20’li Yaşlarda Kendi İşinizi Kurmadan Önce Bilmeniz Gereken 5 Gerçek

Kendi işinizi kurmayı hayal ettiğinizde her şey mükemmel olacakmış gibi hissedersiniz. Harekete geçmek kolaydır. İhtiyacınız olan şeyleri belirlediğinizde gerçeklerle yüzleşirsiniz. Çoğu insan bu noktada hayallerinden vazgeçer ve kestirme yol aramaya başlar.

Bir işi yönetmek tabiki zor olacaktır. Bu hiçbir zaman bu yolda seni vazgeçirecek bir neden olmamalı. Önüne çıkan zorluklar seni  gerçek dünyaya hazırlayacak. İş dünyasında bir tatmin dolu bir kariyer hedefliyorsan,  yeni bir fikirle yola çıkıp kendi işini kurmak senin için inanılmaz bir yolculuk olacak.

İlk adım: Karşılaşacağın zorlukların farkına varmak. İş dünyasının acımasız gerçeklerini öğrenmek bu yolda daha az engele takılarak ilerlemeni sağlayacak.

İşini kurmadan önce bilmen gereken 5 önemli şey:


1. Başarıyı yakalaman zaman alacak!

İnsanlara  yeni bir beceri öğrenmek ve bu konuda üretken olmak uzun zaman alır dediğinizde yalnızca kafalarını sallarlar. Bu cümleyi çoğu zaman anlamalarına rağmen uygulamakta güçlük çekerler. Kendinizi ve işinizi geliştirmek için sorumluluklar alıp sabırlı olmalıyı bilmelisiniz. Bazen eğlenceli dakikalar geçirirken bazen sıkılabilirsiniz. Bu noktada başarınızın anahtarı işinizdeki tutarlılığınız olacaktır, çünkü başarıyı yakalamanız zaman alacak.


2. Attığın her adımda yeni engeller seni bekliyor!

Yolun başında olanlar için yaygın bir düşünce vardır: ‘’Ayakta kalabilirsem her şey iyiye gider.’’ Başlamayı, işin zor kısmı olarak görürler. Güzel bir motivasyon sağlasa da, işinizde attığınız her adım size farklı zorluklar getirecektir. Önünüzdeki basamağı nasıl çıkacağınızı öğrendikten sonra, karşınıza yeni zorluklarla birlikte yeni bir basamak çıkacaktır. Her an değişen dünyada yeniliklere nasıl ayak uyduracağınızı ve işinizi nasıl büyütebileceğinizi düşünmelisiniz.


3. Düşündüğün kadar iyi değilsin!

İşe yeni başlayanlar genellikle yeteneklerini abartma eğiliminde olurlar. Aklımıza koyduğumuz her işi yapabileceğimizi düşünürüz. Ama aslında hatalar yaparak yeteneklerimizin sınırını keşfederiz. Hatalar yapmak tamamen doğal ve gelişimimizin bir parçasıdır. Bizden daha iyi olanlardan bir şeyler öğrenmeye devam ederek kendimizi geliştirmeliyiz, çünkü aslında düşündüğümüz kadar iyi değiliz.


4. Öğrenmeye her an açık olmalısın!

Aynı işi tekrar tekrar yaptığınız bir işin aksine, kendi işinizi kurmak her işi yapmanızı gerektirir. Girişiminizin her yönüyle ilgilenmeniz bu süreçte size çok şey öğretecektir. Bazen tekrar tekrar deneyerek öğrenirsiniz bazen de hatalar yaparak. İşinizi geliştirmek için okuyacağınız kitaplar, katıldığınız seminerler ve peşinde koştuğunuz eğitimler size çok şey katacak.


5. Pes etme eşiğine geleceksin!

Başarıya ulaşmış insanlar karşılaştıkları zorlukları ve takıldıkları engelleri anlatmaktan keyif alırlar. Onlar gibi siz de engellere takılacaksınız. Çabalarınızı sorgulayacaksınız. Dünyada ne oluyor  diye düşünürken kendi işinize olan inancınızı kaybedeceksiniz. Belki vazgeçmek isteyeceksiniz. Başarmak için bir şeyler deneyen her insan bunları kafasından geçirecektir.

Ama; ilerlemeye devam ettiğinizde fark yaratacaksınız!

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.