20’li Yaşlardaki İnsanlar İçin 6 Ufuk Açıcı Kariyer Tavsiyesi

Birçok insan hayallerindeki işi yapmıyor. Her sabah zar zor kalkıp saat 17:01’e kadar gözlerini saatten ayırmamaları kariyer demek olmayabilir. Aslında bu o kadar da kötü bir şey değil; eğer yaptığınız işe “sadece bir iş” olarak bakıyorsanız. Fakat bazılarının bundan fazlasına ihtiyacı var. Bazılarımız her gün yataktan zıplayarak çıktığı, giderken heyecanlandığı işlerde çalışmak istiyor. Neyse ki günümüzde hayallerimizdeki işe ulaşmak eskisi kadar zor değil. Yıllarca çalışmanız ya da X üniversitesinden MBA yapmadan da bunu başarabileceğiniz bir çağda yaşıyoruz. Önemli olan doğru bir vizyonla hareket etmek. İşte birçok başarılı insanın yapıp diğerlerinin yapmadığı 6 şey;


1- “Kariyer Basamaklarını” tırmanmak zorunda değilsiniz

Yaşadığımız çağda herkese ulaşmak çok kolay. Twitter’dan atacağınız bir mention veya Instagramdan yazacağınız bir yorumla neredeyse dünya üzerindeki herkese ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla eğer bir şirkette çalışmanın sizi mutlu edeceğini düşünüyorsanız bunu o şirketin yöneticilerine nedenleriyle birlikte direk olarak iletebilirsiniz. İstemediğiniz çeşitli işleri bir basamak olarak kullanmak zorunda değilsiniz.


2- Ne istediğinizi bilmiyorsanız bunu avantaja çevirin

Ne istediğini bilmemek sizin en büyük avantajınız olabilir. Ne istediği bildiği için diğer alternatifleri değerlendirmeyen ve sonunda hüsrana uğrayan o kadar fazla örnek var ki çevremizde teker teker hepsini saymak mümkün değil. Meraklı olduğunuz, farklı alanları keşfetmeye açık olduğunuz sürece at gözlükleri sizden uzak olacaktır.


3- Başarılı insanlar ön kapıyı kullanmaz

Birçok mekanın bir ön kapısı vardır. Oraya girmek isteyenlerin %99’u o kapıda sırada bekler. Bazılarının “özel” bir kapısı vardır. Bu kapıyı genelde zenginler ve “dayısı” olanlar kullanır. Fakat mutlaka bir üçüncü kapı vardır. Gerek çatı katında gerek bodrumda gerekse diğer binada ama mutlaka başka bir giriş vardır. Başarılı insanlar her zaman bu üçüncü kapıyı bulmaya çalışırlar.


4- Her zaman akıl hocalarını paraya tercih edin

Eğer biri size kariyerinizin erken dönemlerinizde büyük bir akıl hocası veya yüksek maaş arasında bir seçenek sunarsa her zaman akıl hocasını seçin. Alacağınız fayda karşılaştırılamaz bile. Kariyerin erken zamanlarında para kısa dönemli bir çözüm olabilir ama büyük resmi görmeyi bilmelisiniz.


5- Uzun yolu tercih etmek kestirmedir

Genç olduğumuz zaman her şeyi o an içerisinde istiyoruz. Alacağımız şirket arabasıyla veya büyük şirketlerdeki havalı pozisyonlarımızla arkadaşlarımıza hava atmak istiyoruz. Fakat bu başarı hırsı yanlış kararlar almamızda çok büyük bir etken. Sabırlı olmak ve harekete geçmek için doğru zamanı beklemek bizi bu maliyetli hatalardan kurtaracaktır.


6- Çok çalışmak tutkuyu getirir, tersi doğru değil

Bir konuda iyi olduğunuzu fark ettiğinizde o konu hakkında tutkulu olmaya başlarsınız. Bir konuda iyi olmak ise şaşırtıcı derecede zordur. Önce bir konuda iyi olduğunuzu düşünürsünüz fakat sonra o konuda sizden çok daha iyi insanlar olduğunu fark edersiniz ve kendinizi berbat hissedersiniz. Sonra çok çalışarak bu farkı kapatır ve onların önüne geçersiniz. İşte bir konuda iyi olmak böyle olur. Bu süreç aşama aşama bu konuya tutkuyla bağlanmanızı sağlar. O yüzden tutkulu olacağınız konuyu şans eseri bulmayı beklemek yerine çalışmaya başlamalısınız.

“Başarılı olmanın bir formülü yoktur.” İşte başarılı insanları başarılı yapan bu cümle. Başkalarının başarıyı sizin için tanımlamasına izin vermeyin. İşte o zaman sabah kalktığınızda işe gitmek için sabırsızlanan mutlu bir insan olursunuz.

Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Youthall Fanatiği/Marmara İngilizce İktisat '18/Endeavor Fellow /Economics Club