Bir Lideri Lider Yapan Gerçek Özellik Nedir?

Lider nasıl oluşur? Lideri lider yapan nedir? Bu sorular üniversite hayatıma başladığım günden beri oldukça kafamı kurcaladı. İlk başlarda birini lider yapan özellikleri düşündüğümde aklıma gelen başlıca özellikler: karizma, iyi bir eğitim ve profesyonel yaşamda doğru kararlar alma becerileriydi. Ancak kısa zamanda liderlik kavramının bu elle tutulabilir özelliklerden çok kişinin içinden geldiğini anladım. Lider denilen kişi iyi bir üniversite mezunu ya da karizmatik bir kişi olmasa da olurdu ama cesur ve risk seven biri olmalıydı, kendini çevresindeki takipçilerinin üstü olarak değil eğitmeni olarak görmeli ve zamanı geldiğinde onlara da öğretmen olma şansı tanımalıydı.

Bu düşüncemin şekillenmesindeki en büyük etken Derek Sivers’ın “Bir Akım Nasıl Oluşturulur?” adlı Ted Talk konuşmasıydı. Derek Sivers konuşmasında tek başında dans eden bir çocuğun 3 dakika içinde nasıl bir akım oluşturmayı başardığını anlatıyor. Bu eğlenceli video aslında liderin gerçek önemi adına çok önemli dersler barındırıyor. Dışarıdan toplumun “deli” olarak adlandırabileceği bir birey çekinmeden dans ederken aynı zamanda insanları ona katılmaya teşvik ediyor. Ardından bir kişi ayağa kalkıp ona katılacak cesareti buluyor. Lider ilk takipçisine hareketlerini öğretiyor ve yeni takipçi de onun dansına katılıyor. Birlikte sanki bir takımlarmış gibi dans ederlerken başka insanlar da bu akıma dahil oluyor ama bu sefer dansı başlatan kişi ilk takipçisinin öğretmen olmasına müsaade ediyor ve bir anda dakikalar önce insanların garipsediği kişi bu eğlenceli dans akımını başlatan adam haline geliyor. “Deli” sadece 3 dakika içinde “Lider” olmayı başarıyor. Başta dansa kalkmaya utanan insanlar ise şimdi oturmaktan çekinip dansa kalkıyor ve anormal olan şey birden yeni normal oluyor.

Peki sizce burada oluşan akımın arkasındaki başarı ne?

Akımı güzel dans ettiği ya da profesyonel hareketler sergilediği için mi başarıyla yaydı? Hayır. Akım başarılıydı çünkü ilk takipçisini yanında başarıyla tutabildi ve onun da kendisinden bir farkı olmadığını gösterdi. Lideri kendisinin eşiti olarak gören topluluk çekinmeden akımın bir parçası haline geldi. Şimdi aynı soruyu bir daha soralım. Lider nasıl oluşur? Lider tek başına hiç kimsedir, kendi kendini lidere dönüştüremez. Lider bu kimliği kazanmak için oluşturduğu topluluğa kendisinin de onlardan biri olduğunu ve orada herkesin
eşit olduğunu göstermelidir. Lideri lider yapan ona katılmaya karar veren takipçileridir. Kısaca lider ve takipçi eşit öneme sahiptir. Biri olmadan diğeri de kimliğini kazanamaz.

Bahsettiğim videoya linkten ulaşabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=V74AxCqOTvg

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.