Bir Fikrim Var – StartUp?

Öncelikle kelime anlamına bakacak olursak Startup “sıfır noktasından işe başlayan bir şirket için kullanılan terim, başlangıç” olarak tanımlanmaktadır. Türkçe’ye çevrilmiş haliyle “yeni girişim” ya da “girişim” olarak adlandırılmaktadır.

Aslında startup daha geniş kapsamlı daha fazla etkinliği, faaliyeti kapsadığı için girişim olarak adlandırmak hatalı bir adlandırma olmaktadır. Yani startup globaldir. Globalliğinden dolayı girişimden ayrılması gerekir.Bundan dolayıdır ki bir fikri, bir işi planlayıp yaparken daha onu ortaya çıkarmadan önce kendimize doğru soruları sormalı doğru cevaplarını bulmalıyız.

Yeni bir fikrimiz var ne yapabilir, bundan sonra ki adımlarda nasıl bir yön çizebilir, bu yolda kimlerden yardım isteyebiliriz, bizi nasıl olumsuzluklar beklemekte biraz bundan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle fikrimizin içerdiği boyutları detaylı incelemeliyiz. Bizim fikrimiz bir ihtiyacı, birilerinin beklentilerini karşılıyor mu ya da karşılayacak mı, yani bizim fikrimize talep var mı bence en önemli nokta bu sorunun cevabını alıp alamadığımız. Talep oluşturmayacak fikir başarısız olacak bir fikir dolayısıyla zaman kaybı demektir.

Bir sonraki aşamaya geçtik  fikrimizi analiz ettik, etraflıca düşündük, tarttık,startup ise globalliği de var artık fikrimizin  talep olması öngörülüyor bunu hayata geçirme kararını aldık.

Peki Kimlerden Yardım İsteyebiliriz?

Son zamanlarda gelinen noktaya bakacak olursak bu biraz şansımızın yüksek olmasına bağlı. Şanslı insanlardansak işimiz bir şekilde hallolur ama biz pek şanslı değiliz ve işimizi de şansa bırakmak istemiyorsak konuyla alakalı ilgilenebilecekler listesi yapıp kapı kapı gezmek, mücadele etmek zorundayız. Hatta bazen alakasız yerlerden de tutup devamını getirebiliriz. Burada en önemli nokta vazgeçmemek çünkü vazgeçtiğimiz anda bir sürü fırsata sırtımızı çevirmiş ve ilerleme kaydedememiş oluyoruz bu da bir sürü negatif düşünceyle birlikte kendimize olan güven kaybını doğurmakta.

Fikri yardım isteyebileceğimiz kişilere, kurumlara vs. sunduk. Hemen beğenip projeyi uygulama kararı tabi ki de gelmeyecektir. Yani en azından ilgilenen kişi için değer taşımıyorsa bu sonuç muhtemelen böyle olacaktır onun için anlatacağımız  fikri en kısa zamanda, en açık, anlaşılır bir  biçimde karşıdakine sunmalıyız dolayısıyla fikrin pazarlaması kaliteli olmalıdır aksi taktirde iyi sonuçlar alınması kolay olmayacaktır. Pazarlama bir bakıma fikirden daha fazla değer niteliği taşımaktadır yani fikrin hikayesini iyi kurgulamanız gerekmektedir.

Sonuç olarak önce neye ihtiyacımız var, neye ihtiyacımız olabilir bunlar tespit edilmeli daha sonra detaylı bir analiz yapıp çözüm oluşturulmalı ve kendimize, fikrimize güvenip stratejik bir pazarlamayla aşamaları tamamlamalıyız.

Melis Yarşı

 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.