Çalışmak İstediğimiz Şirketlerde Aradığımız 5 Özellik

Bu seferki yazımı kendi tecrübelerimi anlatarak başlamak istiyorum. Şuana kadar pek çok staj deneyimim oldu, kimilerinde umduğumdan fazlasını buldum kimisinde ise aradığımın bu olmadığı fark ettim. Bütün bunlar dışında her zaman profesyonel hayatla ve şirketlerle alakalı araştırmalar yapan biri olarak artık kariyerimde hedeflediğim şirketlerde aradığım özelliklerin birbiri ile kesiştiğini de fark ettim. İşte bu 5 özellik:


1- Çalıştığın ortamlardaki insan dinamikleri

Kendimi bildim bileli gerekmediği sürece insanların bulunduğu ortamlarda hiyerarşiyi hissettirmelerinden haz etmemişimdir.  Hiyerarşinin derinden hissedildiği yerlerde çalışanların (ben de dahil) motivasyon kaybı yaşadıklarına inanırım. Günümüz şartları insanı takım çalışmasına iteliyor ve böyle bir çağda grupta herkesin bir statüsü olması yerine herkesin bir bedenin parçasıymış gibi bütün hareket etmesi önemlidir.


2- Çalıştığın ortamın fiziksel hali

Ferah, değişik dekorlarla dolu ve renkli yerlerin insanların şevkini ve yaratıcılığını arttırdığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Ben de bizzat normal bir çalışma ofisi ve daha modern dekorasyonlu 2 farklı yeri de çalışma ortamı olarak görmüş biri olarak bunun gerçekten insanı etkilediğini anladım. Unutmamalıyız ki işyeriniz de sizin eviniz gibidir dolayısıyla rahat edebileceğiniz ortamda çalışmak oldukça önemlidir.


3- Şirketin sana kattıkları

Şirket ve çalışan ilişkisinin sadece iş yapmaya dayalı olmadığını düşünen insanlardanım. Şirketler artık bir okul özelliği de taşımaktadır. Bunun en basit örneği çoğu şirketin uyguladığı MT programlarıdır. Günümüzün dinamik yapısı insanları da kendisiyle birlikte değiştirmeye açıktır ve bu yeniliklerden geri kalan insanlar potansiyellerini tam yakalayamazlar. Bu yüzden şirket de çalışanlarını profesyonel anlamda desteklemelidir.


4- Şirket sosyal aktiviteleri destekliyor mu?

Boş zamanlarımı kültürel aktivitelerle değerlendiren biri olarak bir şirketin sosyal aktiviteler düzenliyor oluşu beni en çok cezbeden taraflardan biridir. Bu sosyal etkinliklerin hem kişinin bilgi seviyesini arttıracağı hem de şirket içi ilişkileri iyi yönde geliştireceğini düşünüyorum. Sizce de yeni işe başladığınız ekiple gidilen bir konser ya da tiyatro aradaki aradaki buzları daha hızlı eritmez mi?


5- Başka şirketlerle ya da okullarla birlikte işbirliği yapıyor mu?

Bir üniversite öğrencisi olarak okulda ağırladığımız her şirketin network’ümüze katkısı bir katkısı oluyor. Ayrıca şirketlere de o dönem öğrencilerinin beklentilerini sunuyor, yetenekleri tanıma fırsatı veriyor. Okullarla işbirliği yapan bir şirkette bulunmanız ve bu etkinliklere katılımınız hem öğrencilere sizin gözünüzden şirketinizi tanıtıyor hem de sizi şirketi tanınırlık ve marka bilinirliği açısından daha ileri taşıyabilecek öğrencilerle tanışıyorsunuz. Ayrıca arada sizin geçtiğiniz yollardan şuan geçen insanlarla sohbet aşırı da keyifli oluyor.

Bir de şunu unutmayın ki günümüz artık maddi tatminlerden çok manevi tatminlerin daha önemli olduğu bir çağ. Hepimiz kabul edebiliriz ki mutluluğun bir fiyatı yok. Onu bulduğu yerden biz kendi ellerimizle çıkarmalıyız. Hepinize manevi açıdan sizi tatmin edecek şirketlerde çalışma dileğiyle, yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Deniz Özel

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.