr. Nilsen Altıntaş: TEB’de Çalışan Deneyimi BETA’da [Röportaj]

Kurumiçi ve ülke genelinde farklı platformlarda inovasyonu geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya yönelik çalışan Türk Ekonomi Bankası (TEB), ‘Hedefe giden yolda önüne engeller çıkar o zaman icat çıkar’ sloganıyla başladığı inovasyon yolculuğunun 10.yılını kutluyor. İnovasyonu kurum kültürü haline getirmeyi başaran TEB, Gartner tarafından da bankacılık sektöründe dünyaya örnek gösterilmeyi başardı. TEB, inovasyon yolculuğunu bu kez BETA’ya taşıyor. Keyifli Dr. Nilsen Altıntaş röportajımız sizinle!

TEB’de değişimi temel aldıklarını, bütün süreçlerinin devamlı iyileştirmeye açık olduğunu ve çalışan deneyimini BETA’ya taşıdıklarını söyleyen TEB İnsan Kaynakları ve İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nilsen Altıntaş, “BETA, yazılım geliştirmede kullanılan kavramlardan birisi. Yazılımın, kullanıcılar tarafından deneyimlenip artılarının, eksilerinin, eksikliklerinin ya da fazlalıklarının belirlenip geliştirmelerin yapıldığı aşamaya BETA deniyor. Bu geliştirme süreci günümüzde hiçbir zaman bitmiyor” dedi. “BETA olmak, BETA’da kalmak; değişimi anlamak, içselleştirmek, çalışma arkadaşlarımızla, müşterilerimizle, girişimcilerle, öğrencilerle her zamankinden daha fazla temas etmek, onların ihtiyaçları, görüşleri ile ürünlerimizi, hizmetlerimizi sürekli yenilemek, geliştirmek anlamına geliyor” diyen Altıntaş, “Biz de TEB olarak, bütün süreçlerimize bu şekilde bakıyoruz. Ürünlerimiz, hizmetlerimiz, iş modellerimizin tamamı BETA versiyonunda, kendimize ve işimize her zamankinden daha fazla yeniden başlama fırsatı veriyoruz” diye konuştu.

TEB’DE KARİYER BETA’DA

Altıntaş, “Kurumların içine baktığımızda BETA bir dünya görüyoruz. Artık herkes çalıştığı kurumda kariyer anlamında birer öğrenci. Sürekli bir gelişim gerekliliği ile kariyerin doğası değişiyor. Eskiden kariyer lineer veya piramit şeklinde ilerlerken şimdi çevrim halinde ileriyor” diyerek, “Nanodegreeler, mini üniversite diplomaları ile varolan yetkinliklerin üzerine yeni yetkinlikler koyma trendi yükselişte. Arkadaşlarımıza farklı alanlarda kariyerlerini zenginleştirebilecekleri mobilite fırsatları sunuyoruz. TEB’liler kurum içi tüm açık pozisyonlara rahatlıkla ulaşabiliyor ve hem kurum içi hem de BNP Paribas bünyesindeki uluslararası kariyer fırsatlarından yararlanabiliyor. Saha, işkolları ve gruplar arasında geçişlerle sinerji yaratıyor, daha etkin iş sonuçları elde ediyoruz” dedi.

TEB’DE LİDERLERLE ETKİLEŞİM BETA’DA:

  • TEB TASARIM ATÖLYESİ VE FİKİRBAZLAR

TEB’de usta liderler ve onların getirdiği değerli birikimlere dikkat çeken Altıntaş, “Yeni nesil liderlerle mevcut liderlerin bir araya gelmesi ve birbirlerinden beslenmeleri önemli. Biz bu amaçla ‘Fikirbazlar’ platformunu yarattık. Bizim liderlerimiz yetki veren, yetkinleştiren liderler. Onları genç liderlerle bir araya getirip bankanın öncelikleri paralelinde seçilen konularda birlikte proje geliştirebilecekleri bir ortam sağlıyoruz” dedi. Altıntaş, sözlerine şöyle devam etti:“Herkes tersine mentorluk yapıyor. ‘Fikirbazlar’ her iki tarafın birbirinden beslendiği bir platform. ‘Tasarım Odaklı Düşünce’ ile müşterilerimizi daha derinden anlamayı, daha hızlı prototip yaratmayı öğrettiğimiz TEB Tasarım Atölyesi’nde usta fikirbaz (usta liderler) ile genç fikirbazlar (genç liderler) birlikte design thinking eğitimleri alıp, proje geliştiriyorlar. Şu anda 8 Usta Fikirbazımız, 24 Genç Fikirbazımız var.”

TEB’DE İNOVASYON BETA’DA:

  • TEB’DE İNOVASYON 10 YAŞINDA…

“Hedefe giden yolda önüne engeller çıkar o zaman icat çıkar sloganıyla başladığımız inovasyon yolculuğumuzun 10. yılını kutluyoruz” diyen Nilsen Altıntaş, “Çekirdek bir inovasyon ekibi ve yenilikçi fikirlerin iletebildiği kıvılcım portal ve kurum içi icat çıkar yarışmamız ile başlattığımız bu yolculuğu, TEB ailesinin tüm yöneticileri ve çalışanları ile birlikte eksilmeyen bir heyecanla sürdürüyoruz” dedi. İnovasyon tutkumuzu kurum dışına da taşıyarak sektörün ilk açık inovasyon uygulamalarını müşterilerimizle, üniversite öğrencileri ve girişimcilerle hayata geçirdik. Girişimcilerin çevik dünyasını bankamıza taşıyarak özellikle finteklerle işbirliği konusuna önemli adımlar attık. “Sadece ürün ve hizmetlerimizle değil, inovasyonu kurum kültürü haline getirebilme, yönetim tarzımıza ve iş yapış şeklimize yerleştirebilme konusunda Gartner tarafından bankacılık sektöründe dünyaya örnek gösterildik” diyen Altıntaş, “İnovasyon yönetimi kategorisinde Türkiye’nin inovasyon şampiyonu olduk. İnovasyonu DNA’mıza işledik. İnovasyon deneyimlerimizden kazandıklarımızı farklı alanlara da taşıyoruz, TEB inovasyon yolculuğu sürekli BETA’da” dedi.

TEB’DE STAJ BETA’DA:

  • SHORTCUT

Artık yeni yetenekler özgeçmiş göndererek veya alışılagelmiş yollarla kurumda staj yapmaya ya da çalışmaya başlamıyor. Sizin onları kuruma çekmeniz ve onlar sanki sizin kurum kültürünüzün bir BETA kullanıcısıymış gibi bir deneyim yaşatmanız gerekiyor. Altıntaş, TEB’li yeteneklere sunulan gelişim fırsatları gibi dışarıdaki yeteneklere ve potansiyel TEB’lilere özel programlar sunduklarını da belirterek, bunlardan birinin “Shortcut” olduğunu ifade etti. Altıntaş, Shortcut’ları yenilikçi yöntemlerle seçtiklerini belirterek, “Aramıza katılan genç arkadaşlarımıza sıradan bir staj dönemi yerine tıpkı bir TEB’li gibi projelerde aktif rol alabilecekleri ortamlar sunuyoruz. Bu süreçte projelerini TEB yönetimine birebir sunmaktan, part time çalışmaya, mezun olduklarında TEB’de çalışma garantisine kadar bir çok fırsat yakalıyorlar” dedi.

TEB’DE İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARI BETA’DA

“Bizim için Dijital İnsan Kaynakları sadece dijital araçlara yatırım yapmak anlamına gelmiyor, dijital olmak anlamına geliyor” diye konuşan Altıntaş, dijital İK uygulamaları ile mobil ortamda tüm İK uygulamalarına erişimin sağlandığını, adayların da TEB’e en kolay şekilde ulaşmalarına imkân tanındığını söyledi. Altıntaş, “Mobil İK Uygulamamız ile kurum içi kariyer fırsatları da en uygun TEB’lilerle anında buluşabiliyor. İK Analitiğinin akıllı kullanımı sayesinde doğru yetkinliklere sahip yeteneklere ulaşımımız kolaylaşıyor. Kendi kendini yönetebilen, daha etkili takımlar kurabiliyor ve geleneksel iş anlayışının en büyük sınırlaması olan siloları yıkıyoruz” dedi.

BİZİM KANALLARIMIZ “MOBİL UYUMLU” DEĞİL, “MOBİL”

Türkiye’nin ilk Augmented Reality İK uygulaması ile tüm kanallarını tek platformdan 3 boyutlu sunan ilk banka olduklarını belirten Altıntaş, “Kullanıcılar cep telefonlarından TEB logosunu okuttuklarında İK’nın tüm kanallarına tek bir ekrandan 3D olarak ulaşabiliyorlar. 3 yıl önce WhatsApp İK hattını kurarak TEB’lilerin kullanımına açtık. Şimdi TEB’lilerin İK ile ilgili tüm sorularını 1 dakikadan daha kısa sürede cevaplıyoruz” dedi.

TEB’DE LİDERLİK BETA’DA:

  • TEB’DE HER SEVİYEDE GİRİŞİMCİ LİDERLER

“Organizasyon içerisinde insiyatif almak konusunda da çok önemli bir değişim hissediyoruz” diye konuşan Altıntaş, “Bunun kendini gösterdiği yer liderlik. Gitgide hiyerarşinin çizgilerinin grileştiği ve herkesin bulunduğu yerde liderlik yapmasının gerektiği bir dünyaya doğru gidiyoruz. Her seviyede liderlik önemli bir kavram haline geliyor. Ekiplerin liderliğini görüyoruz. ‘Like’ butonunu Marc Zuckerberg bulmadı, bunu facebook’ta bir ekip yarattı ve Facebook bu like butonu sayesinde reklam gelirlerini inanılmaz boyutlara taşıdı” dedi.

Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Co-founder of Youthall. 5 years of entrepreneurship I have been invited to talk about entrepreneurship in 90+ different universities and I am very happy to support and motivate youths!