20’li Yaşlarda Kariyeriniz İçin Uygulamanız Gereken 5 Etkili İpucu

Büyüklerimizle muhabbet ettiğimizde 20’li yaşların en güzel ve en değerli yaşlar olduğundan bahsederler. 20’li yaşlarımız aslında daha enerji dolu olmamız ve yeniliklere daha açık olmamızdan dolayı aslında geleceğimizi şekillendiren önemli bir dönemdir.

Fakat 20’li yaşların bu kadar önemli olmasının bir başka sebebi ise bu dönem içerisinde kariyer planlarımızın daha somut bir hâlde şekillenmesidir. Peki 20’li yaşlarımızı kariyer anlamında en verimli şekilde nasıl değerlendirebiliriz?

Youthall olarak bugün size 20’li yaşlarda kariyeriniz için uygulamanız gereken 5 ipucunu derledik:


1) Bir mentör edinin! Hatta birden fazla edinin!

Herkesin kafasında geleceği için planladığı bir kariyer yolu vardır. Zaman zaman etrafımıza baktığımızda bu yolda çoğunlukla yalnız olduğumuzu düşünürüz. Fakat burada kaçırdığımız bir faktör olabilir. Büyük ihtimalle işvereniniz veya patronunuz da 10-15 yıl öncesinde sizinle benzer deneyimleri yaşamıştır. Günün sonunda kibar bir şekilde bu kişilerden deneyimlerini sizinle paylaşmalarını rica etmeniz, kafanızda kariyerinizle ilgili birçok soruyu silmenize yardımcı olur.


2) Fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin!

Kariyer basamaklarını adım adım çıkarken mutlaka iş hayatına ve kariyer yapmaya dair keşiflerimiz ve bulgularımız olur. Eski zamanlarda bu deneyimleri ve çıkarımları paylaşmak daha zorken, artık sosyal medya sayesinde düşüncelerimizi karşı tarafa iletmek bir tık uzağımızda. İş hayatıyla ilgili deneyimlerinizi, çıkarımlarınızı veya çalıştığınız alana dair bir gelişmeyi paylaşmanız sadece çevrenizi ve etkileşimde olduğunuz kişilerin bilgilenmesini sağlamayacak, aynı zamanda alanınızla ilgili uzmanlığınıza dair bilinirliğinizi de artırmış olacaksınız.


3) Risk alın!

20’li yaşlarımız özellikle daha fazla özgürlüğe sahip olduğumuz ve  gündelik hayatımızda bizi bağlayıcı durumların az olduğu bir dönemdir. 20’li yaşlarımızda 30’lu veya 40’lı yaşlarımıza oranla daha az sorumluluğumuz ve zorunluluğumuz vardır. Bundan dolayı kariyerinize gelecekte pozitif etkisi olabilecek riskleri bu dönemlerde almaktan çekinmeyin. Çünkü bunu en rahat yapabileceğiniz dönemdesiniz! Aldığınız risk tahmin ettiğiniz gibi sonuçlanmazsa üzülmeyin, bunu düzeltebilecek tonlarca zamanınız olacak. 😉


4) Eğitime açık olun!

Genç yaşlarda okul birçoğumuz için sıkıcı bir hal almaya başlayabilir. Fakat eğitim hayatın her alanında olduğu gibi kariyerimizde de oldukça önemli bir yere sahip. Çalışmak istediğiniz alanın gereklilikleriyle ilgili eğitimler almanız hem işe alım uzmanlarını etkileyecek hem de çalıştığınız alana dair uzmanlığınızı kat be kat artırmış olacaksınız.


5) İletişimde kalın!

Büyüklerimiz 20’li yaşlarda biriktirmemiz gereken en önemli şeyin “insan” olduğunu söylerler.  20’li yaşlarınızda ne kadar çok insanla tanışır ve sonrasında iletişimde kalırsanız, network’ünüz o kadar gelişir ve büyür. Güçlü bir iletişim ağına sahip olmak hem kişisel ve profesyonel anlamda gelişmemizi desteklerken hem de sonrasında bize hiç beklemediğimiz kapılar açılmasına önayak olabilir. 😉

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM