Başarılı Bir İş Görüşmesi İçin 8 Faydalı İpucu

Belki de online platformlardan onlarca başvuru yaparak potansiyel işvereninizin sizi bulması için her gün sabırsızlıkla bekleyeceksiniz. Büyük bir çabadan sonra özgeçmişinizle ilerideki işvereninizi etkilendiğinizi varsayalım; işte o andan itibaren işi kapmanız için önünüzdeki tek engel başarılı bir iş görüşmesi geçirmek olacak. Bu görüşmeler başta gözünüzü korkutabilir ama iyi hazırlanıp kendinize güvenirseniz başarılı bir iş görüşmesi geçirebilirsiniz. Bu içeriğimizi, başarılı bir iş görüşmesi geçirerek hayalimdeki işi kapmak istiyorum diyenler için hazırladık. Keyifli okumalar!

Başarılı Bir İş Görüşmesi Geçirmek İsteyenler İçin 8 Faydalı İpucu:


1. Şirketle İlgili Bilgi Edinin

İş görüşmesinde adayların karşılaştığı önemli sorulardan birkaçı mutlaka şirket hakkında olacaktır. Pek çok aday bu ufak detayı gözden kaçırıp şirketle ilgili bilgi sahibi olmadan iş görüşmesine gider. Şirketin kurucusu, misyonu, kurum kültürü, başarıları ve kilometre taşları gibi temel bilgileri görüşme öncesi mutlaka öğrenmelisiniz. Sosyal medya kanallarının yanı sıra sektör ile ilgili en çok okunan sayfalara göz atıp, iş görüşmesini yapacağınız kişinin bilgilerine kadar tüm detaylara bakmalısınız.

Ne kadar çok şey öğrenirseniz kendinizi o kadar güçlü hissedecek ve kendinize çok daha fazla güveneceksiniz.


2. İlk İzlenime Önem Verin

İş görüşmesinde giyeceğiniz kıyafetler her zaman profesyonel görünümlü olup aynı zamanda içinde rahat ve güvenli hissetmenizi sağlamalıdır. Ne giyeceğinize karar vermeden önce görüşmeye gideceğiniz yerin nasıl bir şirket kültürüne sahip olduğunu ve insanların ne giydiğini öğrenmelisiniz. (Youthall’da, reklam ajansları ve girişimlerde bir görüşme yapacaksınız takım elbisesi giymeniz, bankalarda görüşme yapacaksınız kot tişört gitmeniz bir hayli absürd olacaktır.)

Daha önce hiç takım elbise giymediyseniz görüşmeden önce bir kere giyip, içinde rahat olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. (Sonrasında rahatsız hissetmenizden çok daha iyidir.) Görüşme öncesi ayakkabılarınızı parlatmayı unutmamalı ve evden çıkmadan önce ayağınızı vurmadığından da emin olmalısınız. Ayağınızı vurmuş bir ayakkabı sıkı giysiler içindeyken hissettiklerinizi inanın karşınızdaki  fark edecektir.


3. Başlangıç Sorularına Hazırlanın

Görüşmenin başında bu işi neden istediğinizi, kariyer hedeflerinizi ve kendinizi anlatmanızı isteyen bir takım temel başlangıç soruları ile karşılaşacağınıza eminim. Görüşme öncesinde gelebilecek sorulara yönelik hangi özelliklerinizi ön plana çıkaracağınızı kafanızda planlayın.

Cevaplara hazır olun ama bozuk plak gibi de tekrar etmemeye özen gösterin. 🙂 Kendiniz hakkında konuşmanız gerektiğinde özgeçmişinizi ezberleyip oradaki bilgileri tekrarlamak pek ilgi çekici olmayacaktır. Özgeçmişinizi bir referans noktası olarak kullanıp görüştüğünüz kişinin önünde önemli noktaları ve baskın yönlerinizi göstermek akıllıca olabilir. Görüşmeyi yapan kişinin aklında “Ee niye çağırdım ki, özgeçmişinden bakardım.” cümlesinin canlanmaması için özgeçmişinizde yazanların üzerine ilginç şeyler eklemeyi de unutmamalısınız.


4. Değişik Sorulara Hazırlıklı Olun

“Eğer bir şehir olsaydın, hangisi olmak isterdin ve neden?” gibi sorular her zaman gelmeyebilir ama eğer bu gibi sorularla karşılaşırsanız, onları cevaplarken rahat ve kendinizden emin olmaya çalışın. Bu soruların genelde doğru cevabı yoktur, burada sizin eleştirel düşünme becerilerinizi test etmek ve ne kadar çabuk reaksiyon verdiğinizi görmek isteyeceklerdir. Cevaplarınızın kişiliğinizi vurguladığından emin olun, özellikle bu tarz sorularda olabildiğince eğlenceli ve ilginç olmaya çalışın. (Abartmadan, tabii ki.)

Peki, eğer bir şehir olsaydın, hangisi olmak isterdin ve neden? Şimdi bunu biraz düşünün :))

Eğer bir sorunun cevabını bilmiyorsanız ya da kendinizi biraz paniklemiş hissediyorsanız, derin bir nefes alıp kendinizden emin ve sakin bir şekilde bu soruya daha sonra cevap verip veremeyeceğinizi sorun. Böylece daldan dala atlayıp panik olmazsınız. Kolay sorularla kendinize güveninizi tazeleyip daha sonra zor sorulara dönmek daha iyi olacaktır. (Mülakatı yapan kişi belki bu soruyu sormayı unutur; kim bilir!) Ama ufacık bir uyarı: Buna da çok fazla güvenmeyin çünkü çok fazla soruyu atlamak sizi mülakata hazırlıksız gibi de gösterebilir.


5. Dürüst Olun

Özgeçmişinizdeki boşluklar ve eksikler için korkmanıza gerek yok. Sonuç olarak unutmayın ki bu görüşmeye davet edildiyseniz yüzlerce adayı zaten geride bıraktınız demektir. Dürüst olup şimdiye kadar neler öğrendiğinizi açıklayıp, deneyimlerinizden bahsedebilir ve başvurduğunuz rol ile işe nasıl faydalı olacağınızı anlatabilirsiniz.

Hatta işsiz olarak geçirdiğiniz süreyi dahi aldığınız eğitim, katıldığınız etkinliklerle avantaja çevirebilirsiniz. (Eğer işsiz olduğunuz dönemde bir şekilde kendinizi geliştirip aktif olarak iş aramaya devam ettiyseniz bu deneyimlerden de bahsetmeyi unutmayın.)


6. Kaçınmanız Gereken Bu Birkaç Noktaya Dikkat Edin

İş görüşmelerine çok ekstra bir maniniz olmadığı sürece geç kalmayın. Eski işverenlerinizden ve geçmişte çalıştığınız şirketlerden kötü bahsetmeyin, küfürlü ve kaba konuşmayın. İş görüşmesi esnasında yalan söylemekten kaçının. (Role seçilseniz bile uzun vadede bu yalan ayağınıza dolanarak sizi zor duruma sokabilir.) Uygunsuz şakalar yapmak ve fazla rahat davranmak da kötü bir etki bırakmana neden olabilir.

Görüşmeden hemen önce ekmek arası soğan, sucuklu sandviç vb. hem kendinizi hem de görüşmeyi yapan kişiyi rahatsız edecek yemekler yemekten kaçının. 🙂


7. Mutlaka Soru Sorun

İş görüşmesini gerçekleştiren kişinin “Sizin sormak istediğiniz herhangi bir şey var mı?” sorunu dahi beklemeden soracağınız soruların olması fazlasıyla önemlidir. Görüşmeye gitmeden önce soru hazırlamak çok kolaydır ve eleştirel düşünme becerilerini göstermek için fırsattır. Örneğin: “Beni işe almamanız için sebep var mı?” sorusu ile; herhangi bir şüphe veya tereddüdünüz varsa, bazı şeyleri açıklığa kavuşturmak ve kendiniz hakkında daha fazla bilgi sağlamak için bir şansınız olabilir.

Hatta daha mantıklı bir soru ile hem daha önce yaptığınız projelerden bahsederken hem de soru sorarak bir taşla iki kuş vurup fazlasıyla etkileyici bir hamle yapabilirsiniz. Örneğin: “Geçtiğimiz yıl Lösev’de gönüllü öğretmenlik yaptım. Çalışacağım bu rol topluma bir şeyler vermek için projelere dahil olmamı da sağlayacak mı?” sorusu ile karakterinizin önemli özelliklerinden birini açığa çıkarıp rolünüz ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.


8. Takip Etmeyi Unutmayın

Son olarak en önemli noktalardan biri iş görüşmesi sonrası görüşmeyi takip etmektir. Bir e-posta, telefon veya hatta el yazısıyla yazılmış bir kart ile mülakatı yaptığınız kişiye vakit ayırdığı için nazik teşekkür edebilirsiniz. Hem bu son bir kez daha kısaca neden bu pozisyonu istiyorsunuz ve görüşmeyi yapan kişi ile tanışmanın ne kadar güzel olduğundan bahsetmeniz için de iyi bir şans olacaktır. Bunu çok lakayıt ve egolu olmadan kısa, tatlı ve samimi tutmayı unutmamalısınız.

Ayrıca 24 saat içinde göndermek görüşmeyi yapanın nezaketinizi hissetmesi amacıyla da son derece önemlidir.


Başarılı bir iş görüşmesi geçirmek isteyenler için 8 faydalı ipucu ile iş görüşmelerinde başarıyı yakalamak aslında bu tavsiyeleri uygulayarak korktuğunuz kadar da zor değil. İş görüşmelerine gitme fırsatı yakalamak için de youthall.com‘a üye olma ve hayalindeki şirketlerin ilanlarına başvuru yapma fırsatını kaçırmayın. Bol şans!

Öğrencilik hayatından profesyonel hayata geçmeye çalıştığın süreçte sana rehber olmayı amaçladığımız ve 62 sayfadan oluşan içeriğe ulaşmak için hemen E-book’u indir!