Bize Başarısız Olduğunuz Bir Olayı Anlatır Mısınız?

Kimse başarısızlıklarından bahsetmeyi sevmez. Ancak gerçek şu ki her birimizin büyük küçük birçok hatası olmuştur. Robert F. Kennedy’nin “Büyük başarısızlıkları göze alanlar büyük başarıları gerçekleştirebilirler.” sözü bize başarısızlıklarımızın bile bizim için ne kadar değerli olduğunu göstermeli.

Bir staj mülakatı esnasında işveren sorduğu bu soru ile, bizim zorluklara nasıl göğüs gerdiğimizi ve bu zorluklar için risk almaya ne kadar istekli olduğumuzu, öğrenmek istiyor olacaktır. Hatalarınızdan neler öğrendiğinizi gösteren bir yanıt bulmak için başarısızlıktan başarıyla döndüğünüzü ve bu yol boyunca önemli dersler aldığınızı gösterebilmeniz gerekir.

Dürüst olmaktan korkmayın. Kimse mükemmel değildir ve en başarılı insanlar bile sayabileceklerinden daha fazla başarısız olmuşlardır. Hiçbir hata yapmadığınızı söyleyerek mükemmelliği hedeflemek yerine, bir olumsuzluğu nasıl başarıya dönüştürebileceğinize odaklanın.

Cevabınızı hazırlarken akılda tutulması gereken bazı şeyler:

Öncelikle gerçekten sonucunda bir şey öğrendiğiniz bir başarısızlığınızı anlatın.

Hayatınız boyunca karşılaştığınız zorlukları dikkatlice bir düşünün. Evet bu hatalarınız oldu ancak yeni bir şeyler denemek için riskler almıştınız. Ya da her şey yolunda iken normalde çok iyi olduğun bir alanda başarısız oldun. Belki de bu başarısızlık lisede veya üniversitede geçemediğiniz bir ders bile olabilir. Bu hikayeyi kısa tutmaya özen gösterin ve başarısızlıkla boğuşmaktan çok ondan neler öğrendiğinize odaklanın.

Anlatmak için ne seçtiğiniz çok önemli değil ancak iş ile ilgili olmayan ve iş arkadaşlarınızı rahatsız edebilecek kişisel veya aşırı duygusal konulardan uzak durmaya çalışın.

İkinci olarak bu zorluğun üstesinden gelmek için attığınız adımları özetleyin.

Bu başarısızlıktan kurtulmak için attığınız adımları anlatın. Mesela diyelim ki bir dersten kalmıştınız, ve bu dersi tekrar aldığınızda geçebilmeniz için dersin hocasından neler yapmanız gerektiğine dair tavsiyeler aldığınızdan ve çok daha sıkı ve düzenli çalıştığınızdan bahsedebilirsiniz.

Bu aşamayı ayrıntıları ile paylaşabilirsiniz. Bu, işe alma yöneticisine sorun çözme konusunda yalnızca proaktif olmayıp aynı zamanda bir zorluğun üstesinden gelmenin en iyi yollarını düşünebildiğinizi gösterecektir.

Son olarak ise bu başarısızlıktan nasıl kurtulduğunuzu gösterin.

Finali öğrendikleriniz hakkında konuşarak yapın. Bu, mülakatı yapan kişiye kişisel ve profesyonel büyümeye odaklandığınızı ve en zor durumları bile alıp bunları olumlu bir şeye dönüştürdüğünüzü göstermenin harika bir yoludur. En önemlisi, esnek olduğunuzu gösterir ki bu da işverenlerin adaylarda aradığı en önemli özelliklerden biridir.

Başta bu soruyu cevaplamak zor gözükebilir ancak kesinlikle üstesinden gelemeyeceğiniz bir şey değil. Aksine avantaja dönüştürebileceğiniz bir fırsat. O zaman hepimize mülakatlarda başarılar!

Sedanur Özkurtuluş

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.