Bir İş Görüşmesinden Sonra Yapmanız Gereken 4 Şey

Her gün birçok iş başvurusu yapılıyor, başvurusu kabul edilenler bazı görüşmelere tabi tutuluyor. Görüşme sonunda“Biz size kararımızı bildiririz deniyor.” ve görüşmeler bitiyor. Ancak unutulmamalı ki görüşmeden sonra yapacağınız şeyler de görüşme anında yaptıklarınız kadar önemlidir yani henüz hiçbir şey bitmiş değil.

Peki nedir görüşme sonrasında yapılması geren 4 şey?


1) Bir Teşekkür Yazısı

Görüşmeden sonra göndereceğiniz bir teşekkür yazısı ile görüştüğünüz kişiler üzerinde olumlu bir etki yaratabilirsiniz. Onlara bir mail göndererek ya da elinizle yazacağınız bir mektubu postalayarak, hem zamanlarını ayırdıkları için hem de sizi görüşmeye çağırarak kendinizi ifade etmenize fırsat tanıdıkları için teşekkür edebilirsiniz. Bunun yanında, bir mektubun gerekli mercilere ulaşması maile göre daha uzun sürecek olmasına rağmen ulaşacağı kişiler üzerindeki etkisi daha uzun ömürlü olacaktır. Ayrıca, göndereceğiniz yazınızı da olabildiğince en iyi şekilde kişiselleştirin. Çünkü kişiye göre özenle yazılmış bir metinin, klişe olmuş herhangi bir şablona kıyasla tatmin ediciliği çok yüksektir.


2) Durum Takibi

Görüşmeyi gerçekleştirdiğiniz kişilerin sizi unutmaması için onlara birkaç gün sonra hatırlatma amaçlı bir mail daha göndererek o iş için ne kadar hevesli olduğunuzu gösterebilirsiniz. Lakin, bu tarz maillerde metni mümkün olduğunca kısa ve öz bir şekilde yazmaya çalışın. Çünkü, uzun ve gereksiz ifadeler içeren bir mail çaresiz olduğunuz izlenimini yaratabilir. Diğer taraftan, bu tarz maillerin okunma olasılığı da genellikle düşüktür. Bunun yanında, kararlarını bildirmek için size bir zaman dilimi verilirse o zamanı takip etmeyi unutmayın ki belirtilen zaman diliminde eğer bilgilendirme yapılmazsa tekrar iletişime geçebilir ve hem son durumu öğrenmek için imkân bulabilirsiniz hem de zaman konusuna ne kadar önem verdiğinizi anlamalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca hatırlatma mailinizin sonuna “En kısa süre içerinde bir geri dönüş yapmanızı bekliyorum.” ifadesini eklemek, onlara kararlarını ne zaman bildireceklerini doğrudan sormaya gerek kalmadan kısa bir süre içinde cevap almak istemenin bir yoludur.


3) Görüşmedeki Önemli Anlar

Görüşmeden çıktıktan sonra yapılması yararınıza olacak şeylerden biri de görüşmeniz sırasında önemli olduğunu düşündüğünüz şeyleri not almak olacaktır. Bunu hafızanız henüz taze iken, ne kadar kısa süre içerisinde yaparsanız mümkün olduğunca çok şeyi kâğıda dökebilirsiniz. Bunlar, ilk duyduğunuz anda sizi hayrete düşüren cümleler, ikilemde bırakan sorular ya da önemli olduğunu düşündüğünüz cevaplarınız olabilir. Bunu özellikle ilk görüşmeden sonra yapmanız daha önemlidir. Çünkü ikinci bir görüşmeye çağrılırsanız eğer ilk görüşmenizdekilere benzer tipte sorularla karşılaşmanız muhtemeldir. Bunun yanında, görüşme anında söylemek istediğiniz ancak bahsetmek için fırsatınızın olmadığı her ne varsa not etmeye çalışın. İkinci bir görüşme imkânınız yoksa bile göndereceğiniz teşekkür yazısında bunlardan bahsedebilirsiniz.


4) Sabırlı Ol

Her görüşmeden sonra olumlu bir geri dönüş almak için sabırsızlıkla bekleriz. Bu bekleyiş bazen strese de neden olabilir. Hatta işi gerçekten istiyorsak eğer stresin dozu biraz daha artacaktır. Böyle durumlarda her şeyin bir zaman aldığını ve bu bekleyişin de tüm sürecin bir parçası olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca görüşme sırasında elinizden geleni yapmaya çalıştığınızı düşünün ve rahatlayın. Unutmayın ki bu, yaptığınız görüşmelerden sadece bir tanesi.

Fatih Tarakcı

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.