Başarılı İnsanlardan Büyük İhtimalle Duyamayacağınız 7 Cümle

Profesyonel hayatta söylememeniz gereken bazı şeyler vardır. Sadece gereksiz şakalardan veya dil sürçmelerinden bahsetmiyorum. Ağzınızdan çıkacak olan bir söz çalışma arkadaşlarınızın sizin hakkınızda düşündüğü her şeyi değiştirebilir. İşin kötü yanı bu sözler ağzınızdan bir kere çıktıktan sonra bir daha geriye dönemez. Bu hataya düşmemeniz için size söylememeniz gereken 7 cümleyi derledik;

1- “Bu hep böyle yapılır”

Teknolojinin değişim hızını gözünüzle takip edemediğiniz günümüzde böyle bir cümle kurmak sizin değişime kapalı bir karakter olduğunuz izlenimi yaratabilir. Yaptığınız işi daha iyi yapmanın her zaman bir yolu vardır. Değişime açık olun.

2- “Benim suçum değil”

Başkalarını suçlamak hiçbir zaman iyi bir fikir değildir. Hesap sorulabilir olun. Eğer ortada bir problem varsa hiç kimse –ne kadar küçük olursa olsun- hatasız değildir. Eğer gerçekten suçsuz olduğunuzu düşünüyorsanız kendinize verilere ve gerçeklere dayanan argümanlar üretin ve bırakın kimin suçlu olduğuna diğer insanlar karar versin.

3- “Yapamam”

“Benim suçum değil” cümlesinin kardeşi olan bu söz de kullanmamanız gereken sözlerin başında geliyor. İnsanlara “yapamam” dediğinizde insanlar bunu çoğunlukla “yapmam” olarak algılayacaklardır. Eğer sizden gerçekten yapamayacağınız bir şey isteniyorsa yapamam demektense alternatif olarak yapabileceğiniz diğer şeylerden bahsedin. Örneğin akşam mesaiye kalmanız isteniyorsa “Yarın erken gelip halletsem olur mu?” deyin.

4- “Bu benim işim değil”

Bu cümle sizin o çalışma ortamına sadece size verdikleri maaş için katlandığınız algısı oluşturabilir. Eğer sizden gerçekten sizin işiniz olmayan bir iş yapmanız isteniyorsa önce bu işin üstesinden gelip ardından yetkililerle bu sorununuzu paylaşmanız şirket içi iletişim için daha sağlıklı olacaktır.

5- “Saçma olabilir ama  …/ Saçma bir soru sorabilir miyim?”

Bu oldukça pasif cümle sizin insanlar gözündeki etkinizi yerle bir edebilir. Eğer bir sorunun saçma olduğunu düşünüyorsanız o soruyu sormazsınız, o soruyu soruyorsanız o soru saçma bir soru değildir. Kendinizle çelişmeyin.

6- “Bu işten nefret ediyorum”

Hiç kimse sizin işinizden ne kadar nefret ettiğinizle ilgili şikayetlerinizi dinlemek istemez. Böyle şikayet etmek sizi sevilmeyen bir insan yapmaktan ve grubun moralini düşürmekten başka bir işe yaramayacaktır. Eğer yaptığınız işi sevmiyorsanız bunu değiştirmek için harekete geçin.

7- “X kişisi tam bir …”

Biliyoruz dedikodu yapmak gerçekten eğlenceli. Fakat bir iş arkadaşınız hakkında başka bir iş arkadaşınıza şikayetlerde bulunmak tehlikeli olabilir. Ayrıca bu davranış sizin yeri geldiğinde başka insanlar hakkında da kötü konuşabileceğinizi göstereceğinden sizin sevilirliğinizi ciddi oranda düşürecektir.

Bu cümleler size ve çalıştığınız şirkete zararlı olabilir. Bizim tavsiyemiz çalışırken yukarıda bahsettiğimiz cümleleri kullanmaktan mümkün olduğu kadar kaçınmanız.

Youthall Fanatiği/Marmara İngilizce İktisat '18/Endeavor Fellow /Economics Club